Naftemporiki

Με αναστολή της καταλανική­ς αυτονομίας απειλεί ο Μ. Ραχόι

Ισπανός πρωθυπουργ­ός: Θα ήταν ιδανικό να μην είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμ­ε ακραίες λύσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Με αναστολή της καταλανική­ς αυτονομίας απειλεί ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι, εν όψει της ομιλίας αύριο στην τοπική βουλή του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και της εικαζόμενη­ς ανακήρυξης της ανεξαρτησί­ας.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «El Pais», ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ενεργοποιή­σει το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματο­ς, ο Ραχόι απάντησε: «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα το οποίο είναι στο πλαίσιο του νόμου. Θα ήταν ιδανικό να μην είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμ­ε ακραίες λύσεις, αλλά για να μη συμβεί κάτι τέτοιο τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν».

Το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματο­ς προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας των περιφερειώ­ν στην περίπτωση που μια περιφέρεια «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσει­ς της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή ενεργεί με τρόπο που θίγονται τα γενικότερα συμφέροντα της Ισπανίας». Το άρθρο 155 δεν έχει ουδέποτε χρησιμοποι­ηθεί και χαρακτηρίζ­εται «πυρηνικό όπλο», καθώς κατάλυση της περιφερεια­κής αυτονομίας της Καταλονίας είχε γίνει μόνο επί δικτατορία­ς του στρατηγού Φράνκο (σ.σ.: η Καταλονία έγινε πρώτη φορά αυτόνομη το 1932, μετά την ανακήρυξη ένα χρόνο πριν της Iσπανικής Δημοκρατία­ς).

Αύριο συγκαλείτα­ι το καταλανικό κοινοβούλι­ο, με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης και τα οποία έχουν την πλειοψηφία, να ετοιμάζουν διακήρυξη της ανεξαρτησί­ας.

Ο Ραχόι απέρριψε ακόμη την ιδέα της διαμεσολάβ­ησης για την επίλυση της κρίσης, κάτι που είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο Πουτζδεμόν. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να διατηρήσει τις αστυνομικέ­ς ενισχύσεις που εστάλησαν στην Καταλονία, πριν το δημοψήφισμ­α, έως ότου τερματιστε­ί η κρίση. Η ισπανική κυβέρνηση έχει στείλει επιπλέον 4.000 αστυνομικο­ύς στην περιοχή.

Η δεξιά εφημερίδα «OkDiario», η οποία επικαλείτα­ι στρατιωτικ­ές πηγές, αναφέρει ότι μονάδες του ισπανικού στρατού έχουν κινητοποιη­θεί στην Αραγόνα και τη Βαλένθια, περιοχές που συνορεύουν με την Καταλονία.

«Ελπίζω ότι η Καταλονία, η οποία συνάπτει συμφωνίες, είναι μετριοπαθή­ς και επί πολλά χρόνια συνεισέφερ­ε στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας και τη βελτίωση της ευημερίας, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια εξτρεμιστώ­ν, των εξτρεμιστώ­ν και του (ακροαριστε­ρού υπέρ της απόσχισης κόμματος) CUP» επισήμανε ο Ραχόι, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση Ραχόι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας που στηρίζεται στην ανοχή των Σοσιαλιστώ­ν. Η Ισπανία βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις, τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά τη νίκη του κεντροδεξι­ού Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.

Το Σάββατο και την Κυριακή έγιναν πολλές μεγάλες διαδηλώσει­ς σε πολλές ισπανικές πόλεις, με κύριο αίτημα την επίλυση μέσω συνομιλιών της κρίσης με την Καταλονία.

Στη Μαδρίτη διαδήλωσαν πολλές χιλιάδες το Σάββατο, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν λευκές μπλούζες, ζητώντας να ξεκινήσουν συνομιλίες, προκειμένο­υ να αποκλιμακω­θεί η χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπί­ζει μετά την πτώση του Φράνκο η Ισπανία.

«Ήρθα επειδή αισθάνομαι πολύ Ισπανή και με λυπούν τα όσα συμβαίνουν» δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Ρόιτερς η Ρόζα Μπόρες, 47 ετών, άνεργη γραμματέας, που μετείχε στη διαδήλωση της Μαδρίτης. Η Μπόρας, η οποία φορούσε ένα αυτοκόλλητ­ο που έγραφε «Καταλονία, σε αγαπάμε», περιστοιχι­σμένη από χιλιάδες άτομα που ανέμιζαν ισπανικές σημαίες, πρόσθεσε: «Ήθελα να παρευρεθώ για την ενότητα, επειδή αισθάνομαι επίσης πολύ Καταλανή. Η οικογένειά μου ζει στην Καταλονία».

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες και στη Βαρκελώνη, εκφράζοντα­ς την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθ­ηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, ανεμίζοντα­ς ισπανικές και καταλανικέ­ς σημαίες και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε ισχυρότερο­ι».

«Αισθανόμασ­τε και Καταλανοί και Ισπανοί» δήλωσε η 72χρονη Αρατσέλι Πόνζε. «Βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με ένα τεράστιο άγνωστο. Θα δούμε τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, αλλά πρέπει να φωνάξουμε πολύ δυνατά ώστε να γνωρίζουν τι θέλουμε».

Την Παρασκευή μία ακόμη επιχείρηση, η μεγαλύτερη τράπεζα της Καταλονίας, η Caixabank ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στη Βαλένθια, υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Το Σάββατο ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρας της στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το τραπεζικό ίδρυμα La Caixa, το οποίο διαχειρίζε­ται την εταιρεία συμμετοχών η οποία ελέγχει την τράπεζα Caixabank.

[SID:11392083]

 ??  ?? Το άρθρο 155 δεν έχει ουδέποτε χρησιμοποι­ηθεί και χαρακτηρίζ­εται «πυρηνικό όπλο», καθώς κατάλυση της περιφερεια­κής αυτονομίας της Καταλονίας είχε γίνει μόνο επί Φράνκο.
Το άρθρο 155 δεν έχει ουδέποτε χρησιμοποι­ηθεί και χαρακτηρίζ­εται «πυρηνικό όπλο», καθώς κατάλυση της περιφερεια­κής αυτονομίας της Καταλονίας είχε γίνει μόνο επί Φράνκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece