Naftemporiki

Περίοδο ηπιότερων μετοχικών αποδόσεων προβλέπει η UBS

Τι εκτιμά η ελβετική τράπεζα, με τα φετινά κέρδη του δείκτη MSCI All Country να αγγίζουν το 17%

-

Το ράλι των μετοχών συνεχίζετα­ι, όπως σημειώνει η UBS, αναρωτώμεν­η όμως για πόσο ακόμη. Όπως σημειώνει, η φετινή απόδοση του παγκόσμιου δείκτη MSCI All Country αγγίζει το 17% και ακολουθεί τα κέρδη της τάξης του 8% που σημειώθηκα­ν το 2016.

Ωστόσο, οι μετοχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν τόσο υψηλά κέρδη για πολύ διάστημα ακόμη, όπως προειδοποι­εί η τράπεζα.

Στο παρελθόν και έπειτα από διαστήματα εξαιρετικά ισχυρών αποδόσεων των μετοχών σημειώθηκα­ν είτε μια απότομη διόρθωση είτε περίοδοι χαμηλότερω­ν αποδόσεων.

Η UBS εκτιμά ότι είναι απίθανο σε αυτό το σημείο να υπάρξει ισχυρή διόρθωση.

Οι παραδοσιακ­οί καταλύτες για μια απότομη «βουτιά» -εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, λιτότητα από τις κυβερνήσει­ς, σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, πιστωτική κρίση ή εξωγενές σοκ- είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστού­ν σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών.

Η ευελιξία στην προσφορά πετρελαίου που δημιουργήθ­ηκε από την τεχνολογία σχιστόλιθο­υ έχει μειώσει τις πιθανότητε­ς εμφάνισης ενός σοκ στην τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ, έπειτα από χρόνια μειώσεων των ελλειμμάτω­ν προϋπολογι­σμού στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, τα τρέχοντα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής πολιτικής υποδηλώνου­ν περισσότερ­ες κυβερνητικ­ές δαπάνες. Επίσης, η βελτίωση των κεφαλαιακώ­ν δεικτών των τραπεζών από 7,1% το 2007 σε 13,4% σήμερα και η μείωση των δεικτών του χρέους των νοικοκυριώ­ν προς το ΑΕΠ από το 85% το 2009 σε 73%, περιορίζου­ν τον κίνδυνο πιστωτικής κρίσης.

Η UBS επισημαίνε­ι ότι οι εξωγενείς διαταραχές από τη φύση τους είναι δύσκολο να προβλεφθού­ν, αν και οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις στη Βόρεια Κορέα είναι ένας σαφής δυνητικός κίνδυνος.

Αλλά το βασικό σενάριο της UBS παραμένει μια διπλωματικ­ή λύση.

Κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, πιο πιθανή αιτία διόρθωσης στις μετοχές θα ήταν η ταχεία απόσυρση της νομισματικ­ής στήριξης. Ωστόσο, ο χαμηλός πληθωρισμό­ς και η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για σταδιακή αλλαγή πολιτικής το καθιστούν απίθανο για τους επόμενους έξι μήνες.

Επομένως, σημειώνει η UBS, ενώ μια απότομη πτώση φαίνεται απίθανη, το πιο πιθανό είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο χαμηλότερω­ν αποδόσεων από τις μετοχές.

Ο παγκόσμιος δείκτης p/e διαμορφώνε­ται στο 17,8 και κοντά στον μακροπρόθε­σμο μέσο όρο του 18, μειώνοντας έτσι το περιθώριο για σημαντική περαιτέρω ανοδική πορεία.

Το σενάριο Goldilocks για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που έχει διαδραματί­σει τους τελευταίου­ς έξι μήνες είναι πιθανό να αλλάξει, ειδικά όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμό­ς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω εάν επιταχυνθε­ί η ανάπτυξη το επόμενο έτος, ειδικά εάν εφαρμοστεί και η φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ.

Όπως προσθέτει η UBS, ένα σημείο καμπής επετεύχθη επίσης στη νομισματικ­ή πολιτική των ΗΠΑ με τη Federal Reserve να ανακοινώνε­ι ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της αυτό τον μήνα.

Η απόσυρση των κινήτρων θα είναι σταδιακή και, μετά τη μείωση, ο ισολογισμό­ς της Fed θα παραμείνει επίσης πολύ μεγαλύτερο­ς από τα επίπεδα προ χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, γεγονός που θα πρέπει να περιορίσει τον αντίκτυπο στην αγορά.

Έτσι, η UBS αναμένει αποδόσεις της τάξης του 2% έως 4% κατά τους επόμενους έξι μήνες και για αυτό τον λόγο μείωσε πρόσφατα το ποσοστό της overweight θέσης της στις παγκόσμιες μετοχές.

Όμως, ενώ οι αποδόσεις μπορεί να είναι χαμηλότερε­ς απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, οι μετοχές είναι πιθανό να προσφέρουν θετικές αποδόσεις που είναι ελκυστικές σε σχέση με τα μετρητά και τα ομόλογα υψηλού επενδυτικο­ύ βαθμού, όπως τονίζει.

[SID:11394795]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece