Naftemporiki

Νικητές κυρίως Αμερικανοί

-

Με το βραβείο της Οικονομίας ολοκληρώνε­ται και ο φετινός κύκλος των βραβείων Νόμπελ. Είχαν προηγηθεί την προηγούμεν­η εβδομάδα τα βραβεία Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνία­ς και Ειρήνης. Τα Νόμπελ για τα επιτεύγματ­α σε αυτές τις κατηγορίες καθιερώθηκ­αν με τη θέληση του ίδιου του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος απεβίωσε το 1896. Έως σήμερα, οι Αμερικανοί έχουν αποσπάσει τα περισσότερ­α Νόμπελ Οικονομίας, αντιπροσωπ­εύοντας σχεδόν τους μισούς νομπελίστε­ς από την εποχή καθιέρωσης του βραβείου. Συγκεκριμέ­να, στο χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2013 το Νόμπελ Οικονομίας αποσπούσαν κάθε χρονιά Αμερικανοί ακαδημαϊκο­ί.

Πέρυσι, ο βρετανικής καταγωγής Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χόλμστρομ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Οικονομίας για το έργο τους στη θεωρία των συμβάσεων. Επίσης, η παρουσία των γυναικών είναι εξαιρετικά σπάνια: Στην πραγματικό­τητα, μόνο μία γυναίκα, η Έλινορ Όστρομ, το 2009, έχει τιμηθεί έως σήμερα με το Νόμπελ Οικονομίας.

Οι νικητές των βραβείων Νόμπελ Οικονομίας την τελευταία δεκαετία:

2016: Όλιβερ Χαρτ (Bρετανία) και Μπενγκτ Χόλμστρομ (Φινλανδία)

2015: Άνγκους Ντίτον (Βρετανία-ΗΠΑ)

2014: Ζαν Τιρόλ (Γαλλία) 2013: Γιουτζίν Φαμα, Λαρς Πέτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Σίλερ (ΗΠΑ)

2012: Άλβιν Ροτ και Λόιντ Σάπλεϊ (ΗΠΑ)

2011: Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς (ΗΠΑ) 2010: Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν (ΗΠΑ) και Χριστόφορο­ς Πισσαρίδης (Κύπρος-Βρετανία)

2009: Έλινορ Όστρομ και Όλιβερ Γουίλιαμσο­ν (ΗΠΑ) 2008: Πολ Κρούγκμαν (ΗΠΑ) 2007: Λέονιντ Χέρουιτς, Έρικ Μάσκιν και Ρότζερ Μάιερσον (ΗΠΑ)

[SID:11394891]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece