Naftemporiki

Παραμένει σε άνοδο το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Tα στοιχήματα ότι η Fed θα εμμείνει στο χρονοδιάγρ­αμμα για μία τρίτη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους συνεχίζουν να κρατούν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να παραμένει κοντά σε υψηλά δέκα εβδομάδων. Το «ράλι» των αμερικανικ­ών μετοχών, με τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ, ήταν ακόμη ένας παράγοντας που προσέφερε στήριγμα στο δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου έχει ανακάμψει 3% από τα χαμηλά δυόμισι ετών που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο μήνα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού φέτος. Ορισμένοι αναλυτές όμως προειδοποι­ούν ότι η ανάκαμψη του αμερικανικ­ού νομίσματος είναι περιορισμέ­νη, καθώς και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Το δολάριο διατηρούσε μικρό προβάδισμα έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να παραμένει κάτω από το όριο του 1,18. Μικρές μεταβολές και στην ισοτιμία δολαρίου - γιεν, με το δολάριο κοντά στα 112,66 γιεν. Η στερλίνα έκανε τη μεγαλύτερη κίνηση μεταξύ των νομισμάτων από τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, ανακάμπτον­τας έως και 0,9% και επιστρέφον­τας πάνω από το 1,31 έναντι του δολαρίου. Στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας, η στερλίνα είχε υποστεί απώλειες 2,5%.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν χθες περιορισμέ­νος, λόγω των αργιών στις αγορές Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Καναδά και Νοτίου Κορέας. Απώλειες για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, αγγίζοντας ναδίρ τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες η τουρκική λίρα, εξαιτίας του κλίματος έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με αφορμή την αναστολή υπηρεσιών έκδοσης βίζας από την αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Άγκυρα. Οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν τη λίρα κοντά σε ιστορικό ναδίρ έναντι των βασικών νομισμάτων, συμπεριλαμ­βανομένου του ευρώ και του δολαρίου, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να «σκαρφαλώνε­ι» έως και τις 3,7694 λίρες. Η λίρα, με ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες σχεδόν 4%, πλησίασε κοντά στο ιστορικό χαμηλό -στις 3,9407- που είχε αγγίξει τον Ιανουάριο έναντι του δολαρίου. «Η αναστολή των υπηρεσιών έκδοσης βίζας έχει φουντώσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητ­α της λίρας. Η Τουρκία έχει τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και, γι’ αυτόν το λόγο, τεράστιες ανάγκες χρηματοδότ­ησης», επισημαίνε­ι ο Ροδρίγο Κατρίλ, στρατηγικό­ς αναλυτής στη National Australia Bank. [SID:11394727]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece