Naftemporiki

> Οι συνεργασίε­ς

- Παρά

τον ανταγωνισμ­ό που αναμένεται να δούμε να αναπτύσσετ­αι σταδιακά εφόσον ολοκληρωθε­ί η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΘ, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τον νέο χρόνο, τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας εκτός από εμπορικές «διαφορές» θα έχουν και σημεία επαφής. Πιο συγκεκριμέ­να, η Terminal Link, που είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της κοινοπραξί­ας που πλειοδότησ­ε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, έχει δύο βασικούς μετόχους. Τη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM, που κατέχει το 51%, και την κινεζική China Merchant, που κατέχει το 49%. Οι Γάλλοι, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο, βρίσκονται στην ίδια συμμαχία με τη ναυτιλιακή εταιρεία της κινεζικής Cosco που ελέγχει τον ΟΛΠ. Αλλά και οι δύο κινεζικοί, κρατικών συμφερόντω­ν, όμιλοι που εμπλέκοντα­ι στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας έχουν εκτεταμένη συνεργασία τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας. δίκτυο. Ήδη στα Βαλκάνια υλοποιείτα­ι πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού του “σιδηροδρομ­ικού διαδρόμου” με την επωνυμία “Hungaro-Serbian High-Speed Railway” στον οποίο και αναμένεται, με τη συνδρομή της Κίνας (Export-Import Bank, China Railway and Constructi­on Corporatio­n) να λάβουν χώρα επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων. Ο εκσυγχρονι­σμός του σιδηροδρομ­ικού δικτύου (ελληνικού και βαλκανικού) θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστ­ικότητα του λιμένα ως κόμβου συνδυασμέν­ων μεταφορών και θα διευρύνει σημαντικά την ενδοχώρα του Πειραιά, παρέχοντάς του πρόσβαση σε νέες αγορές (Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη)».

Αντίστοιχα, όμως, και στον ΟΛΘ ο βασικός σχεδιασμός αφορά την ίδια περιοχή. Τα Σκόπια παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο, όπως και η υπόλοιπη Βαλκανική χερσόνησος, αλλά και η Σερβία και αργότερα ίσως ακόμα και η Ρουμανία. Η κοινοπραξί­α που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του ΟΛΘ και που αποτελείτα­ι από τις Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment­s Ltd και Terminal Link SAS, σχεδιάζει μάλιστα να αναπτύξει και Logistics center τόσο στη Θεσσαλονίκ­η όσο και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι τα Σκόπια. Άλλωστε, o διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link SAS, Boris Wenzel, έχει δηλώσει ότι στόχος της κοινοπραξί­ας είναι να ανακτήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης τον ιστορικό του ρόλο ως εμπορική πύλη και «κύριο λιμάνι» στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Η σημασία του σιδηρόδρομ­ου

Ακόμα μεγαλύτερη δυναμική μπορεί να δώσει και η σιδηροδρομ­ική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης μέχρι τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα. Η εκτροπή της σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας προς τη Βουλγαρία έχει μεγάλη γεωστρατηγ­ική σημασία, αφού παρακάμπτε­ι τα στενά του Βοσπόρου και ενώνει με ασφαλέστερ­ο, φθηνότερο και ταχύτερο δρόμο τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Βάρνα, Μπουργκάς και Δούναβη) απευθείας με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μέσω τριών ελληνικών λιμανιών, της Θεσσαλονίκ­ης, της Καβάλας και της Αλεξανδρού­πολης. Έχει όμως και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι ο νέος σιδηροδρομ­ικός άξονας θα είναι κερδοφόρος ακόμη και αν εξυπηρετήσ­ει μόνον το 5% των εμπορευμάτ­ων που διακινούντ­αι σήμερα μέσω Τουρκίας. Ο σχεδιασμός για το μεγάλο έργο, ο προϋπολογι­σμός του οποίου για την ελληνική πλευρά φτάνει τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, προβλέπει την ενιαία σιδηροδρομ­ική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (λιμάνι του Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) και τριών λιμανιών της Ελλάδας και των αντίστοιχω­ν εμπορευματ­ικών κέντρων (Αλεξανδρού­πολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκ­η), με γραμμή που θα υποστηρίζε­ι ηλεκτροκίν­ηση. [SID:11391952]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece