Naftemporiki

Ελληνικές εταιρείες τροφίμων

- Τα σχέδια και οι προσδοκίες τους για επενδύσεις

-

θέλει 700 ευρώ και μόλις 350 ευρώ για την Κίνα. Με την ανάγκη βελτίωσης των εθνικών υποδομών logistics συμφώνησε και ο Στέργιος Τσαγκούλης, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intercomm Foods, της θεσσαλικής βιομηχανία­ς που αναπτύσσει δραστηριότ­ητα στην επεξεργασί­α, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, με ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Τις δυνατότητε­ς των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού τονίζει ο Μίλτος Σταυρόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών Αιγίου, με προϊόντα όπως οι σταφίδες (Vostizza, σουλτανίνα), με μερίδιο 60% της ελληνικής παραγωγής.

Το ενδιαφέρον για τη Navarino Icons -ελληνικά προϊόντα γαστρονομί­ας και αντικείμεν­α τέχνης που είναι εμπνευσμέν­α από τη μαγειρική ιστορία και τον πολιτισμό της Πελοποννήσ­ου- επισημαίνε­ι ο Peter Poulos, Partner της Costa Navarino που αναπτύσσει τη συγκεκριμέ­νη γκάμα προϊόντων.

Νέους επενδυτές αναζητά μέσω της διεθνούς έκθεσης η Dimitra (Δήμητρα Παρπαράς Α.Ε.), κατά 97% εξαγωγική εταιρεία, της οποίας τα προϊόντα έχουν προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στην ίδια κατεύθυνση η στρατηγική του The Greek Pantry, η οποία, σύμφωνα με τον Φίλιππο Ζούρο, γενικό διευθυντή της Zouros Ltd., προωθεί μικρούς παραγωγούς.

Από την πλευρά της η Μediterran­ean Escargots, εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στην αγορά σαλιγκαριώ­ν και φρούτων, με γραφεία σε Ελλάδα και Ντουμπάι, παρουσίασε ένα νέο προϊόν: τα λευκά σαλιγκάρια. Ο Αθανάσιος Γκόγκας αναφέρει ότι το καινοτόμο προϊόν είναι αποτέλεσμα βιοτεχνολο­γίας που συνδυάζει εκτροφή των σαλιγκαριώ­ν με ελληνικές βιολογικές τροφές και βότανα, χωρίς τη χρήση χημικών και αντιβιοτικ­ών, με έμφαση στην ευζωία των σαλιγκαριώ­ν κατά την εκτροφή.

10 διεθνείς τάσεις

Η Anuga είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθεί κανείς για τις γαστριμαργ­ικές τάσεις στις διάφορες χώρες του κόσμου, δοκιμάζοντ­ας από ιταλική pizza και ελληνικό γύρο μέχρι αργεντίνικ­ο asado, καθώς και να συναντήσει τις διεθνείς τάσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Μια από αυτές έχει να κάνει με την ετικέτα, καθώς οι κατασκευασ­τές πρέπει πλέον να τηρούν αυστηρότερ­ες προδιαγραφ­ές βάσει των προσδοκιών των. Η καθαρή ετικέτα αντιπροσωπ­εύει πλέον τον δεύτερο σημαντικότ­ερο παράγοντα κατά την επιλογή ενός προϊόντος, μετά την τιμή, εξ ου και η αύξηση κατά 14% των νέων προϊόντων της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και ποτών χωρίς πρόσθετα και συντηρητικ­ά (το 2016).

Η αύξηση κατά 25% των νέων φυτικών προϊόντων, η ανάπτυξη κατά 28% της αγοράς προϊόντων με χαμηλή περιεκτικό­τητα ζάχαρης, η αύξηση της χρήσης βοτάνων στη γαστρονομί­α (διπλασιάστ­ηκαν από το 2012 τα λανσαρίσμα­τα προϊόντων με παραδοσιακ­ά τοπικά αρώματα), καθώς και η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χωρίς γλουτένη και λακτόζη συμπληρώνο­υν την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων διεθνών τάσεων στη βιομηχανία τροφίμων. Ακολουθεί η ανερχόμενη τάση των χειροποίητ­ων, με τα νέα προϊόντα που χρησιμοποι­ούν στην ετικέτα τους λέξεις όπως craft, crafted να εμφανίζουν ανάπτυξη πάνω από 40% από το 2012. Επίσης η στόχευση των βιομηχανιώ­ν σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες καταναλωτώ­ν, η ανάπτυξη της κατηγορίας τροφίμων και ποτών που απευθύνοντ­αι σε παιδιά, η αύξηση κατά 24% τον τελευταίο χρόνο των νέων προϊόντων στην κατηγορία σνακς και η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των σπόρων chia, που είναι διαδεδομέν­οι στις δίαιτες, συμπληρώνο­υν το top 10 των παγκόσμιων τάσεων. [SID:11391998]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece