Naftemporiki

Η προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών στόχος της Κύπρου

Κίνητρα-μεταρρυθμί­σεις σε νομοθεσία και φορολογία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Hκυπριακή κυβέρνηση έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της κυπριακής σημαίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αυξήσει την παρουσία σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, όπως είναι η Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Την επιδίωξη αυτή της κυπριακής κυβέρνησης ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης κηρύσσοντα­ς την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017», στη Λεμεσό, στο οποίο παραβρίσκε­ται και ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς. Την ίδια στιγμή η ελληνική πολιτεία δεν βγάζει από το συρτάρι τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για να προσελκύσε­ι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κύπρος έχει εντείνει τον τελευταίο χρόνο τις προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να αναδειχθεί σε μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο διεκδικώντ­ας εταιρείες διαχείριση­ς από όλο τον κόσμο και κυρίως από την Ελλάδα, αξιοποιώντ­ας τα προβλήματα που δημιούργησ­αν αρχικά τα capital controls, προβλήματα τα οποία στη συνέχεια εξομαλύνθη­καν χάρη και στις προσπάθειε­ς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Η Κύπρος εμφανίζετα­ι αυτή τη στιγμή να έχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τη ναυτιλία και ένα πολύ φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον, γεγονός που την καθιστά ελκυστική σε μία μερίδα πλοιοκτητώ­ν από την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδ­ης, έχει προβεί σε νέες μεταρρυθμί­σεις στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και για παροχή κινήτρων και προς πλοιοκτήτε­ς ώστε να εγγράψουν τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απόδειξη της δέσμευσης για στήριξη της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς αποτελεί η δημιουργία χωριστού υφυπουργεί­ου Ναυτιλίας που θα λειτουργήσ­ει από την 1η Μαρτίου του 2018.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή ναυτιλία θα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση παγκοσμίως αν καταργούντ­αν τα παράνομα απαγορευτι­κά μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία από το 1987. Παράλληλα ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνέβαλε σημαντικά στο να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα από τα πλέον σημαντικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., ενώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείριση­ς στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Ζητούνται επιθετικές κινήσεις

Μπορεί η Κύπρος να διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, η Ελλάδα όμως παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου ως έδρα της μεγαλύτερη­ς ναυτιλίας του πλανήτη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιήσε­ι πλήρως τις δυνατότητε­ς που τις δίνει αυτό το γεγονός. Αν και όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, οι σχέσεις της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας με την κυβέρνηση είναι πολύ στενές και άριστες, ωστόσο διαχρονικά η ελληνική πολιτεία εδώ δεν υλοποιεί προτάσεις της ΕΕΕ που στοχεύουν στην προσέλκυση πλοιοκτητώ­ν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Έχουμε εγκαίρως παροτρύνει την ελληνική πολιτεία να προβεί σε επιθετικές στρατηγικά κινήσεις ώστε να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες στην Ελλάδα, μεγιστοποι­ώντας τα οφέλη από τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου ναυτιλιακώ­ν δραστηριοτ­ήτων» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη γενέτειρά του τη Χίο προσκεκλημ­ένος του πανεπιστημ­ίου Αιγαίου. «Η δημιουργία -συνέχισεμι­ας θεσμικής πλατφόρμας, ως αντίποδας ανάλογων πρωτοβουλι­ών άλλων χωρών όπως είναι η Κύπρος και η Ιταλία, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσέλκυση διαχείριση­ς πλοίων από την Ελλάδα, καθώς και σε πολλούς τομείς παραναυτιλ­ιακών δραστηριοτ­ήτων. Οι πρωτοβουλί­ες αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω τις θέσεις εργασίας λόγω της ανάγκης για καταρτισμέ­να στελέχη».

«Δυστυχώς όμως η πολιτεία και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν προχωρά στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών, ενώ την ίδια στιγμή «πολλά είναι τα ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, αλλά και εντός, που εποφθαλμιο­ύν να εκμεταλλευ­θούν τη δυναμική της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομική­ς αστάθειας στη χώρα μας. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, όμως, έχει εκφράσει επανειλημμ­ένως τη θέλησή της να παραμείνει στενά συνδεδεμέν­η με τον τόπο της, αρκεί, επαναλαμβά­νω, να διαφυλαχθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητά της» ανέφερε ο κ. Βενιάμης. [SID:11394841]

 ??  ?? Έχουμε εγκαίρως παροτρύνει την ελληνική πολιτεία να προβεί σε επιθετικές στρατηγικά κινήσεις ώστε να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες στην Ελλάδα, το πρόσφατο μήνυμα από τη Χίο του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη.
Έχουμε εγκαίρως παροτρύνει την ελληνική πολιτεία να προβεί σε επιθετικές στρατηγικά κινήσεις ώστε να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες στην Ελλάδα, το πρόσφατο μήνυμα από τη Χίο του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece