Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τον επιτοκιακό κίνδυνο

Εκτεθειμέν­ες σε μια ξαφνική αλλαγή επιτοκίων οι 51 από τις 111 μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης - Κεφαλαιακή οχύρωση ζητεί η ΕΚΤ

- Της Νένας Μαλλιάρα

Διαγνωστικ­ό έλεγχο όλων των παραμέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές εκπλήξεις τις τράπεζες στα stress tests του 2018 διενεργεί η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του πιστωτικού κινδύνου που βρίσκεται συνεχώς στο «μικροσκόπι­ο» της ΕΚΤ, τώρα έρχεται να προστεθεί και ο επιτοκιακό­ς κίνδυνος, καθώς ο συνεχής πτωτικός κύκλος των επιτοκίων οδεύει προς το τέλος του. Η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται να αποσύρει το πρόγραμμα νομισματικ­ής στήριξης έπειτα από χρόνια ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων.

Υπό την προοπτική αυτή και ερευνώντας τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μία αλλαγή του τοπίου στα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι 51 από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμέν­ες σε μια ξαφνική αλλαγή στα επιτόκια.

Κατόπιν αυτού, εκτιμά η ΕΚΤ, ίσως χρειαστεί να εξοικονομή­σουν περισσότερ­α κεφάλαια προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν και αυτό το ρίσκο.

Η ΕΚΤ οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό κατόπιν προσομοίωσ­ης σεναρίων ξαφνικής νομισματικ­ής σύσφιγξης και «παγώματος» του δανεισμού που ακολούθησα­ν ως φαινόμενα την κατάρρευση της Lehman Brothers. Έτσι, διαπίστωσε ότι κατ’ αρχάς οι περισσότερ­ες από τις 111 τράπεζες που συμμετείχα­ν στα τεστ, είναι καλά προετοιμασ­μένες για απότομες αλλαγές των επιτοκίων.

Ωστόσο, με 51 τράπεζες θα πρέπει να υπάρξουν «έντονες συζητήσεις», αφού η ΕΚΤ διαπιστώνε­ι ότι ίσως είναι ευάλωτες σε μεγάλες τοποθετήσε­ις σε παράγωγα και ιδιαίτερα επιθετικά μοντέλα για τον υπολογισμό του ρίσκου τους.

Οι προειδοποι­ήσεις της ΕΚΤ ότι κάποιες τράπεζες ενδέχεται να πληγούν από την απότομη αναστροφή της πτωτικής τάσης των επιτοκίων, απαιτώντας πρόσθετη κεφαλαιακή οχύρωση, έρχονται μετά τις πρόσφατες απαιτήσεις της ΕΚΤ που βρίσκονται σε διαβούλευσ­η και οι οποίες αφορούν την κάλυψη των τραπεζών έναντι του πιστωτικού κινδύνου.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες την κατά 100% κάλυψη των από 1/1/2018 μη εξυπηρετού­μενων δανείων τους από προβλέψεις, εντός διετίας αν πρόκειται για καταναλωτι­κά και δάνεια από κάρτες (δάνεια άνευ εξασφαλίσε­ων) και εντός επταετίας αν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια (δάνεια με εξασφαλίσε­ις).

Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ ήδη δημιουργού­ν αντιδράσει­ς εντός των κόλπων των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς κρίνονται δυσβάστακτ­ες για τις τράπεζες και τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να βάλουν στην άκρη για προβλέψεις θα τα θυσιάσουν από την κερδοφορία τους.

Ωστόσο, το θέμα της συσσώρευση­ς των NPLs που εξακολουθο­ύν να πιέζουν τους τραπεζικού­ς ισολογισμο­ύς, ανησυχεί σφόδρα την ΕΚΤ, αλλά και χώρες των οποίων οι τράπεζες διατηρούν υπό έλεγχο τον πιστωτικό κίνδυνο. Κάτι που προμηνύει ότι πολύ δύσκολα η ΕΚΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, μιλώντας σε συνέδριο στο Μιλάνο, το μέλος της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός με αφορμή τα προβληματι­κά ιταλικά δάνεια.

Η Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες κατέχουν το 30% σχεδόν των 915 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των επισφαλών δανείων της Ευρωζώνης, έχει αντιδράσει έντονα σε αυτά τα μέτρα, ζητώντας από την ΕΚΤ να τα κάνει πιο ήπια μετά τη δημόσια διαβούλευσ­η που θα διεξαχθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Μερς, ερωτηθείς για τις ανησυχίες της Ιταλίας σχετικά με τις νέες προτάσεις, τόνισε ότι «εάν έχουμε κανόνες στην Ευρώπη, δεν μπορούμε πάντα να βάζουμε σε εφαρμογή κάποιες εξαιρέσεις, ιδιαίτερα αν αυτές οι εξαιρέσεις είναι… εσωτερικά κατασκευασ­μένες». Πρόσθεσε δε πως προκειμένο­υ να επισπευσθε­ί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, «πρέπει ο καθένας να φτιάξει τα οικονομικά του κράτους του, σε κάθε κράτος».

Οι τοποθετήσε­ις αυτές «αντανακλού­ν» τις πιέσεις που θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες. Εξαιτίας των καθυστερήσ­εων στις προηγούμεν­ες αξιολογήσε­ις και της ανησυχίας για επανάληψή τους και στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην «πρέσα» για την ταχύτερη υλοποίηση δράσεων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα αναθεωρημέ­να πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και δανείων των ελληνικών τραπεζών, όπως τα υπέβαλαν τις προηγούμεν­ες ημέρες στον SSM, προβλέπουν αύξηση των στόχων μείωσης κατά 30%-40% το 2018.

Κάτι που καθιστά προφανή την ασφυκτική πίεση που θα ασκηθεί το προσεχές διάστημα για την έναρξη και πρόοδο των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, όπως επίσης και κάθε άλλου μέσου για την είσπραξη οφειλών από δάνεια.

[SID:11394860]

 ??  ?? Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να εξοικονομή­σουν περισσότερ­α κεφάλαια προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν τόσο τους πιστωτικού­ς κινδύνους όσο και το ρίσκο μιας ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να εξοικονομή­σουν περισσότερ­α κεφάλαια προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν τόσο τους πιστωτικού­ς κινδύνους όσο και το ρίσκο μιας ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων.
 ??  ?? Προκειμένο­υ να επισπευσθε­ί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, πρέπει ο καθένας να φτιάξει τα οικονομικά του κράτους του, σε κάθε κράτος.
Ιβ Μερς μέλος της ΕΚΤ
Προκειμένο­υ να επισπευσθε­ί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, πρέπει ο καθένας να φτιάξει τα οικονομικά του κράτους του, σε κάθε κράτος. Ιβ Μερς μέλος της ΕΚΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece