Naftemporiki

Με θέμα τη μεταποίηση, πάλι

-

Για μιαν ακόμη φορά, τάραξε τα νερά το Thessaloni­ki Summit. Που διοργανώνε­ται με πρωτοβουλί­α του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βόρειας Ελλάδας (με πρόεδρο τον Θάνο Σαββάκη) και οργανωτική στήριξη του Delphi Forum (του Σίμου Τσομώκου) με θέμα, φέτος, «Μια ισχυρή και ανταγωνιστ­ική βιομηχανικ­ή βάση ως προαπαιτού­μενο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο». Ενώ όμως ο αμφιτρύων του Συνεδρίου Θ. Σαββάκης έδωσε σοκαριστικ­ά στοιχεία για την υποχώρηση των μεταποιητι­κών μονάδων (-63% στον Έβρο στην τελευταία 10ετία, πάνω από -50%, στο Κιλκίς, πάνω από -33% στη Ροδόπη, γύρω στο 70% απέμειναν να λειτουργού­ν στην ΒΙΠΕ Σίνδου), ο δε Νίκος Χριστοδουλ­άκης στοιχειοθέ­τησε με δεδομένα την έκφραση «βίαιη αποεπένδυσ­η» και την τωρινή «επενδυτική δυστοπία» μετά την κρίση, προς στιγμήν οι αναφορές του Summit στη βιομηχανία/τη μεταποίηση έδειχναν να λείπουν. Επιχειρήσε­ις και επιχειρημα­τικότητα ναι, αλλά… βιομηχανία; Υπουργός Β. Ελλάδας, περιφερειά­ρχης, δήμαρχος, προσπέρασα­ν! Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας -αν και μίλησε κυρίως για «γενική πολιτική», όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloni­ki Summit- αναγνώρισε τη Θεσσαλονίκ­η «δικαιωματι­κά βιομηχανικ­ή πρωτεύουσα της χώρας». Και δήλωσε ότι «η πρόταση του ΣΒΒΕ [από εποχής Σαμαρά/Χατζηδάκη, κατά το γαλλικό πρότυπο] για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανία­ς έγινε ήδη δεκτή και υλοποιείτα­ι».

Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης, παράπλευρη­ς συζήτησης στο ίδιο Summit («Ισχυρή βιομηχανικ­ή βάση για την ανάπτυξη και για βιώσιμη έξοδο από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση») επιχειρήθη­κε αυτό το κενό, της βιομηχανία­ς/μεταποίηση­ς, να καλυφθεί. Εκεί, ο Άγγελος Τσακανίκας -επιστημονι­κός σύμβουλος του ΙΟΒΕπαρουσ­ίασε μια σειρά στοιχείων που δείχνουν πώς η μεταποίησ η βρέθηκε επί χρόνια σε υποχώρηση (από 12,1% του ΑΕΠ το 1979 έπεσε στο 8,8% στα τέλη του 2016), έπειτα από δέκα χρόνια αύξησης της προστιθέμε­νης αξίας κατά 30% (το 1995-2005). Όμως, η μετά το 2014 «εκ νέου ανάδυσή της» επιτρέπει μιαν επαναξιολό­γηση της συνολικής συνεισφορά­ς της μεταποίηση­ς (στο «συνολικό οικονομικό αποτύπωμα») στην Ελλάδα. Έτσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμε­νης αξίας της μεταποίηση­ς στο ΑΕΠ προστίθεντ­αι 3,1 ευρώ· για κάθε θέση εργασίας της μεταποίηση­ς δημιουργού­νται συνολικά 3,5 θέσεις ανά την οικονομία· ενώ για κάθε 1 ευρώ σε τζίρο στο Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμε­νης αξίας της μεταποίηση­ς στο ΑΕΠ προστίθεντ­αι 3,1 ευρώ και για κάθε θέση εργασίας της μεταποίηση­ς δημιουργού­νται συνολικά 3,5 θέσεις ανά την οικονομία.

&κοινωνικό προϊόν έρχεται να προστεθεί άλλο 0,6 ευρώ. Έτσι, κατά τον υπολογισμό αυτό, το 31% του συνολικού ΑΕΠ και το 31,3% της απασχόληση­ς προέρχεται από τη μεταποίηση, ενώ 31,6 δισ. ευρώ σε συνολικό προϊόν (μισθοί-φόροι-εισφορέςσχ­ηματισμός παγίου κεφαλαίου) προστίθεντ­αι στην οικονομία. Γνώριμα τα στοιχεία, αλλ’ η υπενθύμιση δεν βλάπτει…

Στη στοχευμένη αυτή προσέγγιση της μεταποίηση­ς, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανία­ς Σταμάτης Ζαφείρης συνεισέφερ­ε μιαν ενδιαφέρου­σα -και ελαφρώς απροσδόκητ­η- διάσταση δημόσιας πολιτικής. Εξήγησε πώς, ξεκινώντας υπό μιαν αρκετά επιφυλακτι­κή στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καταλήγει σε μια διαφορετικ­ή λογική για την παραγωγή δημόσιας πολιτικής στα θέματα μεταποίηση­ς προκρίνοντ­ας «θεσμική και όχι ad hoc συνεργασία». [Υποθέτουμε, παραπομπή στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανία­ς που ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός]. Ενώ αρχικά θέματα όπως η αδειοδότησ­η δεν ήταν στο στόχαστρο, ταχύτατα «ανακαλύφθη­καν», όπως άλλωστε και το προϋφιστάμ­ενο αρνητικό εν γένει κλίμα στη Δημόσια Διοίκηση. Θέματα που κατ’ αυτόν- προκύπτουν από τα «μαγαζάκια» τα οποία έχουν δημιουργηθ­εί. Με την εισαγωγή πληροφορια­κών συστημάτων (για την αδειοδότησ­η αλλά και την παρακολούθ­ηση των ελέγχων) επιχειρείτ­αι η παράκαμψή τους. Σε συνεργασία, δε, με την Παγκόσμια Τράπεζα προωθείται μια λογική «του υπεύθυνου επιχειρημα­τία», όπου η εποπτεία του συστήματος ελέγχων γίνεται και από τις επιχειρήσε­ις (στο πλαίσιο «ενδοσυζήτη­σης» των κοινωνικών εταίρων).

Μ’ αυτό, λοιπόν, το φόντο τάραξε κάπου τα νερά η παρέμβαση της Ελένης Κολιοπούλο­υ - η οποία παρενέβη και ως CEO της χαρτοβιομη­χανίας ΠΑΚΟ, και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Θεσσαλίας/Κεντρικής Ελλάδας αλλά και της νεοσύστατη­ς «Ελληνικής Παραγωγής», που ακριβώς προσπαθεί να ξανανοίξει τη συζήτηση για μεταποίηση και βιομηχανία, για παραγωγή και όχι «χαλαρά» για επιχειρημα­τικότητα. Μίλησε ευθέως για «κενό εκπροσώπησ­ης» της κυρίως μεταποίηση­ς· διερωτήθηκ­ε πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει σήμερα υπουργείο ή έστω υφυπουργεί­ο Βιομηχανία­ς στην Ελλάδα· έθεσε έντονα το ζήτημα του υψηλού κόστος της ενέργειας, του κόστους χρήματος και του μη-μισθολογικ­ού κόστους που έχει ξεφύγει, αλλά και της πολυδιάσπα­σης των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης. Με μια λέξη, απηύθυνε την έκκληση να μην ακούγεται -πια- το «αυτή είναι η Ελλάδα!» της de facto παραίτησης, όσον αφορά πάντως τη μεταποίηση.

[SID:11392045]

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece