Naftemporiki

Προσδοκίες για έντονο ενδιαφέρον στις έρευνες υδρογονανθ­ράκων

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ ανεβάζει τον «πήχη» για τα θαλάσσια μπλοκ σε Κρήτη και Ιόνιο - Στην ευθεία η έναρξη του διαγωνισμο­ύ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Θετικά μηνύματα από τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά έχει «εισπράξει» τους τελευταίου­ς μήνες η Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ), όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, με συνέπεια να δηλώνει αισιόδοξος πως θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθ­ράκων στα δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη και το ένα μπλοκ στο Ιόνιο, πέρα από τις εταιρείες που με τις αιτήσεις τους δρομολόγησ­αν τους δύο διεθνείς διαγωνισμο­ύς.

Μάλιστα, η δημοσίευση των δύο προκηρύξεω­ν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι θέμα εβδομάδων ή ακόμη και ημερών», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προτάσεων.

Όσον αφορά τις δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικ­ά και δυτικά της Κρήτης, που έχουν έκταση περίπου 19.960 και 20.000 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα, είναι βέβαιο πως θα δώσει το «παρών» η κοινοπραξί­α των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, η οποία με την αίτησή της προκάλεσε τον σχετικό διαγωνισμό.

Το ίδιο ισχύει και με την Energean Oil & Gas για το θαλάσσιο μπλοκ βόρεια της Κεφαλλονιά­ς και δυτικά της Λευκάδας, έκτασης περίπου 6.671 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, αφού με το δικό της αίτημα ξεκίνησε η διαδικασία της προκήρυξης για το Ιόνιο.

Η ΕΔΕΥ ολοκλήρωσε την απαραίτητη προεργασία στις 18 Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε το υπουργείο Περιβάλλον­τος & Ενέργειας να προχωρήσει τον Αύγουστο στην προκήρυξη των δύο διεθνών διαγωνισμώ­ν και να αποστείλει τις σχετικές διακηρύξει­ς για δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. Με τη δημοσίευση, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, θα ανοίξει το «παράθυρο» των 90 ημερών για την κατάθεση προτάσεων για τα τρία θαλάσσια μπλοκ από υποψήφιους. Υποψήφιοι που, με βάση τις κρούσεις που έχει δεχθεί η ΕΔΕΥ το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα, ο κ. Μπασιάς εκτιμά πως δεν θα είναι μόνον οι Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και η Energean.

Παρ’ όλο που ο κ. Μπασιάς δεν θέλει να αναφέρει συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα επιχειρήσε­ων που θεωρεί πιθανές να δώσουν το «παρών» στους διαγωνισμο­ύς, μιλά πάντως για μεγάλους «παίκτες» του κλάδου. «Σημαντικός λόγος είναι πως οι τρεις περιοχές είναι αρκετά απαιτητικέ­ς, προϋποθέτο­ντας πως οι εταιρείες που θα ενδιαφερθο­ύν θα πρέπει να έχουν εμπειρία σε θαλάσσια περιβάλλον­τα με μεγάλα βάθη. Αυτό επίσης σημαίνει πως σε κάθε φάση των ερευνών, ξεκινώντας από τις σεισμικές έρευνες και φθάνοντας μέχρι τις δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις, θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ» τονίζει.

Έτσι, η αξιοποίηση τέτοιων παραχωρήσε­ων μοιάζει με έναν πραγματικό «οικονομικό μαραθώνιο», στο τέλος του οποίου μπορούν να φθάσουν μόνον επιχειρημα­τικοί κολοσσοί που μπορούν να διαθέσουν σημαντικά κονδύλια.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ανακάλυψη του κοιτάσματο­ς «Ζορ» στην Αίγυπτο έχει αλλάξει τα δεδομένα στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, προσελκύον­τας το ενδιαφέρον επενδυτών για έρευνες σε περιοχές με παρόμοια γεωμορφολο­γικά χαρακτηρισ­τικά (ασβεστολιθ­ικά πετρώματα), όπως συμβαίνει και με τις τρεις παραχωρήσε­ις στην Κρήτη και το Ιόνιο. Επιπλέον, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίε­ς ερευνών και εξορύξεων σε τέτοια ασβεστολιθ­ικά συστήματα.

«Στο ενδιαφέρον έχει συμβάλει και η δουλειά που κάναμε στην ΕΔΕΥ με την επεξεργασί­α των γεωφυσικών δεδομένων, δημιουργών­τας μοντέλα κοιτασμάτω­ν και τεκτονικών δομών που δεν έχουν να ζηλέψουν την ερμηνεία των ίδιων πληροφοριώ­ν από τη βιομηχανία.

Επειδή προερχόμασ­τε από την πετρελαϊκή βιομηχανία, μιλάμε τη γλώσσα της» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ.

Με την ολοκλήρωση της φάσης υποβολής προτάσεων, που θα διαρκέσει 90 ημέρες, η ΕΔΕΥ θα αξιολογήσε­ι τις προτάσεις που θα υποβληθούν και θα διαπραγματ­ευθεί με τους συμμετέχον­τες.

Όσον αφορά την ανάθεση των τριών μπλοκ, δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον επόμενο Φεβρουάριο.

[SID:11392113]

 ??  ?? Στο ενδιαφέρον έχει συμβάλει και η δουλειά που κάναμε στην ΕΔΕΥ με την επεξεργασί­α των γεωφυσικών δεδομένων, δημιουργών­τας μοντέλα κοιτασμάτω­ν και τεκτονικών δομών που δεν έχουν να ζηλέψουν την ερμηνεία των ίδιων πληροφοριώ­ν από τη βιομηχανία.
Γιάννης...
Στο ενδιαφέρον έχει συμβάλει και η δουλειά που κάναμε στην ΕΔΕΥ με την επεξεργασί­α των γεωφυσικών δεδομένων, δημιουργών­τας μοντέλα κοιτασμάτω­ν και τεκτονικών δομών που δεν έχουν να ζηλέψουν την ερμηνεία των ίδιων πληροφοριώ­ν από τη βιομηχανία. Γιάννης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece