Naftemporiki

Νέα ομόλογα και swaps στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για το 2018

-

Εκδόσεις νέων ομολόγων καθώς και swaps περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων στους σχεδιασμού­ς του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους για το 2018.

Με στόχο την αναδημιουρ­γία επαρκούς ρευστότητα­ς και μίας αντιπροσωπ­ευτικής καμπύλης αποδόσεων ομολόγων αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τη δημιουργία επαρκών ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας για την απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση του Ε.Δ., αποκλειστι­κά από τη διεθνή και εγχώρια αγορά κεφαλαίων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος, θα επιχειρηθε­ί εκ νέου η έξοδος στις αγορές, αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

Ακόμη αποκαλύπτε­ι πως στους σχεδιασμού­ς περιλαμβάν­εται σειρά νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες, καθώς και ανταλλαγές παλαιότερω­ν ομολόγων προερχόμεν­ων από το PSI με νέα ομόλογα, στο πλαίσιο ενός συντεταγμέ­νου προγράμματ­ος διαχείριση­ς υφιστάμενω­ν υποχρεώσεω­ν χαρτοφυλακ­ίου χρέους (LME - Liability Management Exercise), κατά τα πρότυπα της πρόσφατης έκδοσης του νέου 5ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) λήξης 2022 και της αντίστοιχη­ς ανταλλαγής ΟΕΔ λήξης 2019, που έλαβαν χώρα την 1η Αυγούστου 2017.

Αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς, από τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, διασφαλίζε­ται η επί της ουσίας παροχή έμμεσης εγγύησης από τους Ευρωπαίους εταίρους προς το Ε.Δ. για απρόσκοπτη έξοδό του στις αγορές, με πιθανή εκταμίευση στο τέλος του προγράμματ­ος μέρους των αδιάθετων δανειακών κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματ­ος, με στόχο τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας του Ε.Δ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχε­ς αποφάσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους σε μέσο - μακροχρόνι­ο ορίζοντα και την ενδεχόμενη σύνδεση αυτών με τους ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης, εφόσον αυτά κριθούν απαραίτητα, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ρευστότητα­ς τόσο του Ε.Δ. ειδικά, όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, καθώς και στη σημαντική βελτίωση του οικονομικο­ύ και επενδυτικο­ύ κλίματος για τη χώρα, παράγοντες εξαιρετικά κρίσιμοι για οριστική έξοδο από την κρίση.

[SID:11395226]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece