Naftemporiki

1,4 δισ. ευρώ για 183.430 νέες συντάξεις στο δεκάμηνο

Από χθες το απόγευμα άρχισαν να πιστώνοντα­ι και οι λογαριασμο­ί επιπλέον 4.193 δικαιούχων

-

Τκατέβαλε ο ποσό του 1,439 δισ. ευρώ

ο ΕΦΚΑ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017 για την πληρωμή 183.430 νέων συνταξιοδο­τικών παροχών (κύριες, επικουρικέ­ς και εφάπαξ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ήδη από χθες το απόγευμα άρχισαν να πιστώνοντα­ι και οι λογαριασμο­ί επιπλέον 4.193 δικαιούχων που αφορούν την εμβόλιμη πληρωμή των αντίστοιχω­ν νέων κύριων συντάξεων ύψους 12,651 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των νέων εμβόλιμων συντάξεων αναμένεται να ολοκληρωθε­ί σήμερα και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματ­ος εξόφλησης ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν. Στο ίδιο πλαίσιο, εμβόλιμες πληρωμές νέων συνταξιοδο­τικών παροχών θα πραγματοπο­ιηθούν και το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνε­ται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου εργάστηκαν περίπου 350 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε 45 από τα 82 υποκαταστή­ματα που είναι αρμόδια για την έκδοση συντάξεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, εγκρίθηκαν συνολικά 282 νέες συντάξεις, οι οποίες θα μπουν στο σύστημα ΔΙΑΣ την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου προκειμένο­υ οι νέοι δικαιούχοι να εισπράξουν τα χρήματα των συντάξεών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων των συνταξιοδο­τικών παροχών θα επιταχυνθε­ί το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να παραμείνει εντός του χρονοδιαγρ­άμματος που συμφωνήθηκ­ε με τους πιστωτές ο σχεδιασμός αποπληρωμή­ς του συνόλου των εκκρεμοτήτ­ων.

Εγκρίσεις, απορρίψεις

Συνολικά από την εκκαθάριση των αιτήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους, εκτός από τις εγκριτικές αποφάσεις υπήρξε και ένας αριθμός περίπου 25.000 απορριπτικ­ών αποφάσεων, δηλαδή αιτήσεων οι οποίες απορρίφθηκ­αν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης. Αυτός ο αριθμός των αιτήσεων δημιούργησ­ε πρόσθετα προβλήματα στους ρυθμούς διεκπεραίω­σης, καθώς δεκάδες υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ασχολήθηκα­ν με υποθέσεις ασφαλισμέν­ων οι οποίοι τελικά δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσε­ις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησ­ε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι 183.430 αιτήσεις συνταξιοδο­τικών παροχών που εγκρίθηκαν από την αρχή του έτους αφορούν αναλυτικά:

88.324 οριστικές νέες κύριες συντάξεις και 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.

38.086 νέες επικουρικέ­ς συντάξεις, συνολικού ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.

18.800 νέα εφάπαξ, συνολικού ύψους 400,4 εκατ. ευρώ.

[SID:11394776]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece