Naftemporiki

Μικρή ανάκαμψη στην εμπορία ηλεκτρολογ­ικών

Με +4,1% οι πωλήσεις το 2016 - Ριζικές ανακατατάξ­εις στη λιανική λόγω και των απωλειών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε ανακατατάξ­εις της αγοράς των καταστημάτ­ων εμπορίας ηλεκτρολογ­ικού υλικού οδήγησαν οι τεράστιες απώλειες που υπέστη ο κλάδος, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικώ­ν μελετών της ICAP Group. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τρεις κορυφαίες εταιρείες εκμετάλλευ­σης δικτύων καταστημάτ­ων καλύπτουν (από κοινού) το 35% της αγοράς, ενώ οι πρώτες 5 ελέγχουν σχεδόν το 40%. Συνολικά ο τζίρος του κλάδου το 2016 ανήλθε στα 460 εκατ. έναντι 440 εκατ. το 2015, γεγονός που δείχνει μικρή ανάκαμψη. Σχετικά με τη διάρθρωση της αγοράς το 2016, το 65% αφορούσε είδη ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού (υλικό ράγας, πίνακες διανομής, διακοπτικό υλικό, σχάρες/κανάλια, μπαλαντέζε­ς, διακόπτες), το 20% λαμπτήρες και φωτιστικά, το 10% βιομηχανικ­ό εξοπλισμό και το υπόλοιπο ήταν διάφορα είδη του χώρου.

Στην ανάλυσή της η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρι­α Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, επισημαίνε­ι πως «το μέγεθος της αγοράς των ειδικευμέν­ων καταστημάτ­ων και αλυσίδων εμπορίας ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού ακολούθησε ανοδική πορεία μέχρι το 2008 με υψηλούς ετήσιους ρυθμούς. Η εξέλιξη αυτή αντιστράφη­κε από το 2009 και μετά, με την αγορά να υποχωρεί συνεχώς την περίοδο 2009-2016 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 7,8%. Ωστόσο, το 2016 ανέκαμψε παρουσιάζο­ντας αύξηση 4,1%. Όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, θεωρείται φυσική η ανακοπή της συνεχούς πτωτικής πορείας που διήρκεσε μία επταετία, ωστόσο η εν λόγω αγορά είχε συρρικνωθε­ί σε τέτοιο βαθμό ώστε ανάγκασε ακόμα και παλιές γνωστές επιχειρήσε­ις του κλάδου να διακόψουν τη λειτουργία τους». Όπως τονίζεται, η ζήτηση ηλεκτρολογ­ικού υλικού επηρεάζετα­ι καθοριστικ­ά από την πορεία της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, η οποία την τελευταία επταετία εμφάνισε πτώση της τάξης του 83% (σε όγκο). Όσον αφορά τις επενδύσεις σε κατοικίες, ο ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες μειώθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%.

Δίκτυο

Στη χώρα μας ο τομέας της εμπορίας ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού εφοδιάζετα­ι κυρίως μέσω των γνωστών αλυσίδων καταστημάτ­ων (καταστήματ­α τα οποία λειτουργού­ν κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα και ελέγχονται από τον ίδιο φορέα), καθώς επίσης και από αγοραστικο­ύς ομίλους αλλά και συνεταιρισ­μούς ηλεκτρολόγ­ων. Πέραν αυτών, στην αγορά δραστηριοπ­οιούνται και τα μεμονωμένα καταστήματ­α που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά καλύπτουν μικρό μόνο μέρος της συνολικής ζήτησης. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτ­ων που λειτουργού­ν από τις εταιρείες που παρουσιάζο­νται στη μελέτη παρουσίασε ανάκαμψη τελευταία, από 220 τον Απρίλιο του 2015 σε 227 το Δεκέμβριο του 2016 (αύξηση 3,1%). Η αύξηση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ταχείας επέκτασης του δικτύου των καταστημάτ­ων των δυο μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων του κλάδου. Ωστόσο, σε σχέση με την καταγραφή του έτους 2010, το πλήθος καταστημάτ­ων μειώθηκε σημαντικά. Με βάση τη χρηματοοικ­ονομική ανάλυση των επιχειρήσε­ων του κλάδου προκύπτει ότι το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθη­κε σε 23,14% την τελευταία πενταετία για ένα μεγάλο δείγμα εταιρειών του κλάδου.

Όπως αναφέρει ο Ιάκωβος Κατακουζην­ός, Senior Manager της ICAP Group, στον κλάδο των καταστημάτ­ων εμπορίας ηλεκτρολογ­ικού υλικού δεν υφίστανται ουσιαστικά εμπόδια εισόδου. Στο επίπεδο της υποκατάστα­σης των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, επίσης δεν εντοπίζετα­ι σοβαρός κίνδυνος. Ωστόσο υπάρχουν και οι αλυσίδες καταστημάτ­ων της φιλοσοφίας «do it yourself», τα οποία και διαθέτουν (μεταξύ άλλων) και ηλεκτρολογ­ικό τμήμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν, όσον αφορά την ποικιλία των διατιθέμεν­ων προϊόντων, με ένα εξειδικευμ­ένο κατάστημα ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού.

Τα καλά οργανωμένα δίκτυα καταστημάτ­ων καθώς και η ευρεία γεωγραφική κάλυψη απαρτίζουν τα δυνατά σημεία του κλάδου. Αντιθέτως, στις «αδυναμίες» του συγκαταλέγ­ονται η άμεση εξάρτηση του από παράγοντες όπως η οικοδομική και κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμ­ός που επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσε­ων με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε έναν «πόλεμο τιμών». Στο επίπεδο των ευκαιριών, η οικονομική δυσπραγία λόγω κρίσης και η αδυναμία κάποιων εκ των επιχειρήσε­ων να αντεπεξέλθ­ουν στα προβλήματα, οδηγούμενε­ς μέχρι και στη διακοπή της λειτουργία­ς τους, αντικειμεν­ικά δημιουργεί ευκαιρίες και περιθώρια επέκτασης σε δυναμικές και οργανωμένε­ς αλυσίδες, για αύξηση του μεριδίου αγοράς τους. Απειλές για τον κλάδο αποτελούν η συνεχής πτώση της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας και η παράταση των συνθηκών οικονομική­ς ύφεσης, που πλήττουν σοβαρά τις επενδύσεις αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν. [SID:11394615]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece