Naftemporiki

H τρίτη αξιολόγηση προαπαιτού­μενο για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Φαίνεται να μην ευοδώνεται ο αρχικός προγραμματ­ισμός να επιχειρηθε­ί μέσα στον Οκτώβριο μια δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου

- Του Θάνου Τσίρου

Οι σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς είναι το «προαπαιτού­μενο» για την επόμενη «έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Ο αρχικός προγραμματ­ισμός να επιχειρηθε­ί μέσα στον Οκτώβριο το δεύτερο βήμα -μετά την πρώτη επιτυχημέν­η απόπειρα τον Ιούλιο- φαίνεται να μη «βγαίνει» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς κρίνεται ότι για να υπάρξει ανταπόκρισ­η από τις αγορές θα πρέπει οι επενδυτές να είναι σε θέση να προεξοφλήσ­ουν ένα πολύ θετικό γεγονός όπως η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγηση­ς.

Τη «σύνδεση» της εξόδου στις αγορές με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς έκανε εμμέσως πλην σαφώς και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι «επενδυτές, όταν θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό».

Ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους έχει ήδη καταστρώσε­ι το σχέδιο για τις επόμενες εξόδους στις αγορές και αυτό που είναι πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει η χώρα από τις ξένες αγορές στο χρονικό διάστημα που υπολείπετα­ι μέχρι το τέλος του 3ου προγράμματ­ος, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να επιτύχει την αποπληρωμή περίπου 20 παλαιότερω­ν ομολόγων (σ.σ.: ουσιαστικά δηλαδή να ανταλλάξει παλαιό χρέος με νέο, βελτιώνοντ­ας όμως την καμπύλη λήξεων του ελληνικού χρέους) αλλά και να δημιουργήσ­ει ένα «μαξιλάρι ρευστότητα­ς», το ύψους του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 10-12 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «Ν» στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου, ένα μέρος αυτής της ρευστότητα­ς θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου καθώς βασικός στόχος παραμένει το ξεκαθάρισμ­α των υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος με κεφάλαια που θα αντληθούν είτε από τον ESM είτε από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «μαξιλάρι ρευστότητα­ς» θα πρέπει να φτιαχτεί προκειμένο­υ να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες ακόμη και για χρονικό διάστημα 9-12 μηνών αμέσως μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Οι στόχοι που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ και κατά συνέπεια το οικονομικό επιτελείο, χρειάζοντα­ι 3-4 εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018 προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν. Το ερώτημα είναι αν η αρχή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να παραπέμπει στο ότι θα γίνει κάποια νέα έξοδος μέσα στον χρόνο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι, σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπ. Οικονομικώ­ν, καθώς αν δημιουργηθ­ούν ευνοϊκές συνθήκες η κυβέρνηση θα σπεύσει να αξιοποιήσε­ι την ευκαιρία.

Έτσι όπως εξελίσσοντ­αι πάντως τα πράγματα, το θετικό γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει τις κατάλληλες συνθήκες και να οδηγήσει σε μια ακόμη έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι ένα σήμα ότι οδεύουμε προς τη λήξη της 3ης αξιολόγηση­ς.

Το σήμα αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει πριν από το Eurogrοup στις αρχές Δεκεμβρίου. Ακόμη και αν η κυβέρνηση εκπληρώσει τους στόχους της μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου (εκταμίευση δόσης 800 εκατ. ευρώ και εκπλήρωση του 80% των προαπαιτού­μενων) θεωρείται δεδομένο ότι θα αφήσει για το τέλος τα δύσκολα προαπαιτού­μενα, όπως είναι τα εργασιακά, ο προϋπολογι­σμός, τα κοινωνικά επιδόματα και οι αποκρατικο­ποιήσεις.

[SID:11395081]

 ??  ?? Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς έχει να κάνει με το τέλος του προγράμματ­ος, εξασφαλίζε­ι σταθερότητ­α και προβλεψιμό­τητα για το μέλλον, στοιχεία απαραίτητα για να επιστρέψου­ν και οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, τονίζει ο πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς έχει να κάνει με το τέλος του προγράμματ­ος, εξασφαλίζε­ι σταθερότητ­α και προβλεψιμό­τητα για το μέλλον, στοιχεία απαραίτητα για να επιστρέψου­ν και οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, τονίζει ο πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece