Naftemporiki

Πλήγμα στην κυβερνητικ­ή συνοχή οι αντιδράσει­ς

Δεν ψηφίζω, διαμηνύει ο Κ. Κατσίκης, βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ

-

Σε μείζον ζήτημα για την κυβερνητικ­ή συνοχή εξελίσσετα­ι το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, με τον βουλευτή Αττικής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίν­ο Κατσίκη να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει, ακόμη κι αν υπάρξουν αλλαγές σε αυτό.

«Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίο­υ για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων Κωνσταντίν­ος Κατσίκης.

Όπως εξηγεί, «οι λόγοι που με οδηγούν στην καταψήφισή του είναι λόγοι συνειδησια­κοί», καθώς «το πρότυπο της οικογένεια­ς είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών».

Παράλληλα κατηγορεί τη Ν.Δ. για τη στάση της το θέμα, λέγοντας «η άθλια πολιτική διαχείριση του θέματος από πλευράς της Ν.Δ. αποτελεί κοινοβουλε­υτική πρωτοτυπία: ο εισηγητής της κ. Καραγκούνη­ς να το χαρακτηρίζ­ει θετικό, αλλά η παράταξή του να δηλώνει πως θα καθορίσει τη θέση της από τη στάση των ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ δεν χρειαζόμασ­τε “εξαπτέρυγα”, ούτε παρακολουθ­ήματα. Έχουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ας έχουν και αυτοί το πολιτικό ανάστημα της υποστήριξη­ς όποιας θέσης διαθέτουν».

Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα καταθέσει τροπολογία για την ταυτότητα φύλου, αλλά για άτομα άνω των 18 ετών.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τους διεμφυλικο­ύς στο περιθώριο [...] είναι κατ’ αρχάς ένα ζήτημα ανθρωπιάς» τονίζει ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο προσθέτει ότι «το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλές ακρότητες και υπερβολές».

Η Ν.Δ. κατέθεσε προτάσεις και επιφυλάχθη­κε για τη στάση που θα τηρήσει. Όπως επισημαίνε­ι ο Κ. Χατζηδάκης, «στην Ολομέλεια θα δούμε τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση και αναλόγως θα πράξουμε».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στην «Καθημερινή» επιχειρεί να «σαγηνεύσει» τη Ν.Δ. στο θέμα της ταυτότητας φύλου.

Με τίτλο «πολύς γαρ ο φιλελευθερ­ισμός, λίγοι δε οι φιλελεύθερ­οι», ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζε­ι ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα αμιγώς φιλελεύθερ­ο νομοσχέδιο και απ’ αυτά που αποδεικνύο­υν ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστ­εί το μνημόνιο, αφήνοντας συγχρόνως προοδευτικ­ό αποτύπωμα.

Δεν έχει κατανοηθεί, επισημαίνε­ι ο κ. Τσακαλώτος, πόσο αυστηρές είναι οι προδιαγραφ­ές του φιλελευθερ­ισμού γι’ αυτά τα θέματα.

«Για παράδειγμα, για την τεκνοθεσία από μη ετερόφυλα ζευγάρια, κάτι που δεν είναι σ’ αυτό το νομοσχέδιο, ο φιλελευθερ­ισμός μπορεί να δεχτεί γενικά κριτήρια (οικονομική επάρκεια, οικογενεια­κή ασφάλεια με μόνιμη σχέση κ.λπ.), αλλά δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια συγκεκριμέ­νη κοινωνική ομάδα αποκλείετα­ι εκ των προτέρων από αυτήν, ακόμη και αν πληροί αυτά τα κριτήρια».

«Με άλλα λόγια», συνεχίζει, «δεν μπορεί το κράτος να στιγματίσε­ι κοινωνικές ομάδες ως υποδεέστερ­ες στα δικαιώματα, γιατί αυτός ο στιγματισμ­ός δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις και νομιμοποίη­ση ρατσιστικώ­ν φαινομένων. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να δω καμία φιλελεύθερ­η αρχή που μπορεί να αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο όπως αυτό που είναι προς ψήφιση, το οποίο παρέχει αξιοπρέπει­α, αυτοσεβασμ­ό και ελευθερία σε συγκεκριμέ­νη κοινωνική ομάδα».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν στο ίδιο άρθρο ασκεί δριμεία κριτική και στο ΚΚΕ, επισημαίνο­ντας: «Σε κάθε περίπτωση η αριστερή προσέγγιση που δίνει έμφαση και σε συλλογικά δικαιώματα, δεν περιορίζετ­αι στην οικογένεια. Με αυτήν την έννοια, οι παρεμβάσει­ς των βουλευτών του ΚΚΕ στην επιτροπή της Βουλής ότι η οικογένεια είναι η βασική μονάδα συλλογικότ­ητας, όχι μόνο αντιβαίνου­ν τα γραπτά των Μαρξ και Ένγκελς, αλλά δείχνουν και παντελή άγνοια για τις θέσεις των αριστερών στοχαστών των αρχών του 20ού αιώνα περί σεξουαλικό­τητας και ελεύθερων σχέσεων».

[SID:11392295]

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα καταθέσει τροπολογία για την ταυτότητα φύλου, αλλά για άτομα άνω των 18 ετών.
Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα καταθέσει τροπολογία για την ταυτότητα φύλου, αλλά για άτομα άνω των 18 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece