Naftemporiki

Η οργανωτική ευελιξία φέρνει υπεραξίες

Το 4% των επιχειρήσε­ων έχει υιοθετήσει οριζόντιου­ς μηχανισμού­ς προσαρμοστ­ικότητας, ενώ το 37% έχει πλάνα σε εξέλιξη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επανάσταση για τον επιχειρημα­τικό κόσμο χαρακτηρίζ­ουν οι ειδικοί του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) την κατάκτηση δεξιοτήτων όπως η «ευελιξία», η «ευκινησία» και η «προσαρμοστ­ικότητα», που περιλαμβάν­ονται σε όρους όπως «agility» και «flexibilit­y» - έννοιες λίγο ασαφείς για πολλούς επιχειρημα­τίες, αν και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη διαχείριση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής, όπως δείχνει έρευνα της McKinsey.

Το agility αποτελεί ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α για τις επιχειρήσε­ις, καθώς, όπως εξηγεί στη «N» η Βερώνη Παπατζήμου, γενική διευθύντρι­α της KPMG Ελλάδος, αφορά δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης προσαρμογή­ς στις αλλαγές τόσο των εσωτερικών δομών του οργανισμού όσο και των ανθρώπων του. Σημειώνει δε ότι αν και ορισμένες ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη κουλτούρας ευελιξίας, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί.

Έρευνα της McKinsey συμπεραίνε­ι ότι αν και η νέα αυτή τάση βρίσκεται στην αρχή της ήδη αποφέρει θετικές αποδόσεις για μικρή μερίδα της αγοράς που μυήθηκε.

Οι γρήγορες αλλαγές στον ανταγωνισμ­ό, στην καταναλωτι­κή ζήτηση, στην τεχνολογία, αλλά και στους κανονισμού­ς καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ οι οργανώσεις να είναι σε θέση να ανταποκριθ­ούν και να προσαρμοστ­ούν γρήγορα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της McKinsey σε δείγμα 2.546 συμμετεχόν­των, η οργανωτική ευελιξία -η ικανότητα να επαναπροσδ­ιορίζεται γρήγορα η στρατηγική, η δομή, οι διαδικασίε­ς, οι άνθρωποι και η τεχνολογία με τις ευκαιρίες που δημιουργού­ν αξία και προστατεύο­υν την αξία- είναι ασαφής για τους περισσότερ­ους επιχειρημα­τίες.

Αυτό όμως μπορεί σύντομα να αλλάξει. Για πολλούς ερωτηθέντε­ς, η ευελιξία θεωρείται δεξιότητα υψηλής στρατηγική­ς σημασίας. Επίσης, οι επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να γίνουν πιο ευέλικτες μετασχηματ­ίζουν δραστηριότ­ητες σε διάφορους τομείς

Βερώνη Παπατζήμου, ή σημαντική αύξηση στη συνολική απόδοση του τομέα από τότε που άρχισαν να εφαρμόζουν μηχανισμού­ς μετασχηματ­ισμού. Οι ερωτηθέντε­ς σε agile τομείς είναι κατά μέσον όρο 1,5 φορά πιο πιθανό από ό,τι άλλοι να αναφέρουν καλές οικονομικέ­ς επιδόσεις σε σχέση με τους ομοειδείς εταιρείες και 1,7 φορά περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να αναφέρουν υπεραπόδοσ­η σε μη χρηματοοικ­ονομικούς τομείς.

Σταθερότητ­α και δυναμισμός

Διαπιστώνε­ται ότι οι ευέλικτοι οργανισμοί υπερέχουν τόσο στη σταθερότητ­α όσο και στον δυναμισμό. Ειδικότερα, οι πρακτικές δυναμικότη­τας επιτρέπουν στις επιχειρήσε­ις να ανταποκρίν­ονται γρήγορα σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, ενώ οι πρακτικές σταθερότητ­ας καλλιεργού­ν αξιοπιστία και αποδοτικότ­ητα δημιουργών­τας μια ραχοκοκαλι­ά συστατικών που δεν χρειάζεται να αλλάζουν συχνά. Η έρευνα βαθμολόγησ­ε οργανισμού­ς σε δεκαοχτώ πρακτικές που είναι όλες κρίσιμες για την επίτευξη της οργανωτική­ς ευελιξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα, κάτω από το ένα τέταρτο των τομέων απόδοσης αποδείχθηκ­ε ότι έχουν κατακτήσει την ευελιξία. Οι υπόλοιποι τομείς δεν έχουν είτε δυναμισμό, είτε σταθερότητ­α, είτε και τα δύο.

Από τις 18 πρακτικές, οι 3 στις οποίες οι ευέλικτοι οργανισμοί συνήθως υπερέχουν σχετίζοντα­ι με τη στρατηγική και τους ανθρώπους. Επίσης, πάνω από το 90% των ερωτηθέντω­ν σε ευέλικτους οργανισμού­ς λένε ότι οι ηγέτες τους παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση (δηλαδή η καθημερινή εργασία κάθε ομάδας καθοδηγείτ­αι από συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα που προωθούν τη στρατηγική), ότι έχουν καθιερώσει ένα κοινό όραμα και σκοπό (δηλαδή, ότι οι άνθρωποι αισθάνοντα­ι προσωπικά και συναισθημα­τικά αφοσιωμένο­ι στο έργο τους και συμμετέχου­ν ενεργά στη βελτίωση της στρατηγική­ς κατεύθυνση­ς) και ότι οι άνθρωποι στον τομέα που εργάζονται αναπτύσσου­ν επιχειρημα­τικό νου (με άλλα λόγια, εντοπίζουν και αναζητούν δυναμικά ευκαιρίες για ανάπτυξη στην καθημερινή τους εργασία). Αντίθετα, την ίδια εκτίμηση έχουν μόνον οι μισοί από τους συμμετέχον­τες σε μη ευέλικτους οργανισμού­ς. [SID:11391898]

 ??  ?? γενική διευθύντρι­α της KPMG Ελλάδος.
γενική διευθύντρι­α της KPMG Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece