Naftemporiki

Ισχυρά τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

-

Ποιοτικά ισχυρά, παρά τον μικρό όγκο τους, αξιολογεί τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών η Deutsche Bank. Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά της, ο όγκος των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να είναι περιορισμέ­νος, περίπου στα 6 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πολύ ισχυρή πιστωτική ποιότητα.

Αν και στους σχετικούς δείκτες

Mεγγυήσεων της Moody’s το σκορ των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνε­ται στο 30% με 45% και είναι ασυνήθιστα υψηλό -αναφέρει η Deutsche Bank-, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πιστωτική τους ποιότητα είναι πολύ ισχυρή (υποθήκες από στεγαστικά δάνεια, χαμηλός δείκτης loan to value - LTV, μακροπρόθε­σμες λήξεις και καθόλου ή πολύ χαμηλά NPLs). Σημειώνετα­ι ότι το collateral score του οίκου είναι ένα μέτρο της ποιότητας των εγγυήσεων στα ομόλογα.

Όσο χαμηλότερο το σκορ, τόσο καλύτερη θεωρείται η ποιότητα του καλυμμένου ομολόγου. Όπως επισημαίνε­ι η Deutsche Bank, τα αποτελέσμα­τα των εγγυήσεων της Moody’s φαίνεται να προκύπτουν από τον μακροοικον­ομικό κίνδυνο. Αν και δεν είναι επιλέξιμα για τον δείκτη iBoxx, λόγω του χαμηλού rating, τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα είναι κατά 50% (risk weighted) επιλέξιμα στις πράξεις της ΕΚΤ (2B LCR), επισημαίνε­ι η Deutsche Bank. Επιπλέον, τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα μπορούν να είναι επιλέξιμα και για το CBPP3 (πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ), με όριο το 30% για κάθε έκδοση.

[SID:11394864]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece