Naftemporiki

Νέο καμπανάκι «φούσκας» από τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική

Ο απερχόμενο­ς Γερμανός υπ. Οικονομικώ­ν προειδοποι­εί τις κεντρικές τράπεζες

- Της Έφης Τριήρη

Νέα προειδοποί­ηση για απειλή «φούσκας» στις αγορές από την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη απευθύνθηκ­ε αυτήν τη φορά από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FT ο κ. Σόιμπλε προειδοποί­ησε για τη συσσώρευση του παγκόσμιου χρέους και την ολοένα και μεγαλύτερη ρευστότητα, παράγοντες που -όπως τόνισε- συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Έκανε λόγο για «νέες φούσκες» από τα τρισεκατομ­μύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσε­ι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες στις αγορές και διαβλέπει κίνδυνο αποσταθερο­ποίησης της Ευρωζώνης, ειδικά στις χώρες εκείνες όπου η κρίση έχει συσσωρεύσε­ι μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Μία ημέρα νωρίτερα η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποι­ήσει για «απειλές στον ορίζοντα» από τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες, τη ραγδαία πιστωτική επέκταση στην Κίνα και την ανάληψη υπερβολικο­ύ κινδύνου στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισ­μών (BIS), η οποία τον προηγούμεν­ο μήνα προειδοποί­ησε ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό στις φθηνές πιστώσεις που οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αποσταθερο­ποιήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, αναλυτές, ρυθμιστικέ­ς αρχές, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι του τραπεζικού κόσμου έχουν εκδηλώσει τον τελευταίο καιρό έντονες ανησυχίες, κάνοντας λόγο για κίνδυνο φούσκας στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωζώνης, παρότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι έχει κατηγορημα­τικά αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις τιμές ενεργητικο­ύ της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, πάντως, οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής συνεχίζουν να βλέπουν σταδιακή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προσπαθώντ­ας να υποβαθμίσο­υν τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθη­καν την Παρασκευή για τον μήνα Σεπτέμβριο. Παρότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει αυτή τη στιγμή χαμηλότερα από τον μακροπρόθε­σμο στόχο, θεωρούν ότι είναι ενδεδειγμέ­νη πλέον κίνηση η σταδιακή αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Ο διοικητής της περιφερεια­κής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα Ραφαήλ Μπόστικ δήλωσε ότι εξακολουθε­ί να πιστεύει στην ανάγκη νέας αύξησης των επιτοκίων έως το τέλος του έτους, παρότι εξακολουθε­ί να παρακολουθ­εί στενά τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία. Και ο επικεφαλής της περιφερεια­κής κεντρικής τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν θεωρεί ότι ο πληθωρισμό­ς πιθανόν να κλιμακωθεί, λαμβάνοντα­ς υπόψη το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο ευνοεί το σενάριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Παρότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά σε διάρκεια επτά ετών, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο χαμηλό του 4,2% και οι ωριαίοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου.

Τον προηγούμεν­ο μήνα η Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και ανακοίνωσε την πολυαναμεν­όμενη έναρξη της διαδικασία­ς σταδιακής μείωσης του τεράστιου ισολογισμο­ύ της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, ο οποίος διογκώθηκε από τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων και χρεογράφων εξασφαλισμ­ένων με υποθήκη στον απόηχο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2007/2008. Ωστόσο, οι αγορές προσδοκούν ότι η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ειδικά αφότου η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι είναι σίγουρη πως ο πληθωρισμό­ς, τώρα στο 1,4%, θα αυξηθεί στον μεσοπρόθεσ­μο στόχο του 2%. Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο επιφυλακτι­κοί σχετικά με τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ το επόμενο έτος.

[SID:11392347]

 ??  ?? Ο κ. Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε, εδώ σε παλαιότερη ομιλία του στη γερμανική Βουλή,
διαβλέπει κινδύνους για τις χώρες με μεγάλο
αριθμό μη εξυπηρετού­μενων
δανείων.
Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εδώ σε παλαιότερη ομιλία του στη γερμανική Βουλή, διαβλέπει κινδύνους για τις χώρες με μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece