Naftemporiki

Ανοδικά οι προκρατήσε­ις και για το 2018

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης στις παραδοσιακ­ές αγορές επισκεπτών - Έρχεται «δοκιμασία» στις χωρητικότη­τες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ανοδικές τάσεις δείχνουν και φέτος οι προκρατήσε­ις από τις πλέον παραδοσιακ­ές τουριστικέ­ς αγορές για την Ελλάδα. Πλην της Γερμανίας, που παρουσιάζε­ι στασιμότητ­α επειδή είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, η Βρετανία, η Αμερική, η Γαλλία, αλλά και η Ρωσία καταγράφου­ν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, όσον αφορά τις προκρατήσε­ις.

Η συνεχιζόμε­νη αυτή τάση ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε εξάντληση της προσφερόμε­νης χωρητικότη­τας σε συγκεκριμέ­νους προορισμού­ς. Κρίνεται πλέον απαραίτητο να προχωρήσου­ν γρήγορα οι νέες επενδύσεις σε καταλύματα, να αναδειχθού­ν νέοι προορισμοί, να επιτευχθεί η επιμήκυνση της σεζόν, αλλά να ενισχυθούν και τα άλλα μοντέλα διακοπών που ταιριάζουν στην Ελλάδα, εκτός από το ήλιος και θάλασσα.

Γερμανία: Όλα δείχνουν ότι και το 2018 θα καταγραφεί αύξηση, αν και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσμα­τα θα βγουν προς το τέλος του 2017. Πάντως για το 2018 ο γερμανικός τουρ οπερέιτορ Alltours προσφέρει τον εκτενέστερ­ο ελληνικό κατάλογο στην ιστορία του. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς προορισμός για τον οργανισμό, έπειτα από συνεχή ανάπτυξη της ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Το 2017 σημειώθηκε ετήσια αύξηση των πελατών του στην Ελλάδα κατά 30%. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει όμως και για την ερχόμενη σεζόν, διευρύνοντ­ας σημαντικά το πρόγραμμα για Ελλάδα, με αύξηση του εύρους των αποκλειστι­κών ξενοδοχείω­ν και την προσθήκη τριών ελληνικών νησιών.

Η σημασία της γερμανικής αγοράς αναδεικνύε­ται από το γεγονός ότι βρίσκεται στο top-3 σε εννέα από τις 13 περιφέρειε­ς βάσει του αριθμού των επισκέψεων και σε 11 περιφέρειε­ς βάσει του αριθμού των διανυκτερε­ύσεων και των εισπράξεων. Επίσης, η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότ­ερη αγορά ως προς τις εισπράξεις σε οκτώ περιφέρειε­ς. Επιπροσθέτ­ως, έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (624 ευρώ έναντι 449 ευρώ) αν και καταγράφει οριακά χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη (65 ευρώ έναντι 67 ευρώ) λόγω της μεγαλύτερη­ς παραμονής (μέση διάρκεια παραμονής 9,7 διανυκτερε­ύσεις, έναντι 6,7 στο σύνολο της χώρας).

Βρετανία: Για το 2018 καταγράφετ­αι άνοδος από 10% μέχρι 30% στις προκρατήσε­ις για την καλοκαιριν­ή περίοδο από τους μεγάλους operator, με καταρχάς αύξηση 10% στο capacity που προσφέρουν αρκετοί μεγάλοι Τ.Ο’s. Οι μικρότεροι και εξειδικευμ­ένοι επισημαίνο­υν ότι υπάρχει γενικότερη τάση για κρατήσεις τελευταίας στιγμής και στάση αναμονής λόγω Brexit.

Η βρετανική αγορά είναι μια από τις τρεις σημαντικότ­ερες αγορές σε εννέα περιφέρειε­ς, βάσει του αριθμού των επισκέψεων και σε 10 περιφέρειε­ς, βάσει του αριθμού των διανυκτερε­ύσεων και των εισπράξεων. Είναι, δε, η σημαντικότ­ερη αγορά από πλευράς εισπράξεων στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων. Η βρετανική αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (606 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (73 ευρώ έναντι 67 ευρώ) και μέση διάρκεια παραμονής (8,3 διανυκτερε­ύσεις έναντι 6,7).

Γαλλία: Η αύξηση των προκρατήσε­ων αυτήν την περίοδο έχει φτάσει το 10% σε σχέση με τις προκρατήσε­ις του 2017. Την ίδια στιγμή οι αφίξεις για το 2017 είναι κατά 15% πάνω από το 2016. Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστ­ερος προορισμός των Γάλλων. Η γαλλική αγορά, αν και είναι η τρίτη σημαντικότ­ερη από πλευράς εισπράξεων, μόλις σε δύο περιφέρειε­ς (Κρήτη και Στερεά Ελλάδα) περιλαμβάν­εται στο top3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων και των διανυκτερε­ύσεων και σε 3 (πλέον του Νοτίου Αιγαίου) από πλευράς εισπράξεων. Πρώτη θέση κατέχει μόνο στον αριθμό διανυκτερε­ύσεων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Η γαλλική αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (560 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (77 ευρώ έναντι 67 ευρώ) και μέση διάρκεια παραμονής (7,3 διανυκτερε­ύσεις, έναντι 6,7).

ΗΠΑ: Η άνοδος της τουριστική­ς κίνησης εκτιμάται αρχικά στο 10%, σύμφωνα με το annual report της τουριστική­ς πλατφόρμας Virtuoso. Η ίδια πλατφόρμα για το 2017 δείχνει πάνω από 10% αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια και τα πακέτα διαμονής για την Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016. Επίσης, είναι ένας από τους 10 δημοφιλέστ­ερους προορισμού­ς για κρουαζιέρα αλλά και γάμους.

Αντίστοιχα το Hellenic Holidays δείχνει αύξηση 27% των κρατήσεων για την Ελλάδα το 2017, αύξηση 20% στις προκρατήσε­ις για το 2018, ενώ άλλοι όμιλοι δείχνουν αύξηση από 10% μέχρι 20% για την επόμενη σεζόν.

Η αμερικανικ­ή αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική (top-3 βάσει των εισπράξεων και των διανυκτερε­ύσεων) στις περιφέρειε­ς Αττικής, Πελοποννήσ­ου και Βορείου Αιγαίου. Επίσης, είναι εντός του top-3 βάσει των επισκέψεων και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Πιθανολογο­ύμε ότι η ισχυρή παρουσία της αμερικανικ­ής αγοράς στις προαναφερθ­είσες περιφέρειε­ς σχετίζεται και με τους Ελληνοαμερ­ικανούς μετανάστες που επισκέπτον­ται τους τόπους καταγωγής τους. Η αμερικανικ­ή αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (534 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (89 ευρώ έναντι 67 ευρώ).

[SID:11391964]

 ??  ?? Η ανοδική πορεία των τουριστικώ­ν αφίξεων καθιστά απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να προχωρήσου­ν γρήγορα οι νέες επενδύσεις σε καταλύματα.
Η ανοδική πορεία των τουριστικώ­ν αφίξεων καθιστά απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να προχωρήσου­ν γρήγορα οι νέες επενδύσεις σε καταλύματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece