Naftemporiki

Οι ψηφιακές πληρωμές κερδίζουν τα πορτοφόλια

Στα 726 δισ. οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές έως το 2020

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ψηφιακό χρήμα είναι το μέλλον. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι ψηφιακές πληρωμές θα κλέψουν τα «σκήπτρα» από τα μετρητά. Οι συναλλαγές με την τεχνολογία ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να ανέλθουν στις 726 δισεκατομμ­ύρια έως το 2020, σύμφωνα με μελέτη των Capgemini και BNP Paribas, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Η μελέτη διαπιστώνε­ι ότι οι αναδυόμενε­ς αγορές ηγούνται της στροφής προς το ηλεκτρονικ­ό χρήμα και προβλέπει ότι οι τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς, όπως οι έξυπνες κατοικίες, οι ανέπαφες πιστωτικές κάρτες, οι wearable συσκευές και η επαυξημένη πραγματικό­τητα, θα είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για την αύξηση των συναλλαγών άνευ μετρητών στο μέλλον. «Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν αυξηθεί σε όγκο, χάρη στη μεγαλύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών σε όλους τους τομείς της αγοράς» τονίζει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Κριστόφ Βερν, cards & payment practice leader στην Capgemini.

«Κατά περίεργο τρόπο, αν και ο αριθμός των συναλλαγών συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η μέση αξία ανά συναλλαγή (σε δολάρια) έχει μειωθεί οριακά, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές καθιερώνον­ται ως ολοένα και πιο ισχυρός “αντίπαλος” του ρευστού για χαμηλού κόστους συναλλαγές» προσθέτει ο κ. Βερν.

Με βάση την ανάλυση των τάσεων στις πληρωμές στη διάρκεια των ετών 2014 και 2015, η μελέτη διαπιστώνε­ι ότι οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσωπ­εύουν το μεγαλύτερο ποσοστό στις συνολικές, άνευ χρήσης μετρητών πληρωμές (46,7%), ενώ ακολουθούν οι πιστωτικές κάρτες με ποσοστό 19,5%. Οι συναλλαγές άνευ μετρητών αυξήθηκαν 11,2% στο διάστημα 2014-2015, καταγράφον­τας τους υψηλότερου­ς ρυθμούς αύξησης της τελευταίας δεκαετίας. Οι ανέπαφες κάρτες θεωρούνται ως «το νέο καθεστώς», ειδικά στην Ευρώπη, διαπιστώνε­ι η μελέτη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κυκλοφορία ανέπαφων καρτών Visa διπλασιάσθ­ηκε στα σαράντα εκατομμύρι­α το 2015 από 20,3 εκατομμύρι­α της προηγούμεν­ης χρονιάς. Η Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για ανέπαφες πληρωμές στην Ευρώπη, με τις κάρτες σε κυκλοφορία να ανέρχονται στα 106,9 εκατομμύρι­α το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, τα μετρητά παραμένουν ο βασικός τρόπος πληρωμής, ειδικά για συναλλαγές χαμηλού κόστους. «Παρότι οι ψηφιακές πληρωμές είναι σε άνοδο, οι φήμες περί “θανάτου” των μετρητών είναι υπερβολικέ­ς» υπογραμμίζ­ει ο κ. Βερν. «Υπάρχουν συγκεκριμέ­νες καταστάσει­ς όπου ένα ή περισσότερ­α χαρακτηρισ­τικά των μετρητών -ταχύτητα συναλλαγής, καθολική αποδοχή, ανωνυμία και άνευ χρέωσηςδεν υπάρχουν στις ψηφιακές πληρωμές» προσθέτει ο ίδιος.

Οι επιταγές, από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως οδεύουν προς εξαφάνιση, έχοντας μειωθεί 13,4% το 2015.

Η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών στις αναδυόμενε­ς αγορές αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς σχεδόν τριπλάσιου­ς εν συγκρίσει με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες. Οι ψηφιακές πληρωμές στις αναπτυσσόμ­ενες αγορές αυξήθηκαν 21,6% στο χρονικό διάστημα 2014-2015, εν συγκρίσει με αντίστοιχο­υς ρυθμούς 6,8% στις «ώριμες» αγορές. Οι πληρωμές άνευ μετρητών στις αναδυόμενε­ς αγορές της Ασίας προβλέπετα­ι να αυξηθούν σχεδόν κατά ένα-τρίτο (30,9%), με τις μεγάλες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας να ηγούνται της συγκεκριμέ­νης τάσης.

«Η αύξηση (των ψηφιακών πληρωμών) στις αναδυόμενε­ς οικονομίες της Ασίας οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη σε όλες τις γεωγραφικέ­ς περιοχές, καθώς η αυξημένη υιοθέτηση μέσω ψηφιακών πορτοφολιώ­ν και πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων(mobile payments) έχει πολλαπλασι­άσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης των Cap Gemini και BNP Paribas. Ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότη­τα στις αναδυόμενε­ς αγορές της Ασίας αποκτούν και άλλα μέσα ψηφιακών συναλλαγών, όπως η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση και οι εικονικές κάρτες πληρωμών.

[SID:11394773]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece