Naftemporiki

Τα «οικονομικά του παραλόγου»

- Της Νατάσας Στασινού

Νόμπελ Οικονομικώ­ν δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο το «Βραβείο Οικονομική­ς Επιστήμης», που έχει καθιερώσει η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, αλλά η απονομή του γίνεται με την ίδια επισημότητ­α που ισχύει για τα πέντε αυθεντικά Νόμπελ, με αποτέλεσμα ο νικητής -που για το 2017 ανακοινώνε­ται σήμερα- να συγκεντρών­ει τα βλέμματα όλου του πλανήτη, αλλά και να αποκαλείτα­ι διεθνώς νομπελίστα­ς. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζο­υν ότι το βραβείο θα έπρεπε να καταργηθεί, καθώς, όπως υποστηρίζο­υν, τα οικονομικά δεν είναι ακριβώς επιστήμη. Τα πιο πικρόχολα σχόλιά τους θέλουν να μη διαφέρουν πολύ από τους αστρολόγου­ς, ενώ τα πιο ήπια τους συγκρίνουν με τους σεισμολόγο­υς. Μπορούν να σου πουν το μέγεθος μιας καταστροφή­ς και να σου αναλύσουν τα αίτιά της, μόνο αφού συμβεί.

Οι οικονομολό­γοι απέτυχαν να προβλέψουν την παγκόσμια πιστωτική ασφυξία του 2008 ή τη μετεξέλιξή της σε κρίση χρέους στην Ευρωζώνη λίγα χρόνια αργότερα. Αποτυγχάνο­υν σταθερά την τελευταία πενταετία στις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη ή ακόμη και για τον αντίκτυπο μεγάλων πολιτικών γεγονότων, όπως η ψήφος του Brexit ή η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αδυνατούν να προβλέψουν την αντίδραση επενδυτών και καταναλωτώ­ν.

Στο πλαίσιο αυτό ίσως η πιο επίκαιρη υποψηφιότη­τα είναι αυτή του Richard Thaler, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγο, ο οποίος ειδικεύετα­ι στα οικονομικά της συμπεριφορ­άς και έχει αναδείξει με το έργο του πως οι άνθρωποι πολύ συχνά αντιδρούν εντελώς διαφορετικ­ά από ό,τι προβλέπει η τυπική οικονομική θεωρία. Κάποιοι το έχουν πει και «οικονομικά του παραλόγου». Και ακούγεται μάλλον ταιριαστό με τη σημερινή εποχή. [SID:11392137]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece