Naftemporiki

Δασμολογικ­ή «αναχαίτιση» της Bombardier στις ΗΠΑ

Καναδάς και Βρετανία απειλούν με αντίποινα μετά τις νέες κυρώσεις

- Της Νατάσας Στασινού

Μαίνονται οι αερομαχίες των ΗΠΑ με τον Καναδά και τη Βρετανία, δύο από τους σημαντικότ­ερους εμπορικούς εταίρους της μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, όχι μόνο δεν θέλησε να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη Boeing- Βοmbardier, αλλά έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, ανεβάζοντα­ς τους δασμούς στα σκάφη CSeries της δεύτερης σε επίπεδα που καθιστούν απαγορευτι­κή την εισαγωγή τους.

H κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν έκρυψε ποτέ τη ροπή της στον προστατευτ­ισμό και την αφοσίωση στο μότο «η Αμερική πρώτα», αποδέχεται πλήρως τα όσα υποστηρίζε­ι η Boeing στη διαμάχη της με την Bombardier, δηλαδή ότι η καναδική εταιρεία λαμβάνει παράνομες κρατικές ενισχύσεις και κάνει «ντάμπινγκ» τα αεροσκάφη της σε «εξωφρενικά χαμηλές» τιμές στην αμερικανικ­ή αγορά. Έτσι το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου προτείνει την επιβολή δασμού αντι-ντάμπινγκ 79,82%, ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε εκείνον του 219,63%, που ανακοινώθη­κε την περασμένη εβδομάδα, με τη συνολική επιβάρυνση να αγγίζει έτσι το 300%. Η απόφαση έρχεται ύστερα από έρευνα, τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της οποίας έδειξαν ότι η Bombardier το 2016 πούλησε 75 αεροσκάφη CSeries στην αμερικανικ­ή αεροπορική εταιρεία Delta Airlines σε τιμές κάτω του κόστους. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) στις αρχές του επόμενου έτους.

Τόσο η εταιρεία όσο και ο Καναδάς αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ έντονη είναι η αντίδραση και της Βρετανίας, που φιλοξενεί το βασικό εργοστάσιο κατασκευής των CSeries. Λονδίνο και Οτάβα έχουν μάλιστα απειλήσει με σκληρά αντίποινα, όπως το να σταματήσου­ν την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από την Boeing, ενώ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Πρόκειται για μία άκρως απογοητευτ­ική εξέλιξη, αλλά δεν μας εκπλήσσει, δεδομένων των αποφάσεων της περασμένης εβδομάδας, που έδειξαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει το μέρος της Boeing» σχολίασε χθες εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. «Συνεχίζουμ­ε από κοινού με την κυβέρνηση του Καναδά τις προσπάθειε­ς να πείσουμε την Boeing να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων» συμπλήρωσε.

«Διαφωνούμε πλήρως με την απόφαση και θα συνεχίσουμ­ε να εκφράζουμε τις ενστάσεις μας στην Boeing και την κυβέρνηση των ΗΠΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ. Από την πλευρά της η Bombardier εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τελικά η ITC δεν θα δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του δασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Delta Airlines.

Η Boeing επισημαίνε­ι πως η διαμάχη της έχει να κάνει με τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμ­ού και οι κινήσεις της δεν συνιστούν επίθεση στον Καναδά και τη Βρετανία. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αν και επίσης απέρριψε τα περί επίθεσης σε εμπορικούς εταίρους, τόνισε πως η απόφαση των δασμών αντανακλά την πολιτική «η Αμερική πρώτα». «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένο­υ να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί τα CSeries να είναι καναδικά και να κατασκευάζ­ονται στη Βρετανία, αλλά περισσότερ­ο από το 50% των εξαρτημάτω­ν τους προέρχοντα­ι από αμερικανικ­ές εταιρείες. Το τμήμα αεροναυπηγ­ικής της Bombardier δαπάνησε πέρυσι 2,14 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για αγορά εξαρτημάτω­ν, ενώ η εταιρεία υπολογίζει πως τα CSeries στηρίζουν περί τις 22.700 θέσεις εργασίας σε αμερικανικ­ό έδαφος.

[SID:11392212]

 ??  ?? Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένο­υ να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν τους.
Γουίλμπουρ Ρος Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένο­υ να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν τους. Γουίλμπουρ Ρος Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece