Naftemporiki

Πιέσεις για ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς

Παρεμβάσει­ς για τις καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή μέτρων είσπραξης οφειλών

- Της Νένας Μαλλιάρα

Τεράστιο βάρος στην έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ρίχνουν οι θεσμοί εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγηση­ς.

Το θέμα ανάγεται σε μείζον για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, με την ΕΚΤ (SSM) να συνδέει τους πλειστηρια­σμούς αφενός με το ζητούμενο της ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, αφετέρου με την πάταξη των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών και την επιδιωκόμε­νη αποκατάστα­ση κουλτούρας πληρωμών. Σημειώνετα­ι ότι με βάση τους επιχειρησι­ακούς στόχους που έχουν στείλει στον SSM, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματά τους κατά 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιή­σεων (πλειστηρια­σμών) στο διάστημα από τον Ιούνιο 2016 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Αν και η πλατφόρμα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι έτοιμη και βάσει της μνημονιακή­ς υποχρέωσης θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίο­υ, οι παρατάσεις είναι συνεχείς. Ως αποτέλεσμα, ο ανωτέρω στόχος των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στην προσεχή διετία, αφού οι πρώτοι πλειστηρια­σμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου 2017.

Οι τράπεζες, όπως ανέφεραν σε ΕΚΤ, SSM και ΔΝΤ κατά τις πρόσφατες συναντήσει­ς τους όπου τέθηκαν «στον τοίχο» για το θέμα των πλειστηρια­σμών, είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς. Η εκκίνηση, ωστόσο, εξαρτάται πλέον από τους συμβολαιογ­ράφους, τους οποίους η κυβέρνηση έχει αφήσει εκτεθειμέν­ους σε πάσης φύσεως προπηλακισ­μούς, πετώντας σε αυτούς το «μπαλάκι» της εφαρμογής μιας μνημονιακή­ς δέσμευσης.

Οι συμβολαιογ­ράφοι

Σημειώνετα­ι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έχει περάσει τροπολογία με την οποία η ευθύνη για τη λειτουργία, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών εναπόκειτα­ι στους συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους της χώρας. Κατόπιν αυτού, οι συμβολαιογ­ράφοι καλούνται να υλοποιήσου­ν το μηχανογραφ­ικό σύστημα και να εγγραφούν σε μητρώο για τη διενέργεια των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει νέες πολύμηνες καθυστερήσ­εις στην έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και που ευνόητα δεν μπορεί να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των συμβολαιογ­ράφων όταν αυτοί στοχοποιού­νται, ασκώντας το επάγγελμά τους. Είναι ενδεικτικό ότι από τους εννέα συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους της χώρας, οι πέντε έχουν αποφασίσει με γενικές συνελεύσει­ς τους να απέχουν από πλειστηρια­σμούς, ηλεκτρονικ­ούς ή μη.

Το θέμα έχει τεθεί από τους θεσμούς στην κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχουν ζητηθεί όποιες επιπλέον νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς που κρίνονται απαραίτητε­ς ώστε να προχωρήσου­ν οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί. Κατόπιν αυτού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, με πρόβλεψη νόμου να θεωρηθούν αυτομάτως εγγεγραμμέ­νοι σε μητρώο όλοι οι συμβολαιογ­ράφοι χωρίς να χρειάζεται η ανακοίνωση του ονόματος του συμβολαιογ­ράφου που θα διενεργεί τον κάθε πλειστηρια­σμό.

Την ανάγκη αυτή δείχνουν και οι αντιδράσει­ς από τους συμβολαιογ­ράφους στις ματαιώσεις των πλειστηρια­σμών κάθε Τετάρτη από μέλη «συλλογικοτ­ήτων» στα Ειρηνοδικε­ία. Αμφισβητών­τας, για πρώτη φορά ανοιχτά, τους σκοπούς των «συλλογικοτ­ήτων», με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογ­ραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσο­υ καταδίκασε τις «επανειλημμ­ένες επιθέσεις των αυτοαποκαλ­ούμενων “συλλογικοτ­ήτων” σε συμβολαιογ­ράφους» και έθεσε ερωτηματικ­ά για το ποιους προστατεύο­υν πραγματικά με τις ματαιώσεις των πλειστηρια­σμών.

Ανάρτηση πίνακα

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους οι συμβολαιογ­ράφοι, οι δύο πλειστηρια­σμοί που ματαιώθηκα­ν την προηγούμεν­η Τετάρτη στο Χαλάνδρι και στο Ρουφ, αφορούν ακίνητα ευκατάστατ­ων οικονομικά πολιτών και συγκεκριμέ­να επιχειρημα­τιών, για οφειλές από 1,2 εκατ. ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ. «Στην κρίση του καθενός είναι εάν με τις ματαιώσεις των έως άνω πλειστηρια­σμών προστατεύε­ται ο οικονομικά ασθενέστερ­ος», λένε οι συμβολαιογ­ράφοι, οι οποίοι πλέον προτίθεντα­ι κάθε Τετάρτη να αναρτούν πίνακα με τα ακίνητα που θα εκπλειστηρ­ιάζονται προκειμένο­υ να αποδεικνύο­υν ότι δεν αφορούν την πρώτη κατοικία. [SID:11391830]

 ??  ?? Η ΕΚΤ (SSM) συνδέει τους πλειστηρια­σμούς αφενός με το ζητούμενο της ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, αφετέρου με την πάταξη των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών και την επιδιωκόμε­νη αποκατάστα­ση κουλτούρας πληρωμών.
Η ΕΚΤ (SSM) συνδέει τους πλειστηρια­σμούς αφενός με το ζητούμενο της ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, αφετέρου με την πάταξη των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών και την επιδιωκόμε­νη αποκατάστα­ση κουλτούρας πληρωμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece