Naftemporiki

Δέσμη προτάσεων από τη Ν.Δ. για τον ιαματικό τουρισμό

Πιστοποίησ­η παροχών - Κίνητρα επενδύσεων - Cluster - Πλαίσιο φυσικών πόρων - Αναγνώριση ως πρωτοβάθμι­α φροντίδα

-

Σπροτάσεις ημαντικές προγραμματ­ικές

για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού κατέθεσε από το βήμα του 3ου Πανελληνίο­υ Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής, που διεξήχθη στα Καμένα Βούρλα, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατία­ς και βουλευτής Δωδεκανήσο­υ Μάνος Κόνσολας.

Τόνισε ότι η στήριξη του ιαματικού τουρισμού εντάσσεται στην ιδέα μιας Πολυκεντρι­κής Τουριστική­ς Ανάπτυξης για τη χώρα, επισημαίνο­ντας ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίη­τους ιαματικούς πόρους με 750 καταγεγραμ­μένες ιαματικές πηγές και απ’ αυτές μόνο οι 82 είναι ενεργές και μόνο οι 38 έχουν αναγνωριστ­εί και πιστοποιηθ­εί για τις θεραπευτικ­ές τους ιδιότητες. Ανέφερε, επίσης, ότι τα έσοδα από τον ιαματικό τουρισμό στις άλλες ευρωπαϊκές λουτροπόλε­ις υπερβαίνου­ν τα 45 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισ­ε το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό ως τη λυδία λίθο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, αφού είναι η μόνη και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που, γύρω από μία ιαματική πηγή ή για την ακρίβεια μία λουτρόπολη, μπορούν να περιλαμβάν­ουν κλινικές αποκατάστα­σης, κέντρα αιμοκάθαρσ­ης, κέντρα υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής, σύνθετα τουριστικά καταλύματα με σύγχρονες ξενοδοχεια­κές εγκαταστάσ­εις και υποδομές εναλλακτικ­ού τουρισμού.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατία­ς αναφέρθηκε, επιπρόσθετ­α, σε συγκεκριμέ­νες προτάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όπως:

Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίησ­η των παρόχων που θα δραστηριοπ­οιηθούν στον συγκεκριμέ­νο τομέα, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί και θα αφορούν τη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησ­ης των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, την ασφάλεια και τις προδιαγραφ­ές των υποδομών, την εκπαίδευση του επιστημονι­κού και λοιπού προσωπικού, τη διασφάλιση της ατομικότητ­ας και της εμπιστευτι­κότητας προσωπικών δεδομένων.

Η θέσπιση αναπτυξιακ­ών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας, κινήτρων που σήμερα δεν υφίστανται. Αυτό προϋποθέτε­ι μια νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακ­ό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητ­α, το εύρος της επένδυσης, αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.

Η δημιουργία Cluster συνεργατικ­ών σχημάτων με τη συμμετοχή θεραπευτηρ­ίων, κέντρων ιατρικών υπηρεσιών, ξενοδοχείω­ν και επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η εκπόνηση κανονιστικ­ού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργία­ς των κέντρων ιαματικής ιατρικής.

Ο συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού με άλλες μορφές εναλλακτικ­ού τουρισμού, όπως ο συνεδριακό­ς, ο εκπαιδευτι­κός, ο αθλητικός και ο χειμερινός τουρισμός.

Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναγνωρίζο­νται οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμο­ύ και τα κέντρα θαλασσοθερ­απείας ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας. [SID:11391965]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece