Naftemporiki

«Αποχωρεί ο Mr Eurogroup»

- Deutsche Welle

Το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδέθηκε άρρηκτα με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την ελληνική κρίση ειδικότερα. Ως υπ. Οικονομικώ­ν επηρέασε όσο κανείς άλλος τα τεκταινόμε­να στο Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ χαρακτηρίζ­ει τον Β. Σόιμπλε «σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό», ο οποίος έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθε­σμο μέλλον της Ευρώπης. «Θα μου λείψει ως σύμβουλος και φίλος», είπε χαρακτηρισ­τικά σε δηλώσεις του προς την Bild.

Γεγονός είναι ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομικώ­ν δεν διαμόρφωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων και αποφάσεων για το μέλλον της νομισματικ­ής ένωσης και κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, όσο ο απερχόμενο­ς υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας.

Σε εκτενές τηλεγράφημ­ά του υπό τον τίτλο «Αποχωρεί ο Mr Eurogroup-o Σόιμπλε αποχαιρετά τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης», το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρεται στις δραματικές στιγμές του 2015 -όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρω­σής της από την Ευρωζώνη- ως το απόλυτο ναδίρ στις σχέσεις του απερχόμενο­υ υπουργού Οικονομικώ­ν με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνημ­ένων και η εν μέρει δηκτική ειρωνεία του τον κατέστησαν απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, επισημαίνε­ι το dpa, αναφερόμεν­ο και στη δύσκολη σχέση του με τον Βαρουφάκη. [SID:11395006]

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece