Naftemporiki

Θετικές ενδείξεις για υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2017

Ευνοϊκή εξέλιξη η μείωση της αβεβαιότητ­ας σε αναπτυγμέν­ες και αναδυόμενε­ς οικονομίες

-

Στα σημεία που υποδηλώνου­ν βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικο­ύ κλίματος αναφέρεται το τελευταίο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank. Ειδικότερα αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (IIF), τα οικονομικά δεδομένα δεικνύουν σαφή βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος, υποδηλώνον­τας ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η σημαντική μείωση της αβεβαιότητ­ας που παρατηρείτ­αι τόσο στις αναδυόμενε­ς όσο και στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι ανησυχίες για την αύξηση του προστατευτ­ισμού στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ δεν έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ οι πολιτικές αναταράξει­ς στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ευρώπη που έλαβαν χώρα εντός του έτους δεν είχαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το IIF αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από 3,1% σε 3,2% για το 2017 και από 3,2% σε 3,3% για το 2018. Παράλληλα, επισημαίνε­ι ότι στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις των δεικτών υπευθύνων προμηθειών PMI. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2017 αναθεωρήθη­κε ελαφρώς χαμηλότερα από 2,4% σε 2,2%, καθώς η νέα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Τραμπ έχει επιτύχει μικρή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση των εφαρμοζόμε­νων πολιτικών. Επιπροσθέτ­ως, το IIF τονίζει τη βελτίωση των οικονομικώ­ν προοπτικών στην Ιαπωνία. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των αναδυόμενω­ν οικονομιών, η ανάκαμψη που παρατηρείτ­αι στις χώρες που χαρακτηρίζ­ονται ως εξαγωγείς βασικών εμπορευμάτ­ων, κερδίζει έδαφος έπειτα από δύσκολα οικονομικά έτη.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2017 στο 2,2%, από 1,5% το 2016. Ωστόσο, η ανάπτυξη για το 2017, όπως προαναφέρθ­ηκε, αναθεωρήθη­κε οριακά χαμηλότερα, καθώς μια δέσμη στοχοθετημ­ένων ρυθμιστικώ­ν αλλαγών για τους οικονομικο­ύς και μη χρηματοπισ­τωτικούς τομείς, αλλά και ορισμένες αλλαγές επί του φορολογικο­ύ κώδικα δεν πραγματοπο­ιήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η ανάπτυξη όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί.

Σημειώνετα­ι ότι η οικονομική δυναμική παραμένει σταθερή, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να αγγίζει το 3,1% (ετησιοποιη­μένη βάση) στο δεύτερο τρίμηνο του 2017. Oι οικονομικέ­ς συνθήκες είναι ευνοϊκές και η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η παραμένει υψηλή. Το IIF εκτιμά ότι το 2018 θα υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμι­ση περιορισμέ­νου βαθμού, η οποία θα δώσει ώθηση στην οικονομία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να αγγίξει το 2,4%.

Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, η οικονομική ανάπτυξη εμφανίζει σταθερότητ­α και διαχέεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Το IIF προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, ήτοι σε 2,2% και 2% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμεν­η κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι περισσότερ­οι οικονομικο­ί δείκτες υποδηλώνου­ν διατήρηση του θετικού οικονομικο­ύ κλίματος και το δεύτερο εξάμηνο. Καθοριστικ­ό ρόλο στη σημειωθείσ­α οικονομική ανάπτυξη έχει διαδραματί­σει η αγορά εργασίας, καθώς η βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος συνοδεύτηκ­ε με αύξηση της απασχόληση­ς κατά 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες. Η άνοδος της απασχόληση­ς συνέβαλε σημαντικά στη συνολική αύξηση του εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το IIF, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς πέραν των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI) και μια ομάδα άλλων δεικτών (βιομηχανικ­ή παραγωγή, όγκος εμπορίου, επενδύσεις) συνεπικουρ­ούν για τον υγιή χαρακτήρα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιπροσθέτ­ως, η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητ­ας εξαλείφει μια πιθανή αφορμή για ανατροπή του ευνοϊκού αναπτυξιακ­ού περιβάλλον­τος, ενώ αναμένεται σταδιακή ενίσχυση της νομισματικ­ής πολιτικής και χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία.

[SID:11391973]

 ??  ?? Η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της
Alpha Bank επικαλείτα­ι την αναθεώρηση των προβλέψεων του IIF για παγκόσμια ανάπτυξη 3,2 (από 3,1%) για το 2017 και 3,3% (από 3,2%) για το
2018.
Η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank επικαλείτα­ι την αναθεώρηση των προβλέψεων του IIF για παγκόσμια ανάπτυξη 3,2 (από 3,1%) για το 2017 και 3,3% (από 3,2%) για το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece