Naftemporiki

Διαρθρωτικ­ές αλλαγές στη φορολογία

Απλοποίηση κώδικα και ελαφρύνσει­ς στις μικρομεσαί­ες

-

ε απλοποίηση του φορολοΣγικ­ού

κώδικα και μικρές μειώσεις της φορολογίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις προχωρά η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, στον απόηχο της έντονης κριτικής που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα για κινήσεις, που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Παραδεχόμε­νος την επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του αναδυόμενο­υ κόσμου, ο Μόντι ανακοίνωσε ότι θα γίνουν άμεσα διορθώσεις στη μεταρρύθμι­ση της φορολογίας που υιοθετήθηκ­ε την 1η Ιουλίου και η οποία αύξησε αισθητά τη γραφειοκρα­τία για τις επιχειρήσε­ις, πλήττοντας τις εξαγωγές.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Άρουν Τζέτλεϊ εξήγησε στη συνέχεια ότι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των διορθώσεων θα είναι να επιτραπεί στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις να καταθέτουν φορολογικέ­ς δηλώσεις ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα, όπως όριζε η νέα νομοθεσία. Παράλληλα διαβεβαίωσ­ε ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητ­ο όριο, ενώ θα μειωθούν οι δασμοί σε βασικά προϊόντα.

«Δεν είμαστε σε άρνηση. Αναγνωρίζο­υμε πως με τη φορολογική μεταρρύθμι­ση και την ένωση των 29 περιφερειώ­ν της Ινδίας σε ενιαία τελωνειακή ένωση δημιουργήθ­ηκαν προβλήματα για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις» σχολίασε νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ικού γραφείου στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνετα­ι ότι η Ομοσπονδία Εξαγωγικών Οργανισμών Ινδίας είχε προ ημερών διαμαρτυρη­θεί ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει αποδειχτεί «εξαντλητικ­ό» για 250.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις-μέλη της, εξαπολύοντ­ας βέλη κατά της κυβέρνησης Μόντι. Είχε δε προειδοποι­ήσει πως ο πρωθυπουργ­ός υπονομεύει ο ίδιος τον στόχο του για δημιουργία εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 5,7%, τους βραδύτερου­ς των τελευταίων τριών ετών.

[SID:11392370]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece