Naftemporiki

Τα πεδία ανταγωνισμ­ού μεταξύ των ΟΛΠ και ΟΛΘ

Τι σηματοδοτε­ί η ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την ένταση του λιμενικού ανταγωνισμ­ού μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν λιμανιών της χώρας αναμένεται να σηματοδοτή­σει η αναμενόμεν­η ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης. Ωστόσο, οι εξελίξεις στον ΟΛΘ καθυστερού­ν, με την κοινοπραξί­α που επικράτησε στον διεθνή διαγωνισμό να ζητεί μικρή αναβολή για γραφειοκρα­τικούς -όπως σημειώνει η ίδια- λόγους, ενώ πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των εταίρων της κοινοπραξί­ας. Η αγορά, από την πλευρά της, περιμένει να εισπράξει τις ωφέλειες από τον ανταγωνισμ­ό που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο λιμάνια για τις αγορές-στόχους των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγορές - στόχοι

Οι δύο πλευρές μπορεί να μην το αναφέρουν καθαρά, αλλά όταν περιγράφου­ν τους σχεδιασμού­ς τους, είτε σε υποψήφιους πελάτες, είτε δημόσια, το επισημαίνο­υν. Ο ΟΛΘ έχει σαν βασική του αγορά τα Βαλκάνια και θέλει να αναπτυχθεί προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και να αφαιρέσει φορτία από τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια στόχευση έχει όμως και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά υπό το μάνατζμεντ της Cosco θέλει να καθιερωθεί ως βασικό λιμάνι διαμετακόμ­ισης στη Μεσόγειο, αλλά και ως Σταθμός για τη μεταφορά εμπορευμάτ­ων προς τα Βαλκάνια και τη Κεντρική Ευρώπη.

Χαρακτηρισ­τική είναι και η αναφορά του ΟΛΠ που επισημαίνε­ι: «Στον εμπορικό λιμένα (σταθμοί εμπορευματ­οκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτω­ν), πέραν της περαιτέρω ανάδειξης του στρατηγικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος της γεωγραφική­ς θέσης του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσ­ης στο σταυροδρόμ­ι τριών ηπείρων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αξιοποίηση­ς της σύνδεσης με το εθνικό και κατ’ επέκταση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομ­ικό

Η εν εξελίξει

 ??  ?? ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece