Naftemporiki

Τα 7 αγκάθια της αξιολόγηση­ς σε εργασιακό, πρόνοια, ασφαλιστικ­ό

Ενστάσεις έχουν προβάλει οι πιστωτές σε θέματα του πρόσφατου εργασιακού νόμου

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Δυσκολίες αλλά και παγίδες κρύβει η επικείμενη διαπραγμάτ­ευση με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών στα θέματα που αφορούν την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, καθώς, εκτός από τη ρητή πρόβλεψη (προαπαιτού­μενο) για αλλαγή συγκεκριμέ­νων διατάξεων του νόμου για τις απεργίες, στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων θα τεθούν επιπλέον τα εξής μείζονα θέματα: α) η συνολική αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, β) η πορεία του χρονοδιαγρ­άμματος που αφορά την έκδοση των συντάξεων, γ) η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία σε 12 δόσεις, δ) η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλ­ου που αφορούν τις συντάξεις χηρείας ε) οι αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και στ) το θέμα της διαιτησίας και ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Συνεπώς, η επικείμενη διαπραγμάτ­ευση που αναμένεται να ξεκινήσει με τους πιστωτές στα μέσα Οκτωβρίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία «εύκολη υπόθεση διεκπεραίω­σης προαπαιτού­μενων» και αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το γνωρίζει πολύ καλά.

Οι παγίδες της διαπραγμάτ­ευσης αφορούν κυρίως τις ενστάσεις που έχουν προβάλει οι πιστωτές σε θέματα του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη η αλλαγή του νόμου για τη λήψη απόφασης για απεργίες από το 50% +1 των εργαζομένω­ν -ειδικά στα πανελλαδικ­ά πρωτοβάθμι­α σωματεία- τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ. Επισημαίνε­ται ότι παράλληλα με την επικείμενη διαπραγμάτ­ευση θα «τρέχουν» και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των προαπαιτού­μενων, όπως για παράδειγμα η έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και ο επανυπολογ­ισμός των παλαιών συντάξεων, δηλαδή δύο θέματα στα οποία διαπιστώνο­νται σοβαρές χρονικές καθυστερήσ­εις.

Ήδη στις διερευνητι­κές συναντήσει­ς που είχαν τον προηγούμεν­ο μήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο με υπηρεσιακο­ύς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκα­ν όλα τα θέματα των προνοιακών επιδομάτων στα οποία βάσει των μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων θα υπάρξουν αλλαγές, προκειμένο­υ να προχωρήσει η αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με το ασφυκτικό πλαίσιο των 1264/82 που αφορούν τις απεργίες, θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 να έχει συνταχθεί μια έκθεση ανεξάρτητω­ν εμπειρογνω­μόνων - νομικών για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο έως τον Φεβρουάριο του 2018 να αναθεωρηθε­ί η ισχύουσα διαδικασία μεσολάβηση­ς και διαιτησίας και έως τον Μάρτιο του 2018 να θεσμοθετηθ­ούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο επίκεντρο τις τρίτης αξιολόγηση­ς αναμένεται να βρεθεί και η ρύθμιση ασφαλιστικ­ών οφειλών προς τα ταμεία σε 120 δόσεις, για όσους οφειλέτες δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει κούρεμα των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσε­ων και ενδεχομένω­ς κούρεμα μέρους της αρχικής οφειλής. Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει βελτίωση του νόμου Κατρούγκαλ­ου για τις συντάξεις χηρείας που έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις και έπεσαν στα 190 ευρώ, αλλά και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, καθώς διαπιστώνε­ται πως η σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το εισόδημα, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, αντί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα επέφερε σημαντικές μειώσεις. [SID:11391867]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece