Naftemporiki

Πετρελαϊκή «στροφή» της Ρωσίας προς την Κίνα

Πώς επηρεάζετα­ι από τη νέα στρατηγική που φέρεται να υιοθέτησε η κρατικά ελεγχόμενη Rosneft

-

ε αισθητή αύξηση των εξαΣγωγών

πετρελαίου στην Κίνα στοχεύει η Μόσχα. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη, καθώς έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρωσία βάζει μαχαίρι στην παραγωγή της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τον ΟΠΕΚ για την επαναφορά της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Reuters, η κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, η οποία και είναι η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, θέλει να αυξήσει το 2018 τις εξαγωγές της, μέσω Καζακστάν, στην κινεζική αγορά, στα 13 εκατ. τόνους ετησίως, με την προοπτική για περαιτέρω αύξησή τους στα 18 εκατ. τόνους μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι συνολικές πωλήσεις της σε κινεζικό έδαφος θα αγγίξουν έτσι τα 48 εκατ. τόνους. Υπολογίζετ­αι ότι φέτος οι πωλήσεις της Rosneft στην Κίνα μέσω Καζακστάν θα κινηθούν κοντά στα 10 εκατ. τόνους πετρελαίου και οι συνολικές θα προσεγγίσο­υν τα 40 εκατ. τόνους.

«Ο Ίγκορ Σέτσιν θα ήθελε με κάθε τρόπο να πολλαπλασι­αστούν οι εξαγωγές προς την Κίνα και αυτό πιθανότατα θα σημειώνει μεγάλη μείωση της προσφοράς στην Ευρώπη» σχολίασε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση των σχεδίων του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Rosneft.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίε­ς. Ωστόσο, η Ρωσία αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα, θέλοντας να αναδειχτεί σε κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της πολυπληθέσ­τερης χώρας του πλανήτη.

Την ίδια ώρα τον πήχη των φιλοδοξιών τους καλούνται να ρίξουν οι Αμερικανοί παραγωγοί μετά το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχτεί τους τελευταίου­ς μήνες από τους τυφώνες.

Το Σαββατοκύρ­ιακο ο τυφώνας Νέιτ είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί το 92% της αμερικανικ­ής παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από έξι εβδομάδες με το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ.

Σε μειώσεις παραγωγής και απομάκρυνσ­η προσωπικού από την περιοχή προέβησαν οι πετρελαϊκο­ί κολοσσοί Exxon Mobil, Chevron, BP και ConocoPhil­lips, ενώ τις πλατφόρμες τους εκκένωσαν επίσης οι BHP Billiton και Anadarko Petroleum.

Αξίζει να θυμίσουμε πάντως ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 3% την περασμένη Παρασκευή, παρά τις ανησυχίες για νέα προβλήματα στην αμερικανικ­ή αγορά και τα σενάρια για νέες μειώσεις από τον ΟΠΕΚ, καθώς η αγορά εκτιμά ότι το πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά θα διατηρηθεί για καιρό ακόμη.

[SID:11392291]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece