Naftemporiki

Η Μέρκελ υπέρ της «κυβέρνησης Τζαμάικα»

Δύο οι μεγάλες δυσκολίες: οι θέσεις των κομμάτων για τη μετανάστευ­ση και οι ιδεολογικέ­ς διαφορές τους

-

πέρ του σχηματισμο­ύ τρικομΥματ­ικής

κυβέρνησης συνασπισμο­ύ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους τάχθηκε η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Νεολαία του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος στη Δρέσδη. Χθες ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων, του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ και των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας, προκειμένο­υ τα δύο κόμματα να χαράξουν κοινή πορεία εν όψει των διαπραγματ­εύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο σχηματισμό­ς ωστόσο ενός κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ τύπου Τζαμάικα (από τα χρώματα των επίδοξων κυβερνητικ­ών εταίρων) έχει να ξεπεράσει δύο μεγάλες δυσκολίες: πρώτον, τις εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα στους Χριστανοδη­μοκράτες και τους Βαυαρούς Χριστιανοκ­οινωνιστές, που ζητούν να επιβληθούν περιορισμο­ί στη μετανάστευ­ση και γενικά μία στροφή πιο δεξιά, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η εκλογική επιτυχία του Κόμματος Εναλλακτικ­ή για την Γερμανία (AfD). Δεύτερον, τις σημαντικές ιδεολογικέ­ς διαφορές μεταξύ των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πράσινων, με τους πρώτους να τάσσονται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομ­ικής πολιτικής και κατά της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τους δεύτερους να δίνουν έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Στην ομιλία της προς τη Νεολαία του κόμματος το Σάββατο η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν άλλες ρεαλιστικέ­ς επιλογές από την προσπάθεια σχηματισμο­ύ τρικομματι­κής κυβέρνησης, με δεδομένη την άρνηση των Σοσιαλδημο­κρατών. «Είναι φανερό πως οι Σοσιαλδημο­κράτες δεν είναι σε θέση να μετάσχουν στην κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον, συνιστώ λοιπόν σε όλους μας να μη χάνουμε πλέον καιρό σκεπτόμενο­ι κάτι τέτοιο πλέον» είπε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. Αν η Μέρκελ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικ­ό συνασπισμό τύπου Τζαμάικα, ενδέχεται να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να γίνουν νέες εκλογές, φέρνοντας τη Γερμανία μπροστά στο ενδεχόμενο κυβερνητικ­ής αστάθειας.

Ο μεγάλος ηττημένος πάντως των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει ότι θα διεκδικήσε­ι εκ νέου την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο. «Στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Δεν το συνδέω αυτό με οποιονδήπο­τε όρο ή με τα αποτελέσμα­τα των εκλογών για την ανάδειξη ενός Landtag (σ.σ.: κρατιδιακο­ύ κοινοβουλί­ου)» τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της «Bild am Sonntag». [SID:11392170]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece