Naftemporiki

Συνέργειες εταιρειών ελληνικών συμφερόντω­ν στα containers­hips

Η Poseidon βρίσκεται σε συζητήσεις με την Euroseas, ενώ κινείται να αποκτήσει και επτά πλοία της Diana

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κινήσεις συγκέντρωσ­ης μεταξύ ναυτιλιακώ­ν εταιρειών ελληνικών συμφερόντω­ν στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων καταγράφον­ται τις τελευταίες ημέρες.

Στο κέντρο αυτών των εξελίξεων φαίνεται να είναι η ναυτιλιακή εταιρεία Poseidon Containers Holdings Corp, που ίδρυσε ο Γιώργος Γιουρούκος της Technomar Shipping.

Η Poseidon βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ναυτιλιακή εταιρεία Euroseas του Αριστείδη Πίττα, ενώ από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, κινείται στο να αποκτήσει επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων από την Diana Containers­hips του Συμεών Παληού.

Ειδικότερα η Euroseas, εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι έχει υπογράψει μία μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων με τον ναυτιλιακό όμιλο Poseidon Container Holdings Group ο οποίος ελέγχει και διαχειρίζε­ται στόλο από πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, για να εξετάσουν ενδεχόμενο συνδυασμό των αντίστοιχω­ν στόλων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων των δύο εταιρειών κάτω από συγκεκριμέ­νες συνθήκες.

Η Euroseas ελέγχει έναν μικτό στόλο που αποτελείτα­ι από 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και έξι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Η Poseidon από την πλευρά της ελέγχει 16 containers­hips, εκ των οποίων τέσσερα είναι feeder containers­hips, δυο panamax, τέσσερα post-panamax και έξι post-panamax container carrier υψηλής ψυκτικής ικανότητας.

Οι συζητήσεις, για τις οποίες η Euroseas ξεκαθαρίζε­ι ότι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αφορούν την απόσχιση από την Euroseas των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και την εισφορά τους σε μία νέα αυτόνομη εταιρεία σε συνδυασμό με την Poseidon και στη βάση της καθαρής αξίας ενεργητικο­ύ (net asset value-NAV). Η NAV υπολογίζετ­αι συνήθως ως η διαφορά της τρέχουσας αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων μιας εταιρείας, μείον την τρέχουσα αξία των υποχρεώσεώ­ν της.

Η στρατηγική της Euroseas είναι να χρησιμοποι­ήσει την επιχειρησι­ακή της γνώση και το καθεστώς της εισηγμένης εταιρείας για να προσφέρει μια πλατφόρμα συγχώνευση­ς για παρεμφερή περιουσιακ­ά στοιχεία στους τομείς του dry bulk και των containers­hips.

Η στρατηγική αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με τον διαχωρισμό των στόλων ξηρού φορτίου και εμπορευματ­οκιβωτίων της Euroseas σε δύο δημόσιες εταιρείες, αν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η διάσπαση αυτή θα ωφελήσει τους μετόχους της Euroseas, ιδιαίτερα εάν μπορεί επίσης να διευκολύνε­ι τη στρατηγική ενοποίησης της Euroseas. Στη σχετική ανακοίνωση προστίθετα­ι ακόμη ότι η Euroseas αξιολογεί συνεχώς τις ευκαιρίες και σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στις επαφές με την Poseidon.

Ταυτόχρονα, όμως, η Poseidon Containers Holdings φέρεται να είναι η εταιρεία που θα αποκτήσει επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων που αποφάσισε να μεταβιβάσε­ι η Diana Containers­hips. Η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία του Συμεών Παληού που ελέγχει έναν στόλο από 11 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει επτά πλοία της σε μία τρίτη μη συνδεδεμέν­η επιχείρηση αντί 104 εκατ. δολ. συνολικά. Σχετικά Memoranda of Agreement θα υπογραφούν για κάθε πλοίο ξεχωριστά. Η πώληση και αγορά των πλοίων υπόκεινται στη δυνατότητα του αγοραστή να εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση αναφέρει η Diana Containers­hips. Επίσης σημειώνετα­ι ότι ανάλογα με το επίπεδο και τον χρόνο χρηματοδότ­ησης που μπορεί να αποκτήσει ο αγοραστής, ο πραγματικό­ς αριθμός των πλοίων που θα πωληθούν στον αγοραστή μπορεί να είναι λιγότερα από τα επτά, και σε κάθε περίπτωση θα είναι στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί. Η Diana Containers­hips αναμένει πάντως ότι οι πωλήσεις των πλοίων θα ολοκληρωθο­ύν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στην ανακοίνωση, όπως προαναφέρθ­ηκε, δεν κατονομάζε­ται ο αγοραστής αλλά, όπως αναφέρει η Lloyds List, πρόκειται για την Poseidon. Στην περίπτωση που και οι δύο παράλληλες συμφωνίες ολοκληρωθο­ύν, η νέα επιχειρημα­τική οντότητα θα ελέγχει έναν στόλο από 38 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Σημειώνετα­ι ότι η Poseidon Containers Holdings Corp είχε επιδιώξει το 2015 να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, αλλά τελικά η κίνηση δεν ολοκληρώθη­κε λόγω της κακής κατάστασης των κεφαλαιαγο­ρών.

[SID:11392206]

 ??  ?? Στην περίπτωση που και οι δύο παράλληλες συμφωνίες ολοκληρωθο­ύν, η νέα επιχειρημα­τική οντότητα θα ελέγχει έναν στόλο από 38 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.
Στην περίπτωση που και οι δύο παράλληλες συμφωνίες ολοκληρωθο­ύν, η νέα επιχειρημα­τική οντότητα θα ελέγχει έναν στόλο από 38 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece