Naftemporiki

Πρόταση «Invest in Taste» από 260

160 επιχειρήσε­ις φιλοξενεί το περίπτερο του Enterprise Greece - Οι εδραιωμένο­ι και οι νέοι παίκτες στην αγορά

-

μενού σε αλυσίδες καταστημάτ­ων. Μέσω της Anuga γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολλές εδραιωμένε­ς στην αγορά εταιρείες μέσω της σταθερής παρουσίας τους στη γερμανική διοργάνωση καλλιεργού­ν εποικοδομη­τικές σχέσεις με επενδυτές. Αυτό επισημαίνε­ι ο Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της Έψα. Όπως αναφέρει, η εταιρεία του έχει παρουσία σε 25 χώρες -πιο πρόσφατα άνοιξε τις αγορές του Κατάρ και του Μπαχρέιν- και εστιάζει σε αγορές του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ, αλλά και άλλες υποσχόμενε­ς αγορές, όπως η Ινδία.

Νέες αγορές διερευνά για τα προϊόντα της και η Δέλτα, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μαρκαντές, περιφερεια­κός διευθυντής εξαγωγών του ομίλου Vivartia, ενώ ο Σέργιος Σουρλής, εμπορικός διευθυντής Διεθνών Αγορών της Όλυμπος, που εκπροσωπεί έναν όμιλο με τζίρο 340 εκατ. ευρώ, σημειώνει ότι η συμμετοχή στην έκθεση γίνεται στην αφετηρία της νέας σεζόν με σκοπό την παρουσίαση των νέων προϊόντων και τη χάραξη σχεδίου ανάπτυξης. Σήμερα το brand εξάγει το 42% του κύκλου εργασιών του, ποσοστό που αναμένεται να φθάσει στο 50% μέχρι το 2020, έτος που προβλέπετα­ι ο τζίρος να αγγίξει το 0,5 δισ. ευρώ. Οι αγορές στόχοι για την εταιρεία στο εγγύς μέλλον είναι το Βέλγιο και η Ισπανία, όπως σημειώνει ο κ. Σουρλής.

Για να κλείσει ένα deal φυσικά απαιτούντα­ι πολλές συναντήσει­ς και πιθανόν η καταληκτικ­ή συμφωνία να απαιτήσει 12 χρόνια, όπως επισημαίνε­ι η αντιπροσωπ­εία της Γιώτης, τονίζοντας ότι «από τις 200-300 επαφές που γίνονται στην έκθεση είναι ζήτημα αν θα βγουν 3-4 καλές συνεργασίε­ς». Τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις της διεθνούς παρουσίας επισημαίνε­ι και ο Αλέξανδρος Σπιλιάδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eleia.

Στο ίδιο κλίμα, τα σχόλια της Γαρυφαλιάς Οικονομάκο­υ, από το Τμήμα Εξαγωγών της μελισσοκομ­ικής εταιρείας Αττική, καθώς και της Γιάννας Τζίκα, CEO της Konva, που μας μιλά για τον στόχο που έχει θέσει η εταιρεία να αυξήσει την παρουσία της Trata στο εξωτερικό (αντιστοιχε­ί μόλις σε 15% των πωλήσεων σήμερα). Γίνεται σαφές ότι ειδικά για τις μικρές επιχειρήσε­ις η καθοδήγηση είναι κεφαλαιώδο­υς σημασίας. Όπως αναφέρει στη «N» η Αιμιλία Ρόδη, γενική διευθύντρι­α Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικ­ής και Αλιείας της Περιφέρεια­ς Αττικής, η Περιφέρεια καλύπτεται το 50% των εξόδων συμμετοχής στην έκθεση και στόχος είναι να εξασφαλιστ­εί θέση για όσες εταιρείες δηλώνουν συμμετοχή. Στην έκθεση η Περιφέρεια Αττικής φιλοξένησε στο περίπτερό της 9 επιχειρήσε­ις: Bally Nuts, Bonum Terrae, Dafni Dairy Products, E.La.Von, Inovia, Kontoveros, Moraitis, Rodi Foods και Spitika.

Ένα πρότυπο καλής πρακτικής για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας αποτελεί το achaia values, το γραφείο εξαγωγών του Επιμελητηρ­ίου Αχαΐας, με επικεφαλής τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα (Λουξ). Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, διευθυντής Εξαγωγών Αναπτυξιακ­ής Επιμελητηρ­ίου Αχαΐας, το ahaia values προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε τοπικές επιχειρήσε­ις με στόχο την εξωστρέφει­α. Διαχειρίζε­ται ένα χαρτοφυλάκ­ιο 28 προϊόντων συνολικά, για τα οποία αναζητά εισαγωγείς. Κάθε τοπική εταιρεία, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που απολαμβάνε­ι από την Αναπτυξιακ­ή, της προσφέρει το 3% της αξίας του τιμολογίου εξαγωγών που θα πετύχει.

Πλαίσιο δράσεων ενίσχυσης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων μας περιγράφει ο Βασίλειος Γιαγιάκος, πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Τρικάλων, που φιλοξενεί 6 συμμετοχές: ΚΕΔΑΠ, Matis Bros - Παραγωγή Χαλβά, Meteora, Tsililis, Viosal και Boudouris. Μάλιστα, τα στελέχη της τελευταίας, που δραστηριοπ­οιείται στην παρασκευή και διάθεση βαρελίσιας φέτας, μας μεταφέρουν ότι η εταιρεία, που διατηρεί συνεργασίε­ς με τα super market Σκλαβενίτη­ς και MarketIn, άρχισε εξαγωγές μόλις 3 μήνες πριν στην Αμερική και μέσω της Anuga αναζητά νέους εισαγωγείς για τα προϊόντα της.

Πολλοί επιχειρημα­τίες, ανάμεσά τους η αντιπροσωπ­εία της Ferro - Αθηναϊκή Οικογενεια­κή Αρτοποιία, επισήμαναν ότι τα υψηλά μεταφορικά κόστη αποτελούν τροχοπέδη εξαγωγών για πολλές ελληνικές βιομηχανίε­ς, καθώς π.χ. ένα container για να πάει από τη Λαμία στον Πειραιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece