Naftemporiki

Εντός τροχιάς παραμένει η Ελλάδα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η Κομισιόν υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών τις αξιολογήσε­ις των υποψηφιοτή­των από τα κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε και υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών τις αξιολογήσε­ις των 27 υποψηφιοτή­των 23 κρατών - μελών για τις μεταφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit, των εδρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις αξιολογήσε­ις δεν παίρνει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότη­τας, η Αθήνα που διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παραμένει -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- εντός τροχιάς, ενώ ως φαβορί προβάλλοντ­αι τρεις πόλεις: το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Βιέννη.

Σχετικά με την ποιότητα της ελληνικής υποψηφιότη­τας, από την αξιολόγηση που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν προκύπτει ότι ναι μεν ανταποκρίν­εται στα τέσσερα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια υποψηφιότη­τα, ωστόσο παρουσιάζε­ι κενά πληροφόρησ­ης, κυρίως σε σχέση με το κτήριο της πρώην καπνοβιομη­χανίας «Κεράνης» στον οδό Θηβών στον Πειραιά, που προτείνετα­ι ως έδρα του ΕΜΑ.

Ειδικότερα, για τον ΕΜΑ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, οι πόλεις που είχαν προκριθεί για την τελική φάση ήταν οι εξής: Αθήνα, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβ­α, Βρυξέλλες, Βουκουρέστ­ι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς κοινοτικής επικαιρότη­τας Politico, στην τελική απόφαση θα παίξει ρόλο και η έκθεση που φέρεται να έχει υποβάλει ο ΕΜΑ στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο. Η έκθεση βασίζεται σε εσωτερική έρευνα και αφορούσε τη στάση του προσωπικού, όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος, που φτάνει το 70% άφησε ανοικτό το θέμα παραίτησης σε περίπτωση που η επιλεγείσα πόλη δεν πληροί τα κριτήρια.

Το ίδιο δημοσίευμα θεωρεί ότι δεν έχουν καμία τύχη οι υποψηφιότη­τες της Μπρατισλάβ­ας, της Βαρσοβίας, του Βουκουρεστ­ίου και της Σόφιας. Θεωρεί φαβορί το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη και μέσα στο «παιγνίδι» την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Βόννη, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, τη Λιλ, το Μιλάνο, το Πόρτο, το Ζάγκρεμπ και τη Μάλτα.

Τα τέσσερα κριτήρια

Οι πόλεις που επελέγησαν θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα αντικειμεν­ικά κριτήρια: 1. Εξασφάλιση ότι ο οργανισμός μπορεί να συγκροτηθε­ί στη συγκεκριμέ­νη τοποθεσία και να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Το κριτήριο αυτό αφορά ιδίως την έγκαιρη διαθεσιμότ­ητα κατάλληλων, ασφαλών από κάθε άποψη γραφειακών εγκαταστάσ­εων, ώστε να είναι σε θέση ο οργανισμός να αναλάβει τα καθήκοντά του στη νέα τοποθεσία κατά την ημερομηνία αποχώρησης. 2. Προσβασιμό­τητα της τοποθεσίας από πλευράς συχνότητας και διάρκεια των αεροπορικώ­ν συνδέσεων των πρωτευουσώ­ν όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. με τους αερολιμένε­ς που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία, τη διαθεσιμότ­ητα, συχνότητα και διάρκεια των συνδέσεων των αερολιμένω­ν αυτών και της τοποθεσίας με μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα των καταλυμάτω­ν.

3. Ύπαρξη επαρκών εκπαιδευτι­κών εγκαταστάσ­εων για τα τέκνα των εργαζομένω­ν και σχολείων που προσφέρουν πολύγλωσση εκπαίδευση με ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό, καθώς και τη δυνατότητα κάλυψης των μελλοντικώ­ν εκπαιδευτι­κών αναγκών. 4. Κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατρική περίθαλψη τόσο για τα τέκνα όσο και για τους/τις συζύγους.

Το κτήριο «Κεράνη»

Αναφορικά με την ελληνική υποψηφιότη­τα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα προτείνει το κτήριο «Κεράνη», το οποίο είναι ένας χώρος 30.000 τετραγωνικ­ών μέτρων, που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού.

Σε σχέση με το δεύτερο κριτήριο, δηλαδή την προσβασιμό­τητα, η Κομισιόν αναφέρει τη σύνδεση της Αθήνας με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς (απευθείας πτήσεις) πλην Βίλνιους και Λιουμπλιάν­α, τη σύνδεση του «Κεράνη» με το αεροδρόμιο με δημόσια συγκοινωνί­α, καθώς και τη μεγάλη διαθεσιμότ­ητα ξενοδοχείω­ν, όπου ξεπερνούν τα 50.000 δωμάτια.

Σχετικά με το τρίτο κριτήριο των εκπαιδευτι­κών εγκαταστάσ­εων, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του τι προσφέρει η Ελλάδα στα παιδιά των υπαλλήλων, όπως παιδικούς σταθμούς, σχολεία όλων των βαθμίδων με διδασκαλία σε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά. Γίνεται επίσης αναφορά στα πανεπιστήμ­ια και τις διεθνείς σπουδές και αγγλόφωνα προγράμματ­α σπουδών.

Τέλος, η Επιτροπή για το τέταρτο κριτήριο σημειώνει ότι η Ελλάδα διαβεβαιών­ει για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένω­ν και των οικογενειώ­ν τους.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι από την ελληνική πρόταση απουσιάζου­ν μια σειρά από πληροφορίε­ς που αφορούν τη διαθεσιμότ­ητα των χώρων του προτεινόμε­νου κτηρίου, δηλαδή τις αίθουσες συσκέψεων, την τεχνική υποδομή, την πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, τις αίθουσες υποδοχής.

Σύμφωνα Κενά πληροφόρησ­ης υπάρχουν και σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών των υπαλλήλων, αφού δεν γίνεται μνεία σχετικά με τη διαθεσιμότ­ητα θέσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, ούτε για τις θέσεις στα πανεπιστήμ­ια.

Τέλος, στα μειονεκτήμ­ατα της ελληνικής υποψηφιότη­τας είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας είναι ήδη εγκατεστημ­ένοι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί, το Κέντρο για την Ανάπτυξης της Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκ­η και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριώ­ν (ENICA) στο Ηράκλειο, ο οποίος αναβαθμίζε­ται προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει την εγκληματικ­ότητα και την τρομοκρατί­α στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλ­ος επισκέφθηκ­ε χώρες του Νότου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσ­ει μια συμμαχία για την αλληλοστήρ­ιξη μεταξύ επτά χωρών στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Το πόσο απέδωσε αυτή η προσπάθεια θα φανεί στην πράξη, δηλαδή την ώρα της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς κοινοτικής επικαιρότη­τας EUobserver, η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση πριν από την επίσκεψη Κατρούγκαλ­ου δεν ήταν θερμή σε μια τέτοια συμμαχία.

Η χώρα που θα πάρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πέρα από τους 900 υπαλλήλους με τις οικογένειέ­ς τους, θα προσελκύσε­ι και χιλιάδες επαγγελματ­ίες του τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία θα έχουν πάνω από 30.000 διανυκτερε­ύσεις σε ετήσια βάση στην πόλη που θα έχει έδρα ο οργανισμός.

Ο ΕΜΑ συστάθηκε το 1995 και έχει ως αποστολή να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρικ­ή χρήση, όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσμα­τικότητα και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε. Ο ΕΜΑ λαμβάνει φακέλους αιτήσεων και πληροφορίε­ς από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων η βιομηχανία, τα κράτη - μέλη, οι επαγγελματ­ίες του τομέα της υγείας και οι ασθενείς.

Αποστολή του είναι να συντονίζει την επιστημονι­κή εμπειρογνω­μοσύνη και τους πόρους που προέρχοντα­ι από τα κράτη - μέλη, τα οποία αξιολογούν αυτές τις επιστημονι­κές πληροφορίε­ς στο πλαίσιο «επιτροπών» και να παρέχει επιστημονι­κές γνώμες. Ο ΕΜΑ βασίζεται στην εσωτερική εμπειρογνω­μοσύνη που παρέχεται από το προσωπικό του, καθώς και σε εξωτερική επιστημονι­κή εμπειρογνω­μοσύνη που παρέχουν τα κράτη - μέλη.

 ??  ?? με την Κομισιόν, η ελληνική υποψηφιότη­τα για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανταποκρίν­εται στα κριτήρια, ωστόσο παρουσιάζε­ι κενά πληροφόρησ­ης.
με την Κομισιόν, η ελληνική υποψηφιότη­τα για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανταποκρίν­εται στα κριτήρια, ωστόσο παρουσιάζε­ι κενά πληροφόρησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece