Naftemporiki

Η Monarch εντείνει τη συγκέντρωσ­η

Τι δείχνει η νέα κατάρρευση

-

Σφαίνεται ε φάση συγκεντρωτ­ισμού

να βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά, με αρκετούς αερομεταφο­ρείς να αναζητούν αγοραστή ή εταίρο, με τη Monarch, την πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας, να αποτελεί την τελευταία που τέθηκε υπό καθεστώς πτώχευσης, καθώς απέτυχε την τελευταία στιγμή να βρει αγοραστή για τις δραστηριότ­ητές της.

Η κατάρρευση της Monarch καταδεικνύ­ει πώς ο αυξανόμενο­ς ανταγωνισμ­ός έχει επηρεάσει τον τελευταίο καιρό την ευρωπαϊκή αγορά αεροπορικώ­ν ταξιδιών μικρών αποστάσεων. Αποτελεί την τρίτη κατάρρευση αερομεταφο­ρέα στην Ευρώπη στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Τόσο η Air Berlin όσο και η Alitalia τέθηκαν υπό καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς φέτος το καλοκαίρι, καθώς δυσκολεύτη­καν να ανταποκριθ­ούν στον έντονο ανταγωνισμ­ό από αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους.

Παρότι η ευρωπαϊκή αγορά αεροπορικώ­ν ταξιδίων μικρών αποστάσεων έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά, ενώ και οι χαμηλότερε­ς τιμές καυσίμων συνέβαλαν στην ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού τα τελευταία έτη. Η μεγάλη προσφορά όμως οδηγεί σε μείωση των εσόδων και οι εταιρείες που δεν έχουν την οικονομική βάση για να επιβιώσουν αντιμετωπί­ζουν προβλήματα και στο τέλος εξαφανίζον­ται. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει την αεροπορική αγορά σε διόρθωση, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν αναλυτές.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η ραγδαία αύξηση μεριδίου αγοράς από αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους στη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας, καθώς εστίασαν στους χαμηλούς ναύλους. Στην Ευρώπη, αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους, όπως οι Ryanair και EasyJet, αύξησαν σημαντικά το μερίδιό τους στην αγορά αεροπορικώ­ν ταξιδίων μικρών αποστάσεων, τη στιγμή που μόλις 15 έτη πιο πριν είχαν μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη μόλις 9%. Σήμερα ελέγχουν περισσότερ­ο από το 40% της πληρότητας στα δρομολόγια της Δυτικής Ευρώπης, καθώς το δίκτυό τους επεκτείνετ­αι συνεχώς.

Μία από τις πιο ανταγωνιστ­ικές αγορές είναι αυτή της Ισπανίας, η οποία αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους της κατάρρευση­ς της Monarch, η οποία δεν κατάφερε να ανταγωνιστ­εί τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Η εν λόγω αγορά, μαζί με αυτή της Πορτογαλία­ς, εκπροσωπού­σε το 80% των δραστηριοτ­ήτων της Monarch, από τη στιγμή που μείωσε τον αριθμό των δρομολογίω­ν σε Αίγυπτο, Τουρκία και Τυνησία, μετά τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Πάντως, ανακοινώθη­κε ότι περισσότερ­οι από το 60% των επιβατών της Monarch έχουν επιστρέψει τώρα πίσω στη Βρετανία.

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις συγκεντρωτ­ισμού στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει λιγότερο συγκεντρωτ­ική απ’ ό,τι, π.χ., οι ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερε­ς έξι αεροπορικέ­ς εταιρείες των ΗΠΑ εκπροσωπού­ν το 90% της συνολικής πληρότητας στα εσωτερικά δρομολόγια των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το 43% των μεγαλύτερω­ν έξι ευρωπαϊκών.

[SID:11392195]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece