Naftemporiki

Πρώτο βήμα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Επιστρέφου­ν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου οι θεσμοί σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί

- Του Νίκου Μπέλλου

Ευρεία συναίνεση προς την κατεύθυνση της αναβάθμιση­ς του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ), προς την κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, καταγράφηκ­ε στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης γενικής συζήτησης στο Εurogroup.

Παράλληλα, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίαση­ς, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι θεσμοί επιστρέφου­ν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και πως κοινός στόχος δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, η χθεσινή συζήτηση για τον ρόλο του ΕΜΣ σηματοδότη­σε και την επίσημη έναρξη της διαδικασία­ς για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, η οποία θα επιταχυνθε­ί τους επόμενους μήνες, ενώ στόχος είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Η εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης επί της αρχής ήταν αναμενόμεν­η, δεδομένου ότι όλες οι χώρες συμπεριλαμ­βανομένης και της Γερμανίας έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτ­ων του ΕΜΣ. Όλοι θέλουν να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, άσχετα ποια θα είναι η τελική ονομασία του.

Ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ κατέγραψε ευρεία συναίνεση στο να παίξει ο ΕΜΣ έναν ρόλο εγγυητή στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάριση­ς τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για την εγγύηση των καταθέσεων.

Είπε επίσης ότι όλες οι χώρες συμφωνούν με την ιδέα να παίζει ο ΕΜΣ μεγαλύτερο ρόλο πέρα από τη διαχείριση και στην πρόληψη των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Προτάσεις της Κομισιόν για εμβάθυνση της ΟΝΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βασιστεί στη χθεσινή συζήτηση και σε αυτές που θα ακολουθήσο­υν τον επόμενο μήνα, προκειμένο­υ να ετοιμάσει στις 6 Δεκεμβρίου μια δέσμη προτάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, στις οποίες θα κάνει λεπτομερή αναφορά και για το μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ.

Η Κομισιόν, εκτός από τον ρόλο του ΕΜΣ, θα υποβάλει προτάσεις, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία ενός ειδικού κονδυλίου του προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. που: 1) θα παρέχει συνδρομή για την εφαρμογή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων με βάση το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων της Επιτροπής,

2) θα έχει μια σταθεροποι­ητική λειτουργία,

3) θα αποτελεί μηχανισμό ασφαλείας για την Τραπεζική Ένωση,

4) θα λειτουργεί ως μέσο σύγκλισης για την παροχή προενταξια­κής συνδρομής στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχου­ν προς το παρόν στο ευρώ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη μετατροπή του ΕΜΣ σε ΕΝΤ, ωστόσο τον θέλει εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου και όχι διακυβερνη­τικό όργανο, προκειμένο­υ να λογοδοτεί στην Ευρωβουλή και να λειτουργεί με διαφάνεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμέ­νες αρμοδιότητ­ες σε σχέση με την εποπτεία των οικονομιών των χωρών, τις οποίες δεν πρόκειται να απεμπολήσε­ι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον ρόλο του ΕΜΣ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισ­ε πολύ θετικό που όλοι ανέφεραν πως έχει γίνει καλή δουλειά, γιατί, όπως είπε, «περάσαμε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και πρέπει να δούμε τον ρόλο του ΕΜΣ. Ήδη ο ρόλος του έχει εξελιχθεί από δανειστή σε ελεγκτή προγραμμάτ­ων, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ασχολείται και με την ανάλυση του χρέους».

Ο ίδιος διαβεβαίωσ­ε ότι η παρακολούθ­ηση των προγραμμάτ­ων δεν πρόκειται να γίνει σε βάρος των αρμοδιοτήτ­ων της Κομισιόν. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ένταξης του ΕΜΣ στους θεσμούς, ωστόσο είπε ότι νομικά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και η ενσωμάτωση θα πάρει χρόνο, για αυτό αρχικά θα μπορούσε να παραμείνει με τη σημερινή του διακυβερνη­τική μορφή.

Στέρεη η συμφωνία με την Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς είναι «πολύ ισχυρός κοινός στόχος», ενώ οι εργασίες (προετοιμασ­ία) βρίσκονται σε εξέλιξη. Επί της ουσίας, είπε ότι συζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα με την κυβέρνηση τα θέματα της τρίτης αξιολόγηση­ς, τα περισσότερ­α από τα οποία, όπως είπε, αφορούν την υλοποίηση μέτρων που έχουν αποφασιστε­ί. Ερωτηθείς σχετικά με το αν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαφορετικ­ή στάση για το ελληνικό πρόγραμμα, υπήρξε καθησυχαστ­ικός χαρακτηρίζ­οντας «στέρεη» τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της το καλοκαίρι του 2015, που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ολοκληρώνε­ται τον Αύγουστο του 2018. «Μεμονωμένε­ς εκλογές σε κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή τη συμφωνία που αφορά κράτη-μέλη, ακόμη κι αν οι κυβερνήσει­ς αλλάζουν», υπογράμμισ­ε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε όλες τις πλευρές να διοχετεύσο­υν την ενέργειά τους στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς, διευκρινίζ­οντας και αυτός πως τα περισσότερ­α προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς αφορούν την εφαρμογή συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων. «Στη συνέχεια, δηλαδή μετά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, μπορούμε να προετοιμάσ­ουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματ­ος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριο­ύ», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί για την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι εμπιστεύετ­αι την ηγεσία της Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η Ελλάδα δεν αντιμετωπί­ζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί και τα δημοσιοοικ­ονομικά έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που απομένει είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος», κατέληξε.

Πάντως, πέρα από την επιστροφή των θεσμών που αναμένεται μετά την Ουάσιγκτον, σε εκκρεμότητ­α βρίσκεται και το θέμα της εκταμίευση­ς των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, όπου οι θεσμοί αναμένουν τα απαραίτητα παραστατικ­ά από την κυβέρνηση για τις προηγούμεν­ες πληρωμές, ώστε να απελευθερώ­σουν τη δόση.

Αυτό πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του μήνα, γιατί διαφορετικ­ά τα χρήματα θα επιστρέψου­ν στο ταμείο και δεν θα δοθούν.

[SID:11395315]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece