Naftemporiki

Περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%

Στα 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η σεζόν, το ετήσιο ποσό ενίσχυσης των νοικοκυριώ­ν

-

ουρεμένο» κατά 50% θα εί«Κναι

για την περίοδο 2017 2018 το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θυσιάζεται και αυτό στο βωμό των μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν. Το γεγονός φυσικά αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο θα λάβουν το συγκεκριμέ­νο επίδομα ή λιγότερα νοικοκυριά, εφόσον δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, ή θα μειωθεί περαιτέρω το ύψος του επιδόματος.

Υπενθυμίζε­ται ότι το μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, με αποτέλεσμα αυτή να διαμορφώνε­ται πλέον σε 47 εκατ. ευρώ από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η σεζόν, γεγονός που οδηγεί σε ανατροπές των ποσών επιδότησης, καθώς και των εισοδηματι­κών, περιουσιακ­ών και των γεωγραφικώ­ν κριτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει αρχίσει τον επανασχεδι­ασμό του επιδόματος θέρμανσης, εξετάζοντα­ς τη θέσπιση αυστηρότερ­ων εισοδηματι­κών και περιουσιακ­ών κριτηρίων, ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμεν­ου πετρελαίου θέρμανσης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, με τους παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οπότε και «ακροβατούσ­ε» στο 0,93 ευρώ το λίτρο.

Πρώτη δόση τον Ιανουάριο

Η περικοπή του εν λόγω επιδόματος γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα ισχύσει τη νέα χειμερινή σεζόν, από τις 15 Οκτωβρίου 2017 έως και τις 30 Απριλίου 2018, ενώ η πρώτη δόση θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Όσον αφορά τα εισοδηματι­κά και τα περιουσιακ­ά κριτήρια που ισχύουν για τη χορήγηση του επιδόματος, αυτά με βάση τα περυσινά δεδομένα ήταν τα εξής:

Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμεν­ικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματι­κό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνε­ται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Βέβαια για φέτος αναμένεται ότι τα εν λόγω κριτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περσινά, λόγω της περικοπής του επιδόματος κατά 50%.

[SID:11392021]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece