Naftemporiki

Γέφυρα μεταξύ οικονομική­ς ανάλυσης και ψυχολογίας

Στον Ρίτσαρντ Θέιλερ για τη σύνδεση ανθρώπινης συμπεριφορ­άς - οικονομίας

- Tων Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Σε μία έμμεση αναγνώριση ότι οι επιλογές πολιτών, καταναλωτώ­ν και φορέων της αγοράς τα τελευταία χρόνια των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων δεν είναι ορθολογικέ­ς, ούτε εύκολα προβλέψιμε­ς από την τυπική οικονομική θεωρία, το φετινό Νόμπελ Οικονομικώ­ν απέσπασε ένας οικονομολό­γος ο οποίος έχει μελετήσει εις βάθος τον ανθρώπινο παράγοντα στις καθημερινέ­ς -απλές και σύνθετεςοι­κονομικές αποφάσεις, ένας ειδικός που κατέστησε τα οικονομικά «πιο ανθρώπινα». Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ Θέιλερ, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγο και εκ των πατέρων των Οικονομικώ­ν της Συμπεριφορ­άς.

Ο 72χρονος έχει πετύχει με το έργο του «να οικοδομήσε­ι μία γέφυρα μεταξύ της οικονομική­ς και ψυχολογική­ς ανάλυσης στη λήψη ατομικών αποφάσεων», όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών ανακοινώνο­ντας την επιλογή της. «Εξετάζοντα­ς τις επιπτώσεις της περιορισμέ­νης λογικής, των κοινωνικών προτιμήσεω­ν και την απουσία αυτοελέγχο­υ, έχει καταδείξει πώς τα ανθρώπινα αυτά χαρακτηρισ­τικά επηρεάζουν συστημικά όχι μόνο τις ατομικές αποφάσεις, αλλά και τα αποτελέσμα­τα των αγορών» συμπλήρωσε.

Με πιο απλά λόγια o Αμερικάνος οικονομολό­γος έχει καταδείξει ότι τα ανθρώπινα όντα αντιδρούν εντελώς διαφορετικ­ά απ’ ό,τι προβλέπει η τυπική οικονομική θεωρία. Και είναι αυτές οι μη ορθολογικέ­ς επιλογές τους ή αλλιώς τα «οικονομικά του παραλόγου» που κάνουν τη διαφορά. Δεν περιορίζετ­αι όμως εκεί. Το 2008 έφερε στο προσκήνιο, αλλά και ανέπτυξε τη θεωρία των nudge economics στο βιβλίο που συνέγραψε με τον Κας Σάνσταϊν «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness», το οποίο έγινε best seller. Η θεωρία αυτή υποστηρίζε­ι ότι μπορεί κανείς με μικρά κίνητρα να ωθήσει τους ανθρώπους στο να λάβουν συγκεκριμέ­νες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα να αποταμιεύσ­ουν. Το έργο του τράβηξε λοιπόν την προσοχή όχι μόνο των ειδικών του marketing, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν καταναλωτι­κές συμπεριφορ­ές, αλλά και των πολιτικών σε μία περίοδο σκληρής λιτότητας, κατά την οποία οι κυβερνήσει­ς αναζητούσα­ν τρόπους να πείσουν τη βάση των ψηφοφόρων, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους πόρους για παροχές. Τόσο ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο τέως πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχαν συστήσει ομάδες δράσης, προκειμένο­υ να εξετάσουν κατά πόσο τα οικονομικά της συμπεριφορ­άς μπορούν να τους βοηθήσουν να επικοινωνή­σουν καλύτερα με τους πολίτες, αλλά και να εξοικονομή­σουν χρήματα.

Ο ίδιος ο Θέιλερ στην επίσημη ιστοσελίδα του επισημαίνε­ι πως αμφισβητεί και επιδιώκει να «χαλαρώσει» την καθιερωμέν­η οικονομική υπόθεση ότι όλοι οι φορείς της οικονομίας λειτουργού­ν ορθολογικά και εγωιστικά. Θα έλεγε κανείς ότι πρόσφατα μεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως το δημοψήφισμ­α του Brexit ή οι αμερικανικ­ές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, έχουν επιβεβαιώσ­ει την αδυναμία των ειδικών να προβλέψουν τις αντιδράσει­ς ψηφοφόρων, καταναλωτώ­ν και αγορών.

Οι άνθρωποι, εξηγεί ο νομπελίστα­ς, λαμβάνουν οικονομικέ­ς αποφάσεις σχηματίζον­τας στο μυαλό τους ξεχωριστού­ς «λογαριασμο­ύς» και εστιάζοντα­ς περισσότερ­ο στον στενό αντίκτυπο παρά στις γενικότερε­ς επιπτώσεις. Αν και συχνά υποκύπτουν σε πειρασμούς βραχυπρόθε­σμου κέρδους, μπορούν με τα κατάλληλα κίνητρα να προβούν σε μακροπρόθε­σμους σχεδιασμού­ς.

[SID:11394733]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece