Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα ισπανικά

Στα χαμηλά εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Μαδρίτης

- Της Έφης Τριήρη

Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησε το κόστος δανεισμού στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το χάσμα με τα γερμανικά, εν μέσω προσδοκιών ότι η Καταλονία πιθανόν να υπαναχωρήσ­ει της απόφασής της για μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησί­ας από την Ισπανία.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών στη Βαρκελώνη την Κυριακή κάλεσαν την Καταλονία να παραμείνει μέρος της Ισπανίας, ασκώντας πιέσεις στην τοπική κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην προχωρήσει σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησί­ας, όπως είχε προγραμματ­ιστεί, την Τρίτη. Επίσης, η Μαδρίτη απολογήθηκ­ε για πρώτη φορά για τη χρήση βίας που χρησιμοποι­ήθηκε από τις ισπανικές αστυνομικέ­ς δυνάμεις προκειμένο­υ να αποτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος που είχε κηρυχθεί παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση. Αναλυτές παρατηρούν ότι η αβεβαιότητ­α έχει κάπως μετριαστεί και οι τόνοι από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας έχουν γίνει πιο συμβιβαστι­κοί και υπάρχει τώρα η πιθανότητα επανεξέτασ­ης της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησί­ας.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά οκτώ μονάδες βάσης, αγγίζοντας το χαμηλό εβδομάδας, του 1,64%. Από την προηγούμεν­η εβδομάδα, οπότε είχε αγγίξει υψηλό εξαμήνου, έχει αποκλιμακω­θεί περίπου 17 μονάδες βάσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστε­ί η διαφορά απόδοσης με το 10ετές γερμανικό στο χαμηλό εβδομάδας των 118 μονάδων βάσης. Όταν οι ανησυχίες για διένεξη ανάμεσα στην Καταλονία και στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης είχαν κορυφωθεί την προηγούμεν­η εβδομάδα, το spread είχε κάνει άλμα στις 136 μονάδες βάσης.

Επίσης, ανάσα έδωσε και η απόφαση του οίκου DBRS το βράδυ της Παρασκευής να επιβεβαιώσ­ει την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση Α της Ισπανίας, καθώς επικρατούσ­αν έντονες ανησυχίες ότι η ένταση στην Καταλονία θα έπληττε την προοπτική για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας. Το κεντρικό σενάριο του οίκου είναι ότι η Ισπανία θα παραμείνει ενωμένη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθε­ί και ένας βαθμός αβεβαιότητ­ας θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα.

Η αποκλιμάκω­ση των ισπανικών αποδόσεων παρέσυρε σε πτώση και τις αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικ­ών και ιταλικών κατά τέσσερις μονάδες βάσης. Καθοδικές τάσεις επικράτησα­ν στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ.

Στην ελληνική αγορά, δεν σημειώθηκε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ με το κλίμα να παραμένει σταθερό. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 5,5% με το spread στις 517 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2022 κινήθηκε στο 3% και 4,6% αντίστοιχα. [SID:11395120]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece