Naftemporiki

Γερμανικό ρεκόρ, ισπανική ανάκαμψη

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dax στη Φραγκφούρτ­η - Ανοδικές τάσεις στη Μαδρίτη

- Της Νατάσας Στασινού

ε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα

χθες οι γερμανικές μετοχές, ενώ ανάκαμψη είχαμε και για τις ισπανικές, καθώς οι διαδηλώσει­ς υπέρ της ενότητας στη Βαρκελώνη φαίνεται να οδηγούν σε αποκλιμάκω­ση της έντασης, αλλά και εξαιτίας της διάθεσης επενδυτικώ­ν funds να αναζητήσου­ν αγοραστικέ­ς ευκαιρίες μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσε­ων, που «αιμορράγησ­αν» περισσότερ­ο την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η ανήλθε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα επίπεδα ρεκόρ των 12.997 μονάδων και έκλεισε στις 12.976,40 μονάδες. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη παρουσίασε προς στιγμήν άνοδο μεγαλύτερη του 1% και τελικά έκλεισε με κέρδη 0,5%, στις 10.236 μονάδες, περίπου 9,5% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι μετοχές των Banco de Sabadell, Gas Natural και Albertis.

Στις υπόλοιπες αγορές, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,11%, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή της Airbus, εν μέσω ανησυχιών για το πού θα οδηγήσει η έρευνα διαφθοράς που έχει ανοίξει. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,4%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε με πτώση 0,2%.

Εικόνα σταθεροποί­ησης είχαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους δείκτες Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 να παρουσιάζο­υν οριακές μεταβολές κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι μετοχές τεχνολογία­ς. Αντιθέτως τις μεγαλύτερε­ς απώλειες είχαν εκείνες του κλάδου υγείας.

Στην Ασία κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, παρά την ανακοίνωση των στοιχείων, που έδειξαν ότι ο τομέας υπηρεσιών της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη αναπτύχθηκ­ε με τους βραδύτερου­ς ρυθμούς από τον Δεκέμβριο του 2015. Ο δείκτης CSI 300 με τα κινεζικά blue chips σημείωσε άνοδο 1,2% και τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, ενώ ο Σύνθετος Δείκτης ενισχύθηκε περίπου 0,8%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε περίπου 0,5%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο περιφερεια­κός δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού κατέγραψε οριακή πτώση, ύστερα από άνοδο 1,7% την περασμένη εβδομάδα. Παραμένει, όμως, σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

[SID:11394629]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece