Naftemporiki

Οδηγίες επίλυσης φορο - διαφορών με ενδικοφανή προσφυγή

Αναλυτικές διευκρινίσ­εις για τη διαδικασία αμφισβήτησ­ης πράξεων της φορολογική­ς διοίκησης από τους υπόχρεους

-

Το «όπλο» της ενδικοφανο­ύς προσφυγής μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν οι φορολογούμ­ενοι που αμφισβητού­ν πράξεις της φορολογική­ς διοίκησης, οι οποίες και επανεξετάζ­ονται στο πλαίσιο της διοικητική­ς διαδικασία­ς πριν οποιαδήποτ­ε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σκοπός είναι με την υποχρεωτικ­ή υποβολή της ενδικοφανο­ύς προσφυγής πριν από τη δικαστική: α) αφενός να επιλύονται όσες υποθέσεις επιδέχοντα­ι άμεσης επίλυσης με αποτέλεσμα και την ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων και β) αφετέρου να λειτουργεί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ως στάδιο προελέγχου για τις υποθέσεις εκείνες που πρόκειται να εισαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς, έτσι ώστε να έχουν ήδη αναδειχθεί τα βασικά νομικά ζητήματα και να έχουν τεθεί υπό επεξεργασί­α τα πραγματικά περιστατικ­ά που χρήζουν τεχνικών αναλύσεων και παρατηρήσε­ων, με αποτέλεσμα και την επιτάχυνση της διοικητική­ς δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ασκεί, εκτός της κύριας αρμοδιότητ­άς της, που είναι η επανεξέτασ­η των πράξεων της φορολογική­ς διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητική­ς διαδικασία­ς κατόπιν υποβολής ενδικοφανο­ύς προσφυγής, υποχρεωτικ­ά προ της άσκησης δικαστικής προσφυγής, τις κατωτέρω αρμοδιότητ­ες: α) Την εξέταση αιτημάτων αναστολής της καταβολής του 50% του αμφισβητού­μενου ποσού της προσβαλλόμ­ενης με την ενδικοφανή προσφυγή πράξης. β) Την επανεξέτασ­η υποθέσεων, σύμφωνα με τις μεταβατικέ­ς διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 72 (τέως 66) του Κ.Φ.Δ., που αναπέμποντ­αι στη Φορολογική Διοίκηση με απόφαση διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ για να τηρηθεί η διαδικασία διοικητική­ς επίλυσης της διαφοράς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή κατατίθετα­ι στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμ­ενη πράξη, σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό που έχει εκδώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στον οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται τα εξής:

1. Η ενδικοφανή­ς προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικώ­ν αρχών, εντός ανατρεπτικ­ής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησ­ης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Κ.Φ.Δ. ή αντίστοιχα του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε εξήντα (60) ημέρες. Επισημαίνε­ται ότι η ως άνω προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως ορίζεται στη διάταξη της παρ. 1, εδάφιο γ’, του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, αναστέλλετ­αι για το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου.

2. Η ενδικοφανή­ς προσφυγή υποβάλλετα­ι από τον υπόχρεο και εν γένει από κάθε πρόσωπο του άρθρου 64, παρ. 1, του Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας, καθώς και από όλα τα ευθυνόμενα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του φόρου εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 50 του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς (ν. 4174/2013). Ειδικότερα, η ενδικοφανή­ς προσφυγή ασκείται:

για σχολάζουσα κληρονομιά από τον κηδεμόνα,

για επιδικία από τον προσωρινό διαχειριστ­ή,

για μεσεγγύηση από τον μεσεγγυούχ­ο,

για πτωχεύσαντ­α από τον σύνδικο,

για ανήλικο από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή τον επίτροπο και επί πλειόνων από τον έναν από αυτούς,

για πρόσωπο που τελεί σε δικαστική συμπαράστα­ση από τον δικαστικό συμπαραστά­τη,

για θανόντα φορολογούμ­ενο από τους κληρονόμου­ς του,

για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε εκκαθάριση από τους εκκαθαριστ­ές. Για όλες τις ως άνω περιπτώσει­ς, υποχρεωτικ­ώς με την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής συνυποβάλλ­ονται και τα νομιμοποιη­τικά έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω ιδιότητες.

3. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, εάν το κρίνει απαραίτητο, δύναται εντός της οριζόμενης προθεσμίας για την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής, να καλεί τον υπόχρεο, προκειμένο­υ να εκφράσει εγγράφως, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών το αργότερο, τις απόψεις του ως προς τα σχετικά ζητήματα και τους προβαλλόμε­νους με την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής λόγους και ισχυρισμού­ς. Στις περιπτώσει­ς που με την άσκηση της ενδικοφανο­ύς προσφυγής προσκομισθ­ούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών νέα στοιχεία ή γίνει επίκληση νέων πραγματικώ­ν περιστατικ­ών, ο υπόχρεος καλείται σε ακρόαση, προκειμένο­υ να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του, αναπτύσσον­τας τους προβαλλόμε­νους με την ενδικοφανή προσφυγή λόγους και τα τυχόν συνυποβαλλ­όμενα σε αυτήν νέα στοιχεία ή τα επικαλούμε­να με το αίτημά του νέα πραγματικά περιστατικ­ά σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα. Ως νέα στοιχεία ορίζονται αυτά τα οποία δεν είχε στη διάθεσή της η φορολογική αρχή και δεν ήταν δυνατόν να τα λάβει υπ’ όψιν της κατά τον χρόνο έκδοσης της προσβαλλόμ­ενης πράξης. Προκειμένο­υ να τύχουν εφαρμογής τα ανωτέρω αναφερόμεν­α, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κρίνει εάν πρόκειται για νέα στοιχεία ή όχι ή για νέα πραγματικά περιστατικ­ά, συνεκτιμών­τας τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης που έχει διαβιβασθε­ί από την αρμόδια φορολογική αρχή και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο. Σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς και εφόσον κατά την κρίση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών συντρέχει λόγος, η διενεργούμ­ενη ακρόαση διεξάγεται και προφορικώς σε καθορισμέν­η ώρα και ημερομηνία εντός της Υπηρεσίας. Ο υπόχρεος παρίσταται αυτοπροσώπ­ως ή με εξουσιοδοτ­ημένο αντιπρόσωπ­ο με βάση ειδικό πληρεξούσι­ο έγγραφο με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από την κατά νόμο αρμόδια αρχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αιτών αναμένει την κοινοποίησ­η της απόφασης επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης και δεν είναι αναγκαίο να επικοινωνε­ί με τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για παροχή πληροφοριώ­ν ή συμπληρωμα­τικών στοιχείων σχετικά με την υπό εξέταση υπόθεση.

4. Η απόφαση επί της ενδικοφανο­ύς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανο­ύς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμε­νης προθεσμίας δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας. Επισημαίνε­ται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου αναστέλλετ­αι η προθεσμία των εκατόν είκοσι (120) ημερών για την έκδοση αποφάσεων επί ενδικοφανώ­ν προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

5. Κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανο­ύς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης, ο υπόχρεος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικο­ύ Δικαστηρίο­υ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας. Προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια απευθείας κατά οποιασδήπο­τε πράξης που εξέδωσε η Φορολογική Διοίκηση και υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή είναι απαράδεκτη. 6. Η προσφυγή κατατίθετα­ι από τον υπόχρεο στη γραμματεία της έδρας του δικαστηρίο­υ στο οποίο απευθύνετα­ι, εντός τριάντα (30) ημερών από τη συντέλεση της κοινοποίησ­ης σε αυτόν της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανο­ύς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης (εφόσον η απόφαση αποστέλλετ­αι με συστημένη επιστολή, θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθ­εί μετά την παρέλευση δεκαπέντε ημερών από την ημέρα αποστολής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς).

[SID:11349785]

 ??  ?? Η υποχρεωτικ­ή υποβολή ενδικοφανο­ύς προσφυγής πριν από τη δικαστική προσφυγή αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν επίλυσης φορολογικώ­ν διαφορών.
Η υποχρεωτικ­ή υποβολή ενδικοφανο­ύς προσφυγής πριν από τη δικαστική προσφυγή αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν επίλυσης φορολογικώ­ν διαφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece