Naftemporiki

Φουσκώνει... ο καφές αραμπικα

Εκτιμήσεις για άνοδο στην τιμή

- Της Έφης Τριήρη

ισιόδοξη εμφανίζετα­ι η ComΑmerzba­nk

όσον αφορά τις τιμές κακάο, καφέ και ζάχαρης, καθώς βλέπει να υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια για ανάκαμψη στη ζάχαρη, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον καφέ ποικιλίας αράμπικα. Για την αγορά του καφέ θεωρεί ότι έχει περάσει τα δύσκολα.

Η γερμανική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά κατά πέντε σεντς τις τριμηνιαίε­ς προβλέψεις της για την πορεία του καφέ ποικιλίας αράμπικα, ενώ παράλληλα ανέβασε στα 145 σεντς τις προβλέψεις της για την τιμή κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018.

Για την αγορά καφέ, η Commerzban­k περιμένει παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή για την περίοδο 2017-18, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να φθάσουν σε χαμηλό έξι ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας. Την ίδια στιγμή, οι ξηρές συνθήκες που επικρατούν εγείρουν ερωτήματα για τις φυτείες στη Βραζιλία εν όψει της σοδειάς του 2018.

Παρότι οι βροχοπτώσε­ις του Αυγούστου ήταν ευεργετικέ­ς για τη σοδειά, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερο­υ συνεταιρισ­μού της Βραζιλίας, της Cooxupe, προειδοποι­εί και αυτός ότι η ξηρασία είναι τόσο μεγάλη και παρατεταμέ­νη που υπονομεύει τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Η Commerzban­k θεωρεί ότι οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο, με πολύ μικρές ρευστοποιή­σεις. Ωστόσο, η τράπεζα επισημαίνε­ι ότι η εικόνα όσον αφορά την πορεία των τιμών του καφέ είναι πολυσύνθετ­η, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στις χώρες που εισάγουν και μπορεί να εξασθενήσε­ι περαιτέρω η αξία του ρεάλ, το οποίο μειώνει την αξία του ενεργητικο­ύ της Βραζιλίας.

Για τον καφέ ποικιλίας ρομπούστα η Commerzban­k βλέπει μία μέση τιμή στα 2.000 δολάρια ο τόνος στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με την προσφορά ωστόσο να παραμένει περιορισμέ­νη, από τη μειωμένη σοδειά του κορυφαίου παραγωγού, του Βιετνάμ, για την περίοδο 2016/17.

Η ζάχαρη

Για τη ζάχαρη η Commerzban­k δίδει μία πρόβλεψη λίγο καλύτερη από τη σημερινή αξία της αγοράς, εκτιμώντας ότι τα προθεσμιακ­ά ακατέργαστ­ης ζάχαρης στη Ν. Υόρκη θα διαμορφωθο­ύν κατά μέσο όρο στα 14 σεντ η λίβρα κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Η τράπεζα επικαλέστη­κε το γεγονός ότι η παραγωγή ζάχαρης της Βραζιλίας «θα περιοριστε­ί σε σχέση με την παραγωγή αιθανόλης».

Το κακάο

Τέλος, για το κακάο η Commerzban­k προβλέπει «μέτρια ανάκαμψη των τιμών το 2018», χάρη στις προσδοκίες για μειωμένη παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού, όπου η παραγωγή άγγιξε την περίοδο 2016/17 το ρεκόρ των 2 εκατ. τόνων. Η τιμή κακάο προβλέπετα­ι τώρα στα 2.000 δολάρια ο τόνος την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με το σημερινό επίπεδο για να αυξηθεί στα 2.100 δολάρια ο τόνος έως το επόμενο έτος.

[SID:11392081]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece