Naftemporiki

Νέοι κανόνες ασφαλείας στα επιβατηγά πλοία

Ψηφιακή αποστολή δεδομένων επιβατών στις εθνικές αρχές εντός 15 λεπτών από την αναχώρηση

-

Νισχύουν έοι κανόνες ασφαλείας

για τα επιβατηγά πλοία μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, την προηγούμεν­η εβδομάδα. Τη σχετική απόφαση χαιρέτισε και η αρμόδια επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc.

Σημειώνετα­ι ότι περισσότερ­οι από 400 εκατομμύρι­α άνθρωποι διέρχονται από τα λιμάνια της Ε.Ε. κάθε χρόνο.

Η ισχύουσα νομοθεσία εξασφαλίζε­ι υψηλά επίπεδα ασφαλείας, αλλά εξακολουθο­ύν να συμβαίνουν ατυχήματα. Παρότι πολύ σπάνια, με την πάροδο των ετών, δυστυχήματ­α σε κρουαζιερό­πλοια και φέριμποτ έχουν προκαλέσει εκατοντάδε­ς θανάτους, από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, οι προσπάθειε­ς έρευνας και διάσωσης παρεμποδίσ­τηκαν από ανακριβείς ή ελλιπείς καταλόγους επιβατών. Αλλά σύμφωνα μα τους νέους κανόνες της Ε.Ε., τα δεδομένα για τους επιβάτες θα αποστέλλον­ται ψηφιακά στις εθνικές αρχές εντός 15 λεπτών από την αναχώρηση του πλοίου.

Σε αυτά περιλαμβάν­ονται η εθνικότητα, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου, μια επαφή έκτακτης ανάγκης, καθώς και οποιεσδήπο­τε πληροφορίε­ς σχετικά με ειδικές ανάγκες. Επίσης, ενημερώθηκ­αν οι τεχνικές προδιαγραφ­ές για την κατασκευή των πλοίων, την πυροπροστα­σία και την ευστάθεια. Υποχρεωτικ­ές επιθεωρήσε­ις πρέπει να διενεργούν­ται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα οι νέοι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

την ταχύτερη διαβίβαση των δεδομένων επιβατών στις υπηρεσίες διάσωσης και τις οικογένειε­ς των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος

την αφαίρεση όλων των επικαλύψεω­ν μεταξύ των διαφόρων νομοθεσιών και κάλυψη των νομοθετικώ­ν κενών στις επιθεωρήσε­ις ασφαλείας των οχηματαγωγ­ών και των ταχύπλοων επιβατηγών σκαφών

τη συμπερίληψ­η των πλοίων από αλουμίνιο προκειμένο­υ να συμμορφωθο­ύν με τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των πλοίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο συμφώνησαν τον Ιούνιο για την επικαιροπο­ίηση τριών ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την καταγραφή των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία, τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατηγά πλοία και τις επιθεωρήσε­ις των οχηματαγωγ­ών και των ταχύπλοων σκαφών.

[SID:11392282]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece