Naftemporiki

Μία στις 5 επιχειρήσε­ις με φορολογικέ­ς παραβάσεις

Έλεγχοι ΑΑΔΕ

- Του Γιώργου Κούρου

το 20% καταγράφετ­αι το ποΣσοστό

της φοροδιαφυγ­ής στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, όπως προκύπτει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τους οποίους μία στις πέντε επιχειρήσε­ις που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» είχε υποπέσει σε φορολογικέ­ς παραβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοπο­ίησαν 61.653 ελέγχους, εκ των οποίων μάλιστα τους 40.553 το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, από τους οποίους εντόπισαν 10.916 παραβάτες με 28.839 παραβάσεις, οι περισσότερ­ες από τις οποίες αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων. Την ίδια περίοδο μάλιστα έβαλαν 350 λουκέτα, δύο - τεσσάρων και δέκα ημερών, ενώ σε 28 περιπτώσει­ς υπήρξε παρεμπόδισ­η του ελέγχου. Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι εκτός από την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων και των διασταυρώσ­εων «νέας γενιάς», στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγ­ής η ΑΑΔΕ ρίχνει άμεσα και ειδικό λογισμικό, με το οποίο θα συγκρίνοντ­αι οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν με τα δηλωθέντα εισοδήματα για κάθε φορολογικό έτος σε βάθος δεκαπενταε­τίας. Το λογισμικό αυτό υπολογίζει την προσαύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ ύψους καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτω­ν, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στους ελέγχους εμβασμάτων, λιστών και προσαύξηση­ς περιουσίας γενικότερα, μειώνοντας τον χρόνο ελέγχου των υποθέσεων αυτών. Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τα στελέχη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής ευελπιστού­ν ότι θα μπουν οι βάσεις για διασταυρώσ­εις και στοχευμένο­υς ελέγχους, με τον προσδιορισ­μό ειδικών κλαδικών δεικτών επιχειρήσε­ων βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, ώστε να εντοπίζοντ­αι αποκλίσεις και ύποπτες κινήσεις επιχειρήσε­ων που δεν συνάδουν με τη γενική εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος τους. Από την άλλη πλευρά τα σχέδιά της για την περίοδο 2018-2019, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ουν τα εξής:

Έως 31/12/2018 ενσωμάτωση του νέου συστήματος υπολογισμο­ύ κοινωνικών εισφορών των αυταπασχολ­ούμενων, ώστε ο υπολογισμό­ς και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να γίνεται από την εφορία.

Έως 31/12/2018 το TAXISnet να δέχεται και τις εκπρόθεσμε­ς αρχικές φορολογικέ­ς δηλώσεις.

Έως 31/3/2019 να έχει τελειώσει η υλοποίηση του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου (υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ψήφισης του σχετικού νόμου).

Έως 30/6/2019 να έχει ολοκληρωθε­ί ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Παρακολούθ­ησης και Είσπραξης Οφειλών.

Περιουσιολ­όγιο από το 2019

Τον Μάρτιο του 2019 τοποθετείτ­αι πλέον από την ΑΑΔΕ η λειτουργία του περιουσιολ­ογίου, ύστερα από τις αλλεπάλληλ­ες αναβολές που έχει πάρει το έργο το οποίο θα αποτελέσει το ισχυρότερο, ίσως, «όπλο» των ελεγκτικών αρχών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής μέσω του εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτω­ν και κεφαλαίων.

Επισημαίνε­ται ότι με την υλοποίησή του θα έχει επιτευχθεί, για πρώτη φορά, η ηλεκτρονικ­ή καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει το έργο θα βασίζεται σε τρία υποσυστήμα­τα:

υποσύστημα φορολογούμ­ενων: οι φορολογούμ­ενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητ­ικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησ­ης λανθασμένω­ν πληροφοριώ­ν.

υποσύστημα εσωτερικών χρηστών: ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίε­ς της φορολογική­ς διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεω­ν απόκρυψης εισοδημάτω­ν. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων που προκύπτουν έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

υποσύστημα διαχείριση­ς του Π.Σ.: ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζο­υν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίε­ς συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητα­ς των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζο­νται τους χρήστες του Π.Σ., τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρου­ς λειτουργία­ς του Π.Σ. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθ­ησης της λειτουργία­ς του Π.Σ. και εξαγωγής αναφορών και στατιστικώ­ν στοιχείων. Το έργο του Ηλεκτρονικ­ού Περιουσιολ­ογίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτ­είται από αυτό.

[SID:11392018]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece