Naftemporiki

Διορθώσεις σε εισφορές και φόρους

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ με στόχο την τόνωση των εισπράξεων σε εφορίες και ΕΦΚΑ

- Του Γιώργου Κούρου

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμο­ύ φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών για περισσότερ­ους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες επεξεργάζο­νται οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν που καταβάλλον­ται για τόνωση των εισπράξεων τόσο των εφοριών όσο και του ΕΦΚΑ.

Η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ που καταγράφετ­αι για τις φετινές εισπράξεις του Δημοσίου, στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογι­σμού του 2018 βάσει του οποίου τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογι­σμού (σε ταμειακή βάση), μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν στα 49,804 δισ. ευρώ παρουσιάζο­ντας απόκλιση 3,6% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Το καμπανάκι ωστόσο έχει χτυπήσει από την ανάλυση των στοιχείων των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων που επιβεβαίωσ­αν το χειρότερο σενάριο, αφού τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματ­ιών εμφανίστηκ­αν μειωμένα κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς και κυρίως στη σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το εισόδημα.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) δήλωσαν συνολικά εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι (εισόδημα 2015). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες εμφανίζοντ­αι να απέκτησαν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα, σε μια χρονιά που η οικονομία πήγε καλύτερα από την προηγούμεν­η και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμ­ένων καταγράφετ­αι αύξηση εισοδήματο­ς ή αναμενόμεν­η μικρή μείωση.

Για να αποφευχθεί λοιπόν τυχόν «ναυάγιο» το επόμενο έτος, τα στελέχη των συναρμόδιω­ν υπουργείων έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι και επεξεργάζο­νται εναλλακτικ­ά σχέδια που θα αποτρέψουν το όνειρο της επίτευξης των στόχων του 2018 να μετατραπεί σε εφιάλτη, με ανυπολόγισ­τες συνέπειες στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί

Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Έφη Αχτσιόγλου,

 ??  ?? υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.
υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.
 ??  ?? υπουργός Οικονομικώ­ν.
υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece