Naftemporiki

«Μνηστήρες» μόνο εκτός Ευρώπης

Τι επισήμανε ο κ. Μ. Παναγιωτάκ­ης σε διεθνές συνέδριο

-

Αρνητική είναι η στάση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμο­ύ για τη συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αυτό δήλωσε χθες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, πρόεδρος της ΔΕΗ, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του Economist. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκ­η, αντίθετα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρημα­τικοί όμιλοι από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, χώρες από τις οποίες επομένως είναι πολύ πιθανό να κριθεί η έκβαση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Παναγιωτάκ­ης αναφέρθηκε στο πρότζεκτ Eurasia Interconne­ction, για τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, σημειώνοντ­ας ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακο­ύ και ενεργειακο­ύ κόμβου. Επίσης, έκανε μνεία στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσε­ων της Ελλάδας ανατολικά με την Τουρκία και δυτικά με την Ιταλία, με τις οποίες θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη όλων των πλευρών. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ειδικότερα η διασύνδεση με την Τουρκία θα δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις για αξιοποίηση ευκαιριών, π.χ. φθηνή προμήθεια ΗΕ από άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, με το ΦΑ, ή Γεωργία με τους υδάτινους πόρους).

Ομιλητής στο ίδιο συνέδριο ήταν και ο Shirong Lyu, αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής του διεθνούς τμήματος της κινεζικής State Grid, η οποία κατέχει το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Όπως σημείωσε, στόχος της State Grid είναι να θέσει σε εφαρμογή σχέδια διασυνδέσε­ων με την Αφρική και την Ασία, μέσω των οποίων η Ελλάδα θα μετατραπεί σε hub μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το στέλεχος της κινεζικής εταιρείας πρόσθεσε επίσης πως παράλληλος στόχος είναι η υλοποίηση των διασυνδέσε­ων των ελληνικών νησιών.

[SID:11395095]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece