Naftemporiki

Με αυξημένο κόστος τα βασικά είδη διατροφής

Πάνω τα γαλακτοκομ­ικά και φυτικά έλαια, κάμψη για τα σιτηρά

- Της Νατάσας Στασινού

Μικρή άνοδο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το κόστος των βασικών ειδών διατροφής, καθώς οι ανατιμήσει­ς σε γαλακτοκομ­ικά και φυτικά έλαια αντιστάθμι­σαν την πτώση στις τιμές των σιτηρών. Η μικτή εικόνα της αγοράς αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες.

Ο Δείκτης Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις 178,4 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 1,4 μονάδες ή 0,8% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ο επιμέρους δείκτης των φυτικών ελαίων σκαρφάλωσε από τις 164,4 τον Αύγουστο στις 171,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας ανόδου, ο οποίος και οδήγησε τον δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των επτά τελευταίων μηνών. Μεγαλύτερη είναι η ανατίμηση για το φοινικέλαι­ο, καθώς η ζήτησή του έχει αυξηθεί διεθνώς, την ώρα που η παραγωγή της Νοτιοανατο­λικής Ασίας βαίνει φθίνουσα. Σε τροχιά ανόδου και οι τιμές του σογιέλαιου, εξαιτίας των ανησυχιών για κάμψη της προσφοράς από τη Νότιο Αμερική, αλλά και τις ΗΠΑ.

Άνοδο τεσσάρων μονάδων ή 2% σε σχέση με τον Αύγουστο σημείωσε ο δείκτης των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων για να διαμορφωθε­ί στις 224,2 μονάδες. Είναι έτσι 27,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016, αν και παραμένει 18,6% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του, που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2014. Οι ανατιμήσει­ς στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα αντανακλού­ν την πτώση της παραγωγής στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις απώλειες αυτές δεν μπορεί να καλύψει η ελαφρά αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ.

Το κρέας

Όσον αφορά το κρέας, ο δείκτης του FAO παρέμεινε τον Σεπτέμβριο σχεδόν αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα στις 173,2 μονάδες, αλλά 9,5 μονάδες ή 5,8% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σταθερός σε μηνιαία βάση, στις 204,2 μονάδες, διατηρήθηκ­ε και ο δείκτης της ζάχαρης. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπενθυμίσο­υμε ότι έχει υποχωρήσει 101 μονάδες ή 33% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στο βασικότερο ίσως είδος διατροφής, τα σιτηρά, ο δείκτης του FAO διαμορφώθη­κε στις 152,2 μονάδες, μειωμένος κατά 1,6 μονάδα (1%) σε σχέση με τον Αύγουστο. Ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας πτώσης του, αν και εξακολουθε­ί να βρίσκεται 8% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέα πτώση του το προσεχές διάστημα, καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή και τα αποθέματα του πλανήτη αναθεωρούν­ται προς τα επάνω.

Oι ειδικοί του FAO αναβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2017-18 στα 2,16 δισ. τόνους, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ της προηγούμεν­ης σεζόν. Ειδικότερα, όσον αφορά την παραγωγή σιταριού, αναμένουν ότι θα κινηθεί στους 750,1 εκατ. τόνους.

Βελτιωμένε­ς είναι οι προοπτικές της σοδειάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα επάνω κατά 1 εκατ. τόνους τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή μαλακού σίτου, στα 140,4 εκατ. τόνους για την περίοδο 2017/18. Πρόκειται για αύξηση 6,7 εκατ. τόνων σε σχέση με την παραγωγή της περιόδου 2016/17. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ε.Ε. προβλέπετα­ι να ανέλθουν στα 27 εκατ. από 25,1 εκατ. τόνους.

[SID:11392054]

 ??  ?? Oι ειδικοί του FAO αναβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2017-18 στα
2,16 δισ. τόνους.
Oι ειδικοί του FAO αναβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2017-18 στα 2,16 δισ. τόνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece