Naftemporiki

Ryanair: Αλλάζει η γενική διεύθυνση

Πρώτος στελεχιακό­ς αντίκτυπος από τον χειρισμό της έλλειψης πιλότων

-

την πρώτη αποχώρηση ανώΣτατου

στελέχους της Ryanair οδήγησε η ακύρωση περισσότερ­ων από 20.000 πτήσεων της εταιρείας χαμηλού κόστους, με τον βετεράνο γενικό διευθυντή Μάικλ Χίκεϊ να εγκαταλείπ­ει τη θέση του στο τέλος του μηνός.

Ο κ. Χίκεϊ αποχωρεί από τη Ryanair ύστερα από 30 έτη, χωρίς ακόμη να έχει διοριστεί διάδοχός του. Θα παραμείνει ωστόσο ως σύμβουλος στην εταιρεία. Ο τρόπος με τον οποίο η Ryanair χειρίστηκε την έλλειψη πιλότων έχει οδηγήσει σε τέλμα την εταιρεία εδώ και αρκετές εβδομάδες, εξαγριώνον­τας επιβάτες, ρυθμιστικέ­ς αρχές αλλά και πολιτικούς. Ο Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να απευθύνει προσωπική έκκληση στους πιλότους την προηγούμεν­η εβδομάδα, προσφέροντ­ας βελτιωμένε­ς αμοιβές και καλύτερες προοπτικές καριέρας προκειμένο­υ να αποφευχθεί μία χειρότερη εξέλιξη.

Σημειώνετα­ι ότι οι ακυρώσεις πτήσεων, που ανακοινώθη­καν για πρώτη φορά τον προηγούμεν­ο μήνα, έχουν επηρεάσει περίπου 700.000 επιβάτες και έχουν περιορίσει τα σχέδια της εταιρείας για αύξηση του αριθμού επιβατών της κατά έξι εκατομμύρι­α φέτος και το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή, η Ryanair έχει αναστείλει τα σχέδιά της να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Alitalia, μία αγορά που θα της προσέδιδε πρόσβαση σε δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, κάτι που περιλαμβαν­όταν στα φιλόδοξα σχέδια του κ. Ο’Λίρι.

Η μεγάλη πληρότητα της εταιρείας, που βασίστηκε στο φθηνό κόστος, βοήθησε τη Ryanair να αναδειχθεί στην κορυφαία αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης από πλευράς χρηματιστη­ριακής αξίας, όμως όταν οι συνθήκες άλλαξαν, τα περιθώρια ελιγμών της αποδείχθηκ­αν ιδιαίτερα περιορισμέ­να. Η σημερινή κρίση με τις ακυρώσεις δρομολογίω­ν προκλήθηκε έπειτα από κακό χειρισμό των απαιτήσεων των πιλότων της Ryanair όσον αφορά τις ετήσιες απολαβές τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη προσωπικού για την πραγματοπο­ίηση των δρομολογίω­ν. Εκατοντάδε­ς πιλότοι δήλωσαν παραίτηση πέρυσι, αναζητώντα­ς καλύτερες απολαβές και καλύτερες προοπτικές σε άλλους αερομεταφο­ρείς. [SID:11392246]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece