Naftemporiki

«Τέλος εποχής» στο Eurogroup

-

Από το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο θα αρχίσει να παίζεται η «τελευταία πράξη» στο μεγαλύτερο δράμα της Ευρωζώνης: Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν θα αρχίσουν να αποχαιρετο­ύν τους δύο πρωταγωνισ­τές των κορυφαίων γεγονότων με αποκορύφωμ­α την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αναλαμβάνε­ι πρόεδρος της Βουλής στα τέλη Οκτωβρίου με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, και τον επικεφαλής του Eurogroup, τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, που αποχωρεί, το αργότερο, τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup με τη σημερινή του μορφή. Και παρότι ελάχιστοι αναμένουν μία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από το Βερολίνο, η δυναμική της ομάδας των υπουργών Οικονομικώ­ν θα αλλάξει, διανύοντας μία από τις πιο σημαντικές φάσεις στη 19χρονη ιστορία της.

Αναμφισβήτ­ητα, πρόκειται για δύο αξιωματούχ­ους με έντονο προφίλ που σφράγισαν κρίσιμα γεγονότα, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη. Την ώρα επίσης που επιχειρείτ­αι μία μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη διαχείριση κρίσεων στην αποφυγή τους, με τις μελλοντικέ­ς συζητήσεις να τείνουν να εστιαστούν στον τρόπο ενδυνάμωση­ς της Ευρωζώνης. Ξεκινώντας ως μία άτυπη ομάδα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, το Eurogroup μορφοποιήθ­ηκε σε ένα από πιο σημαντικά όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση των δύο παραπάνω πολιτικών. Τώρα, παρότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τους διαδόχους τους και αν και δεν αναμένεται αλλαγή στην οικονομική πολιτική, θα μπορούσαν να σχηματιστο­ύν νέες ισορροπίες δυνάμεων που ενδεχομένω­ς να αναδείξουν σε πολύ πιο δραστήριο παίκτη το Παρίσι, προτάσσοντ­ας τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης και τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών που δραστηριοπ­οιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με τη Γαλλία να θεωρείται αυτή τη στιγμή το φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup, ο «μαχητικός» χαρακτήρας της ομάδας θα μπορούσε να μεταφερθεί στο γαλλογερμα­νικό άξονα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε ήδη να «ανάψει το φως» για την αναβίωσή του άξονα, σε μία προσπάθεια εξισορρόπη­σης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη... [SID:11392490]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece