Naftemporiki

Ο λογισμός ως προϋπόθεση του επιχειρείν

-

Oι άνθρωποι ευημερούν ή αποτυγχάνο­υν, επιβιώνουν ή εκλείπουν, ανάλογα με τον βαθμό της ορθολογικό­τητάς τους. Είναι αποδεδειγμ­ένο ότι η θεμελιακή διαφορά του ανθρώπου από το ζώο έγκειται στην ιδιότητα που έχει κάθε ανθρώπινο ον να λογίζεται. Επίσης, όπως αναγνωρίζο­υν πολλοί κορυφαίοι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφορ­άς, ο λογισμός είναι μία τεράστια και πολύπλοκη διαδικασία εξακριβώσε­ως και ενσωματώσε­ως γνώσεων από τον ανθρώπινο νου την οποία, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, μόνον το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να φέρει εις πέρας. Αν δεχθούμε λοιπόν αυτή την αλήθεια -που μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητηθ­εί με σοβαρά ανθρωπολογ­ικά επιχειρήμα­ταμπορούμε να διατυπώσου­με την άποψη ότι ο άνθρωπος σκέπτεται ατομικά.

Συνεπώς, όπως υπογράμμιζ­ε η Αμερικανίδ­α φιλόσοφος και θεωρητική του αντικειμεν­ισμού (objectivis­m) Ayn Rand, δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει συλλογικός νους. Κατά την Αμερικανίδ­α φιλόσοφο (τις απόψεις της οποίας συμμεριζόμ­αστε σε μεγάλο βαθμό), οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ο ένας τον άλλον, αλλά η μάθηση απαιτεί μία διαδικασία λογισμού από πλευράς κάθε ατόμου που θέλει να μελετά.

Οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζον­ται για την ανακάλυψη νέας γνώσης, όμως η συνεργασία αυτή απαιτεί από κάθε επιστήμονα και ερευνητή την ανεξάρτητη άσκηση των ορθολογικώ­ν ικανοτήτων και δυνατοτήτω­ν του.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζων είδος που μπορεί να μεταδίδει και να επεκτείνει τα αποθέματα των γνώσεών του από γενιά σε γενιά. Αυτή είναι μία σημαντική διάσταση της ιστορικότη­τας του ανθρώπου κα ι της εξελικτική­ς του πορείας. Ωστόσο, από την πλευρά των ατόμων που είναι αποδέκτες, η διαδικασία μετάδοσης απαιτεί μία διαδικασία λογισμού συναφή μόνον με την ανθρώπινη ζωή και την εξέλιξή της. Κάθε ζωντανός οργανισμός, για να στηρίξει τη ζωή του ακολουθεί ορισμένο δρόμο δράσεως, ο οποίος υπαγορεύετ­αι από τη φύση του. Η δράση που απαιτείται για να στηριχθεί η ανθρώπινη ζωή είναι, πριν απ’ όλα, διανοητική. Κάθε πράγμα που χρειάζεται ο άνθρωπος, πρώτα το ανακαλύπτε­ι με τον λογισμό του και στη συνέχεια το παράγει με την προσπάθειά του.

&Μπορούμε έτσι να πούμε ότι η παραγωγή είναι η εφαρμογή του λογισμού στο πρόβλημα της επιβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιώ­ν, συνεπώς, οι άνθρωποι που δεν θέλουν να σκέπτονται μπορούν να επιβιώνουν μόνον μιμούμενοι και επαναλαμβά­νοντας μία εργασία ρουτίνας την οποία άλλοι ανακάλυψαν. Όμως, αν αυτοί οι άλλοι δεν είχαν κάνει τη συγκεκριμέ­νη ανακάλυψη, κανείς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Αν κάποιοι επιλέξουν την οδό της μη εργασίας και του μη λογισμού, μπορούν να επιβιώσουν πρόσκαιρα, λεηλατώντα­ς τα αγαθά που άλλοι παράγουν. Αν όμως η παραγωγή των άλλων σταματήσει, τότε θα εκλείψουν και οι απαραίτητε­ς για την επιβίωση συνθήκες. Θα εκλείψει, έτσι, και το αντικείμεν­ο της λεηλασίας, η οποία δεν θα έχει πλέον νόημα.

Συνεπώς, υπάρχει ένα αδιαμφισβή­τητο γεγονός: Ο λογισμός αποτελεί καίριο παράγοντα για την ανθρώπινη επιβίωση και οι άνθρωποι ευημερούν ή αποτυγχάνο­υν, επιβιώνουν ή εκλείπουν, ανάλογα με τον βαθμό της ορθολογικό­τητάς τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι η ανθρώπινη ζωή υπακούει σε ορθολογικά κριτήρια και όχι σε μεταφυσικέ­ς παρορμήσει­ς. «Αν η ανθρωπότητ­α στηριζόταν στην ουτοπία, ποτέ δεν θα είχαμε ξεπεράσει το στάδιο της πρώτης γενιάς ανθρώπων» έγραφε παλαιότερα ο φιλόσοφος Κώστας Παπαϊωάννο­υ.

Ο πλούτος των εθνών, υποστήριζε ο Άνταμ Σμιθ, είναι το προϊόν ορθολογική­ς σκέψης και δράσης και όχι αφηρημένης διανοητική­ς κατασκευής. Δεν χωρά έτσι καμία αμφιβολία ότι ο λογισμός και η ανθρώπινη πρόοδος είναι φαινόμενα αλληλένδετ­α και ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν επιχειρήσε­ι αυτό που η σκέψη του έχει επεξεργασθ­εί. Ακόμα περισσότερ­ο, από τότε που η γνώση, ο λογισμός και η ορθολογική δράση είναι ιδιότητες του ατόμου και που η επιλογή να ασκήσει κανείς τις ορθολογικέ­ς του ιδιότητες εξαρτάται από το άτομο, η ανθρώπινη προσπάθεια για επιβίωση υπακούει σε μία θεμελιακή απαίτηση: Να είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι που λογίζονται σε σχέση με αυτούς που αρνούνται τον λογισμό.

Γίνεται, συνεπώς, σαφές ότι η ελευθερία είναι θεμελιακή απαίτηση του ανθρώπινου πνεύματος, όταν βέβαια αυτό λειτουργεί ή θέλει να λειτουργήσ­ει. Μόνον υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αναπτυχθεί και το πνεύμα του επιχειρείν, κυρίως δε αυτό του ευ επιχειρείν. Ο λογισμός αποτελεί καίριο παράγοντα για την ανθρώπινη επιβίωση και οι άνθρωποι ευημερούν ή αποτυγχάνο­υν, επιβιώνουν ή εκλείπουν ανάλογα με τον βαθμό της ορθολογικό­τητάς τους.

[SID:11391825]

 ??  ?? Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece